Alla inlägg under juni 2015
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Antal: 5-6 portioner
Ugn: 175 grader, 45 minuter
Ingredienser:
1 kg kycklinglårfilé
2 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
1½ dl (ca 156 g) mild ajvar relish
1 tsk honung
1-2 klyftor vitlök
0,75 tsk salt
1 krm vitpeppar
ca 100 g (ca 2 dl) riven ost
Serveringsförslag:
ev. 5-6 portioner kokt ris
ev. 250-500 g broccoli
ev. ca 500 g blomkål
ev. ca 500 g morötter
Gör så här:
Lägg (tinade) kycklinglårfiléer i en ugnsform.
Salta och peppra lite på båda sidor på varje filé.
(Ugnsformen ska vara så stor att kycklinglårfiléerna får plats i ett lager, detta för att de ska täckas av blandningen man häller över i kommande steg.)
Mät upp crème fraiche, grädde, mild ajvar relish och honung i en bunke.
Pressa i vitlök.
Tillsätt salt och vitpeppar.
Vispa ihop till en jämn blandning.
Häll blandningen över kycklingen.
Det ska vara så att kycklingbitarna täcks helst helt och hållet.
Ställ in mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.
Riv under tiden osten.
Ta ut ur ugnen och strö över den rivna osten.
Ställ in i mitten av ugnen igen och höj temperaturen till 200°C och låt stå där 20 minuter.
Förbered under tiden de tillbehör du vill ha som t.ex kokt ris och grönsaker.
Ajvarkycklingen är klar.
Servera med tillbehören.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingeredienser:
Det äldsta sötningsmedlet är honung, som samlades från vildbin redan på "hedenhös" tid.
Socker nämns första gången i Sverige 1329, när man till gravölet efter lagman Birger Petersson, heliga Birgittas far, köpte 2 kg. Socker var länge dyrt, och det ansågs fint att bjuda på sötade rätter och drycker.
Socker (sakaros) från sockerrör och sockerbeta är numera det vanligaste sötningsmedelet.
Men socker eller sockerliknande produkter framställs på många sätt - av majs, ris, kokos, sockerlönnträd, palmer etc. Socker förekommer i alla växter och djur i form av frukt- och druvsocker.
Socker finns också i olika former, som råsocker t.ex farin, flytande vanligen kallat sirap, eller smaksatt som t.ex vaniljsocker.
Färgen kan vara mörkt brun som för råsocker eller vitt som för rafinerat socker.
Det finns finmalt socker t.ex florsocker, grövre som strösocker, ännu grövre som demerarasocker, klumpar som bitsocker och kandisocker.
Det kan vara torrt, eller fuktigt som muscovadosocker.
Ingredienser:
1 dl mandel
2 dl fruktkick (Salta Kvarn)
½ krm svartpeppar
2-3 blad mynta
2-3 blad citronmeliss
Några droppar citronsaft
Gör så här:
Koka upp mandel i vatten, häll av vattnet och dra sedan av skalen.
Lägg alla ingredienser i en mixer och kör till önskad konsistens.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|