Alla inlägg under juni 2015

Av Maria - 24 juni 2015 11:00

Antal: 12 stycken

Jäsning: dubbel storlek + 10 minuter


Gör så här:

1½ dl Yoghurt, tex Lindahls
25 gr jäst
2 tsk socker
1½ dl ljummet vatten
1 ägg, lättvispat
3 msk smält smör
2 tsk salt
550 gr vetemjöl (knappt 1 liter)
2 msk nigellafrön (kalonji frön eller liknande)


Gör så här:

Rör ut jästen och 1 tsk socker med det ljumna vattnet och låt stå i 15 minuter.
Värm yoghurt till kroppstemperarur (t. ex. i mikron) och rör ihop med 1 tsk socker, ägg, det smälta smöret och salt.

Blanda med degvätskan.
Tillsätt frön och därefter mjölet, lite i taget.

Arbete degen ordentlig i tio minuter.

Låt jäsa till dubbel volym.


Dela degen till 12 bullar och låt jäsa i ytterligare 10 minuter.


Kavla bullarna till "tjocka pannkakor" och stek dem i en panna med lite olja eller smör, 2 till 3 minuter per sida.

Av Maria - 24 juni 2015 11:00




Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader


Ingredienser:

 
4 små auberginer (ca 230 g/st)
½ dl olivolja
½ gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
350 g körsbärstomater, fintärnade
2 msk hackad oregano
100 g halloumi, finriven
salt och svartpeppar
 
Till servering:
5 dl kokt ris
1 förpackning kokta linser (ca 400 g)
1 dl hackad persilja
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Dela auberginerna på längden och tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
Gröp ur auberginerna men lämna lite så skalen håller sig stadiga.
Skär aubergineköttet i mindre bitar.
Lägg skalen i en ugnsform.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den mjuknat utan att få färg.
Tillsätt auberginekött, vitlök, tomater och oregano.
Stek tills allt är ordentligt mjukt.
Smaka av med salt och peppar.
Fyll aubergineskalen och toppa med riven halloumi.
Gratinera mitt i ugnen tills osten smält och de är gyllene.
Blanda riset med linser och persilja och servera till auberginen.



Av Maria - 24 juni 2015 08:00

Antal: 40 stycken

Ugn: 200 grader, ca 5 minuter


Ingredienser:

100 g rumstempererat smör
1½ dl råsocker Flor
2 tsk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


Gör så här:

Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och arbeta samman till en deg.
Dela degen i 4 bitar och kavla ut varje del till en avlång platta gärna direkt på plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 200° i cirka 5 minuter.

Skär 1½ cm breda gärna sneda längder direkt när dom kommit ut ur ugnen.

Förvara kakorna torrt eller i frysen. 

Av Maria - 23 juni 2015 16:00




Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, 60-70 minuter


Ingredienser:

3 dl vetemjöl
2 st ägg
2 dl socker
1 tsk bakpulver
100 g mjukt smör
2 st äpplen
1 dl mjölk
2 msk socker och 1 tsk kanel att strö över kakan
 
Gör så här:

Vispa smör och socker krämigt.

Tillsätt sedan äggen och vispa ihop till en smet.

Blanda i mjölet, bakpulvret och mjölken och vispa ihop till en jämn smet.

Smöra och bröa en springform och häll sedan ner smeten i formen och fördela den jämt med en slickepott.

Skala och skär äpplena i 0,5 cm tjocka skivor och stick ner äppelskivorna i smeten.

Blanda 2 msk socker med kanelen och strö över kakan i ett jämt lager.

Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 60-70 minuter. 




Av Maria - 23 juni 2015 13:45

Mexikansk kryddning är känd för att vara stark. Lite felaktigt räknar vi här även in kryddor som Gumbo filé, tillhörande Cajun­köket från Louisianna i USA. Här följer ett urval av kryddor som brukas i Mexiko.

Achiote, dvs frön från annattoträdet, har mild smak och  används både för att färga och smaksätta mat och är ofta förekommande i kryddpastor för kött- och fiskrätter.

Ancho chilipulver med mild fruktsmak av russin och plommon är den sötaste av olika sorters torkad chili som används och ingår i många mexikanska såser och soppor. Chipotle chilipulver är en het chili av torkad rökt Jalapeño som ofta används till soppor och såser.

Avokadoblad med ton av anis och hasselnöt, används hel, hackad, eller stött i mortel, i stuvningar, kyckling- och fiskrätter. Epazote är en syrlig och lätt bitter örtkrydda, vars blad används i bönrätter, vegetariska såser etc.

Mexikansk oregano är smakrikare än sin europeiska motsvarighet och kombineras ofta i olika rätter med chili, epazote m.fl

Av Maria - 23 juni 2015 13:30

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

2 msk pinjenötter
70 g färsk spenat
smör, till stekning
6 ägg
2 msk vatten
½ tsk salt
½ dl finriven pecorinoost
svartpeppar
 
Till servering:
rivna morötter och strimlad kål
 
Gör så här:
Rosta pinjenötterna till fin färg i torr stekpanna.
Fräs spenaten i smör tills den sjunkit ihop något.
Vispa ihop ägg, vatten och salt.
Smält smör i stekpannan på medelhög värme och häll i äggsmeten.
Dra med en stekspade från kanterna så att omeletten veckar sig.
Vicka på stekpannan så att smeten rinner ner i botten.
Dra pannan från värmen när den stelnat så pass att det inte rinner men omeletten ändå är krämig.
Fördela spenaten ovanpå ena halvan och strö över osten.
Dra ev ett varv med pepparkvarnen.
Lyft över den andra halvan med stekspaden och stjälp upp på tallrikar.
Servera med krispig råkostsallad.
Av Maria - 23 juni 2015 11:00

Antal: 2 stycken bröd

Jäsning: ca 45 minuter + 10-20 minuter

Ugn: 175 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

5 dl Yoghurt, tex Lindahls
50 gr jäst
1½ tsk salt
1 tsk socker
1 krm nymalen svartpeppar
1 riven gurka
2 vitlöksklyftor, pressade
13 dl vetemjöl
½ dl olivolja


Gör så här:

Värm yoghurt fingervarmt.
Smula jästen i en bunke, tillsätt yoghurt och rör tills jästen är upplöst.
Rör ner salt, socker, svatpeppar, olja, gurka och vitlök.
Tillsätt lite mjöl i taget (spar 1 dl mjöl) och arbeta till en blank och smidig deg.
Strö resten av mjölet över degen, täck med en bakduk och låt jäsa till dubbel volym i c:a 45 minuter på ett varmt ställe.


Arbeta genom degen igen, forma till 2 limpor och låt jäsa igen i 10 till 20 minuter, beroende på värmen.


Grädda c:a 40 minuter vid 175 grader.

Av Maria - 23 juni 2015 08:00

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

50 g smält avsvalnat smör
200 g hackade hasselnötskärnor
1 dl socker
1 ägg


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Blanda samtliga ingredienser väl.
Forma matskedsstora kakor, lägg på bakpappersklädd plåt.

Sätt ev en hel nöt i varje kaka.
Grädda ca 15 minuter.


Tips!

Blanda 2-3 msk kanel i smeten så blir det kaneltoppar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards