Alla inlägg under juni 2015
Måndag:
Kålpudding, potatis eller ris, lingonsylt och gurka
Tisdag:
Kycklingfilé, ugnsrostade grönsaker och dragonsås
Onsdag:
Isterband, stuvad potatis och rödbetor
Torsdag:
Köttgryta, potatis eller ris och röd vinbärsgelé
Fredag:
Kasslergratäng i ugn, ris och sallad
Lördag:
Grillad kyckling med sallad
Söndag:
Köttfärslimpa med potatis och grönsaker
Måndag:
Falukorv med stuvade makaroner
Tisdag:
Pannbiff, stekt lök och potatis
Onsdag:
Korvstroganoff med ris
Torsdag:
Ärtsoppa och pannkakor
Fredag:
Hamburgare med strips
Lördag:
Stekt fläsk, löksås och potatis
Söndag:
Kotletter, sås och potatis
Måndag:
Kyckling i ugn med klyftpotatis och currysås:
Måndag:
Lövbiffgryta med sherry, pasta och grönsaker
Tisdag:
Panerad fisk, potatismos, kall sås och grönsaker
Onsdag:
Beef stopped bread och fräsch grönsallad
Torsdag:
Tomatsoppa, pasta och vitlöksbröd
Fredag:
Natchos med het zucchini, guacamole, ost och gräddfil
Lördag:
Orientalisk köttgryta, ris och grönsaker
Söndag:
Thaimat, nudlar och grönsaker
Måndag:
Köttfärssås och spaghetti
Tisdag:
Baconkyckling och ris:
Kycklingen ska penslas med honung och kryddas med paprika/vitlök/salt/peppar och sedan lindas med bacon.
Läggs i airfryern och köra i ca 20 min på 190grader.
Serveras med ris och eventuellt en sås på basilika och creme fraîche.
Onsdag:
Bacon och makaroner
Torsdag:
Biff med ris
Fredag:
Tacos
Lördag:
Fläskfilé, sås och crisscuts
Söndag:
Kalops och potatis
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, 40 minuter
Ingredienser:
Blanda ihop mjölken, hälften av sockret och kakaon i en kastrull och värm upp tills det kokar.
Ta av kastrullen från plattan och låt vätskan svalna lite.
Vispa ihop smöret med andra hälften av sockret och tillsätt sedan äggen ett i taget.
Vispa ner den svala kakaoblandningen i äggsmeten.
Blanda ihop bakpulvret, vetemjölet och vaniljsockret i en skål och häll sedan ner det i äggblandningen och rör så att det blir en jämn smet.
Smöra och bröa en springform och häll sedan i smeten.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 40 minuter.
Asiatisk mat innefattar många olika matkulturer med stor variationsrikedom. I stora drag kan man särskilja indisk, sydostasiatisk, kinesisk och japansk mat. Vad som ger den asiatiska maten speciell karaktär är vissa varor såsom kokosfett/-mjölk, bambuskott och ris eller nudlar, speciella såser som soja och asiatisk fisksås, samt vissa kryddor t.ex:
Koriander har mycket speciell söt, något bitter smak och används flitigt, såväl färska blad som frön.
Ingefära och glangarot har stark, karaktäristisk smak liknande varandra, men ingefäran är sötaktig.
Citrongräs fungerar som ett alternativ till citron, med sin syrliga smak. Förekommer bl.a i wokrätter, marinader.
Chilfrukt, världens mesta smaksättare, så också i Asien.
Kryddblandningar förekommer i stort antal, t.ex. ketjab och kinesiska fem kryddor. Andra nämnvärda kryddor är bl.a. kassiakanel, sesamfrö, limeblad, mynta, sichuanpeppar och stjärnanis.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|