Alla inlägg under juli 2015
Gurkört, med ursprung i Syrien och runt Medelhavet, är en ettårig växt som kan bli uppemot metern hög. Blommar vackert klarblått i juli-augusti. De stora grågröna bladen och stjälkarna är håriga vilket gör dem lite svårtvättade. Artnamnet borago från arabiskans abamu ´amarac och officinalis kommer av latinets officina =verkstad/apotek som syftar på artens användning som medicinalväxt. Sitt svenska namn gurkört, har den fått på grund av sin gurkliknande smak och lukt. Sedan medeltiden har gurkört använts bland annat som feberstillande medel. Vin där man låtit gurkörtsblad dra ansågs bota melankoli och svårmod, "återger livsmodet till den mjältsjuke och uppmuntrar den idoge studenten". I folkmedicin har örten använts som urindrivande medel, mot blåskatarr och mot reumatisk värk.
Hälsa: Känsliga personer som rör vid växten kan få allergisk reaktion.
Odling: Gurkört sås på våren i soligt läge. Den är ettårig men självsår sig lätt och kan bli ett ogräs. Den trivs i mager och väldränerad jord. Gallras till 2,5 dm avstånd.
SÅ ANVÄNDS GURKÖRT
Gurkört är nästan helt bortglömd numera i matlagning. Användandet är begränsat då de färska bladen snabbt förlorar sin smak. Såväl blommor, stjälkar som blad kan användas. Färska blommor strös som dekoration i sallader, unga blad och unga stjälkar kan ingå i salladen. Bladen kan också tillredas på samma sätt som spenat och är goda att frittera. I Frankrike kan den ingå i en vegetarisk soppa, i Tyskland i stuvningar och i Spanien äts den med potatis och olja. Blommorna är vackra att frysa in i isbitar och anses passa i gindrinkar. Förr använde man dem kanderade som dekoration på kakor.
Antal: 12 stycken
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
4 tsk bakpulver
½ tsk salt
3 dl gräddfil
½ dl mjölk
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Tillsätt gräddfil och mjölk och rör snabbt ihop till en deg.
Den ska vara lite kladdig.
Klicka ut degen till 12 "bullar" på ett bakplåtspapper med en mjölad sked.
Mjöla handen och platta till dem.
Grädda i 225 graders ugnsvärme i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Servera med vispad grädde och sylt eller tonfiskröra.
Antal: 6-8 portioner
Ugn: 175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
600 g torskfilé
2 ägg
½ dl hackad dill
1½ tsk salt
1 krm peppar
1½ msk potatismjöl
1½ tsk worcestershiresås
3 dl vispgrädde
Sås:
3 dl gräddfil
60 g ishavsrom
1 ask krasse
Gör så här:
Montera matberedaren med stålkniv.
Skär fisken i mindre bitar.
Lägg den i blandarskålen tillsammans med ägg, dill, salt, peppar, mjöl och worcestershiresås.
Sätt igång maskinen och späd med grädden.
Låt maskinen gå tills smeten är slät och porös, 1-2 minuter.
Lägg färsen i en smord form, 1½ liter, och släta till ytan.
Täck med aluminiumfolie.
Grädda i nedre delen av 175 graders varm ugn ca 1 timme.
Låt formen stå 5-10 minuter innan färsen stjälps upp.
Sås:
Blanda gräddfilen med rom och klippt krasse.
Ingredienser:
1 st tredelad tårtbotten
1 påse vaniljkräm, tex Dr Oetker
6 dl mjölk
1 l färska jordgubbar
½ dl florsocker
3 dl vispad grädde
100 g vit choklad
Strössel till dekoration
Gör så här:
Vispa ihop vaniljkräm med mjölken, 3 minuter med elvisp och låt vila i kylen 20 min före användning. Mosa hälften av jordgubbarna med florsockret.
Blanda med lite av grädden.
Mosa hälften av jordgubbarna med florsockret.
Blanda med lite av grädden.
Bred vaniljkräm på en tårtbotten.
Täck med nästa tårtbotten och bred på jordgubbsmoset.
Lägg på sista tårtbotten och täck tårtan med vispad grädde.
Täck kanten av tårtan med chokladplattor och dekorera med jordgubbar, strössel och flaggor.
Tips!
Chokladplattor gör man genom att smälta vit choklad över vattenbad och sedan stryka ut den tunt på smord plåt.
Skär med vass kniv ut plattor som fästes på grädden på tårtan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 g potatis
400 g broccoloco
Salt
20 g färsk dill
2½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
2 tsk majsstärkelse
Salt
Peppar
2 förpackningar (à 375 g)
2 msk smör
Gör så här:
Tina torsken.
Koka potatisen.
Ansa broccolocon och skär i buketter.
Koka broccolocon i saltat vatten 4 minuter.
Hacka dillen.
Blanda grädde, mjölk, smulad fiskbuljongtärning och majsstärkelse i en kastrull och låt koka upp under omrörning.
Smaka av med peppar och rör ner dillen.
Stek fisken i smöret ca 2 minuter på varje sida och salta och peppra.
Servera fisk och potatis med sås och broccoloco.
Antal: 2 burkar
Ingredienser:
1 kg gröna äpplen, Transparent Blanche
3 msk vatten
2 dl strösocker
½ vaniljsocker
Gör så här:
Skölj äpplena och ta bort skaften.
Dela dem i fyra delar.
Koka bitarna med skal och kärnhus i lite vatten tills de faller sönder.
Passera genom en finmaskig sil tillbaka ner i grytan.
Tillsätt socker och halv, snittad vaniljstång och koka moset tills det känns fast.
Fyll rengjorda, steriliserade, burkar med äppelmos, förslut väl och låt burkarna svalna upp och ner, så håller de bättre.
Tips!
Vanilj ger en extra mild och fin smak på moset.
Tahitivanilj passar bättre till frukt än bourbonvanilj, som blir godast i vaniljsås, glass och kakor.
Ett av de tidigaste äpplena, Transparent blanche, är också ett av de bästa till mos.
Frukten, som bör vara fast och fin för att innehålla mycket pektin, ger ett friskt och vackert ljusgrönt mos.
En vaniljstång i koket gör sannerligen inte saken sämre!
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
1 morot
½ zucchini (à 300 g)
1 msk olja
500 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
500 g passerade tomater
1 dl vatten
1 tsk rosmarin
1 msk japansk soja
Salt
Peppar
4 portioner pasta, gemelli
65 g mâchesllad
Gör så här:
Sätt på en kastrull med vatten till pastan.
Skala och hacka löken.
Riv moroten och zucchinin grovt på ett rivjärn.
Stek lök, morot och zucchini i hälften av oljan i en stor gryta några minuter.
Lägg upp på en tallrik.
Stek färsen i resten av oljan och pressa i vitlöken.
Lägg tillbaka grönsaksfräset i grytan tillsammans med passerade tomater, vatten, rosmarin och soja.
Låt koka upp och sjuda ca 10 minuter.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Servera köttfärssåsen med pasta och sallad.
Antal: 12 stycken
Ingredienser:
6 skivor formfranska
Margarin
200 g tunt skivad gurka
Salta
Gör så här:
Bred margarin på tre av skivorna.
Hyvla tunna skivor av gurka med osthyvel.
Salta gurkan och fördela den på de återstående brödskivorna.
Lägg ihop skivorna två och två.
Skär ev. bort kanterna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|