Alla inlägg under juni 2015
Antal: 2 stycken bröd
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
5 dl Yoghurt, tex Lindahls
1 dl sirap
9 dl rågsikt
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 dl kärnfria oliver
1 dl fetaost, fintärnad
Gör så här:
Blanda noga mjöl, bikarbonat och bakpulver.
Rör ihop alla ingredienser förutom oliverna och arbeta till en slät deg.
Tlllsätt oliver och blanda utan att att oliverna mosas.
Dela upp degen i två smorda format.
Grädda vid 175 grader i c:a 45 minuter.
Jäsning: 30 minuter + 20-30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
2 dl Yoghurt, tex Lindahls
25 gr jäst
1 dl mjölk, fingervarmt
4 dl vetemjöl
2 tsk socker
1 tsk salt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och lös den upp i mjölken.
Tillsätt salt, socker, yoghurt och vetemjöl.
Arbeta degen blank och smidig.
Låt jäsa i 30 minuter.
Dela degen i 10 delar och forma runda "plättor", ca 0,5 cm tjocka.
Låt jäsa ytterligare 20 - 30 minuter under handduk.
Gräddas i ugn vid 225 grader i ca 15 minuter.
Ingredienser:
100 g smör
1 dl socker
4 msk ljus sirap
2 msk kakao
4-5 dl Cornflakes
Gör så här:
Smält smör i en kastrull.
Rör ner allt utom cornflakesen och låt koka försiktigt någon minut.
Häll i cornflakesen och rör om.
Klicka ut smeten i formar (exempelvis muffinformar) och ställ in i kyl/frys.
Antal: ca 30 stycken
Ingredienser:
Se till att smöret är rumsvarmt och mjukt.
Blanda alla ingredienser till en fast smet med en matberedare.
Ställ att vila i kylskåp i cirka 1 timme.
Forma sedan till små bollar som rullas i pärlsocker eller kokosflingor.
Örtkryddor används färska, torkade, frysta eller inlagda. Färska kryddor är inte alltid bäst.
Torka kryddor: Kryddor torkas bäst i mörkt och luftigt utrymme. Vissa kryddor bevarar aromen bäst om de torkas i rumstemperatur, andra om de ugnstorkas eller frystorkas. Även micron kan användas ibland, men torkningen måste passas noga. Soltorkning är sällan ett bra alternativ. UV-strålar och ojämn värme passar inte känsliga aromämnen.
Färska kryddor förvaras bäst i levande tillstånd i trädgårdslandet eller i krukan. Späda örtbladskvistar kan packas in i fuktat, rent hushållspapper, stoppas i öppen plastpåse och sedan in i svalen eller i kylskåpets minst kalla del. Visset kryddgrönt kan ibland räddas genom att bladen läggs i iskallt vatten i 10 minuter. Låt rinna av, konsumera snarast. Vedartade örtkvistar snittas och ställs i glas med ljummet vatten, inte i solen. Byt vatten varje dag.
Torkade kryddor förvaras bäst mörkt i sluten förpackning i svalt eller rumstempererat utrymme. Aromämnena i kryddor är ofta både ljus- och syrekänsliga, i synnerhet gäller detta malda kryddor. Att t.ex låta mald peppar stå framme i öppet kärl är ett snabbt och effektivt sätt att döda goda aromer och släppa fram bitterheten.
Förvara i vinäger och olja kan förlänga hållbarhet och öka smakupplevelsen. Många aromämnen är fettlösliga och inlagd i olja förstärks smakerna. Sköra örtbladkryddor blancheras, dvs snabbt kokt och sedan avkyld. Grovhacka och lägg ner detta i rumstempererad olja. Känsliga örter nedlagda i varm olja tappar smak. Vetartade örtkryddor läggs att dra någon timme eller så i varm olja (cirka 65°C). Kvisten tas sedan ur oljan när smaken blivit den önskade. Örtoljan förvaras sedan svalt och mörkt.
Kryddor i frysen: Många örtbladkryddor fungerar bra att frysas andra tappar helt smaken. Bladdill fungerar t.ex inte att torkas men väl att frysas. Läs mer > se respektive krydda. Skölj av kryddan noga och torka bladen väl. Lägg i plastpåse och töm påsen på luft så mycket som möjligt. Förslut. Ta vid behov ut påsen och smula ner fryst krydda direkt i anrättningen. Förslut och stoppa tillbaka påsen i frysen så snart som möjligt.
Förbereda och använda:
Hackade, mortlade eller på annat sätt förberedda kryddor bör användas så snart som möjligt. Förberedda kryddor som får ligga tappar ganska snabbt sina goda egenskaper och kan utveckla oönskade bismaker. Färska kryddor hackas med vass kniv, en trubbig ger små skador och mindre aromatiska kryddor. Både färska och torkade kryddor som mortlas utvecklar mer arom än om de hackas med kniv eller i mixer.
Kryddmängd:
Att ange rätt kryddmängd i recept kompliceras av att kryddors smak och intensitet varierar mycket, liksom människors smakpreferenser. Se därför alla mängdangivelser i recept som fingervisningar och gör egna bedömningar genom avsmakning. Generellt gäller att frilandsodlade örter har mer utvecklad smak och arom än butiksinköpta. Kryddsmaken är mest utvecklad innan blommning och kan ibland vara oaptitlig efter blomningen. Kraftfullt utvecklade plantor har mer smak än om den är späd. Alla kryddor tappar smak med ökad lagringstid. Torkade kryddor har kraftfullare smak än färska, 1 tesked torkad krydda motsvarar i runda slängar 2-3 teskedar färsk krydda.
Hälsa:
Kryddor och örter kan pga slav innehålla oönskade, sjukdomsalstrande mikrober. 2011 pågick i Tyskland det internationellt största och allvarligaste EHEC-utbrottet som någonsin rapporterats med 3816 rapporterade fall inklusive 54 dödsfall. Smittkällan kunde spåras till groddar av bockhornsklöverfrön. Fröna hade importerats från Egypten och kontaminationen hade troligen skett där. Importerade kryddor från okända leverantörer t.ex i asiatiska butiker bör sköljas ordentligt i kallt vatten, gärna läggas i kallt bad i en halvtimme. Allra bäst är ordentlig upphettning som dödar mikroberna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ugn: 150 grader, 35 minuter
Ingredienser:
100 g margarin
2 ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1½ tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Gör så här:
Smörj och bröa en ugnsform (20x25).
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält margarinet på svag värme.
Vispa ägg och socker pösigt och rör ner det smälta margarinet.
Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker och bakpulver.
Rör försiktigt ner torrvarorna i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i 35 minuter.
Blir segast och godast om den får stå svalt en stund innan servering.
Men går även bra att äta nygräddad, då är den dock rätt kladdig.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|