Alla inlägg under september 2015

Av Maria - 5 september 2015 11:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g lax i stora tärningar
300 g skalad scampi eller jätteräkor
2 msk citron eller vitlöksolja
1 st gul paprika i bitar
1 st rödlök i bitar
1 st röd paprika i bitar
200 g färska champinjoner delade
½ burk majskolvar delade i små bitar


Gör så här:

Lägg scampin och laxen i en bunke ihop med den smaksatta oljan i ca 1 timme.

Skär alla grönsaker och svamp i likadan storlek, trä upp allt blandat på blötlagda spett, grilla i grillpanna eller utomhus ca 3 min på varje sida.

Av Maria - 5 september 2015 09:45

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

Kalvrullader:
300 g Kalvinnanlår
½ dl valnötter
½ dl torkade ekologiska aprikoser
1 dl Fransk comté (eller annan lagrad ost)
2 st rosmarinkvistar
1 msk smör
2 msk rött vin
1 tsk dijonsenap
½ dl vatten
2 msk grädde
1 msk kalvfond
Salt
Nymald svartpeppar


Mandelpotatispuré:
500 g mandelpotatis
30 g smör
½ dl vatten
3/4 dl grädde
Tryffelolja
Salt
Nymald svart peppar


Gör så här:

Rosta valnötterna i het torr stekpanna, hacka sedan.

Skär aprikoserna i strimlor.

Riv ost och hacka rosmarinbladen.

Skiva ca 5 mm tjocka skivor av kalvköttet.

Banka ut var och en med klubba (mellan gladpack).

Salta och peppra och sprid ut nötter, aprikoser, ost och rosmarin.

Rulla ihop och fäst ihop med tandpetare eller ännu heller knyt ihop med steksnöre.

Bryn rulladerna runt om i stekpanna med smör.

Ta upp köttet.

Tillsätt vin, senap, vatten, grädde och kalvfond.

Koka ihop.

Lägg ner rulladerna och låt dem bräsera 2-3 minuter.

Koka mandelpotatisen i lätt saltat vatten - koka den oskalad.

Och när potatisen kokat upp, sänk värmen så det det sjuder (inte kokar) och låt den stå så ca 15-20 minuter.

Se så den inte börjar koka sönder.

Spola i kallt vatten och skala potatisen.

Pressa potatisen i en skål.

Micra vatten och grädde och en klick smör.

Rör ner lite lite vätska åt gången till du får en fin puré.

Krydda med salt, peppar och ett par droppar tryffelolja.

Koka haricots verts.

Servera med spritsade toppar av potatispuré, senapssås och kalvrullader, med haricots verts ovanpå.

Av Maria - 4 september 2015 21:00

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

5 dl bruna bönor

3 gula lökar

2 vitlöksklyftor

3 msk margarin

400 g nötfärs

1 burk krossade tomater (400 g)

1 flaska lättöl (33 cl)

3 tsk farinsocker

3 tsk chilipulver (OBS! ej chilipeppar)

2 tsk salt

1 tsk senapspulver


Gör så här:
Lägg bönorna i blöt över natten i osaltat vatten.

Häll av vattnet och häll på nytt vatten så att de täcker bönorna.

Tillsätt 1 tsk salt per liter vatten.

Koka bönorna mjuka ca 30 minuter.

Skala och hacka lök och vitlök.

Fräs dem mjuka i hälften av fettet i en stekpanna.

Lägg över löken i en gryta och fräs färsen i resten av fettet.

Lägg färsen i grytan och tillsätt tomat, öl och alla kryddor.

Koka på svag värme ca 20 minuter.

Tillsätt de kokta bönorna och låt allt bli hett.

Smaka av med salt och peppar.

Servera i pitabröd med tomatsalsa.

Av Maria - 4 september 2015 17:00

Ugn: 175 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

Kaksmet:
250 g mörkchoklad (t ex marabou)
250 g margarin
6 st ägg
2.75 dl socker
1 dl vetemjöl


Glasyr:
100 g margarin
100 g mörk choklad (t ex marabou)


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Finhacka chokladen (i en matberedare).
Smält margarin.

Häll det över chokladen så att den smälter.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda i övriga ingredienser.

Häll smeten i en smord form ca 26 cm i diameter, med löstagbar kant.
Grädda kaka i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Den ska precis ha hunnit att stelna.
Låt kakan kallna i formen.

Ställ sedan in kakan i frysen i minst en timma.
Lägg tårtan på ett fat när du tagit ur den ur frysen.
Hacka chokladen till glasyren.

Smält margarinet Smält margarinet och häll det över chokladen.

Blanda ihop med elvisp till en slät glasyr.

Häll den sedan över kakan.

Låt stelna.
Kan garneras om man vill.

Av Maria - 4 september 2015 12:45

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:
400 g pasta av valfri sort


Tomatsås:
3 dl chana dahl (kikärtshalvor)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 färsk grön chili
400 g krossad tomat
2 msk tomatpuré
Ca 3-5 dl vatten
½ tsk gurkmeja
Salt

Peppar


Yoghurtsås:
6 dl yoghurt (tex mild yoghurt på tetrapack eller växtbaserad yoghurt)
1 vitlöksklyfta
Salt


Garnering:
4 st salladslökar
Torkad mynta


Stekning:
Olja

 

Gör så här:

Koka chana dahl tills kikärtshalvorna mjuknar, ca 30 min.

Sila av, täck och ställ åt sidan.

Hacka lök, chili, finhacka vitlök och riv ingefäran fint.

Hetta upp olja och stek löken tills den får färg.

Vänd i ingefära, vitlök, chili och stek lite till.

Krydda med gurkmeja och fortsätt steka.

Tillsätt tomatpuré och stek en stund under omrörning.

Tillsätt krossad tomat, rör om och vänd i kokt chana dahl, vatten, salt, peppar och blanda.

Låt tomatsåsen puttra långsamt under lock i ca 30-40 tills kikärtshalvorna mjuknar.

Späd eventuellt ut med mer vatten om såsen känns för tjock och smaka av med salt och kryddor.


Yoghurtsåsen:

Blanda pressad/riven vitlök med yoghurt.

Smaksätt med salt och ställ i kylen.


Hacka salladslöken och använd främst den gröna delen (det funkar dock alldeles utmärkt att använda hela salladslöken).

Hetta upp olja och stek löken under omrörning tills den mjukar och får lite färg, ca 4-5 min.

Koka pastan.

Lägg pasta på ett fat, lägg yoghurt över pastan, strö lite torkad mynta på yoghurten.

Toppa med tomatsåsen och slutligen stekt salladslök.

Servera!

Av Maria - 4 september 2015 11:15

Antal: 100 små kakor

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:
2 äggvitor

100 g grovriven mandelmassa

1 droppe bittermandelolja


Gör så här:

Vispa äggvitorna till hårt skum.

Tillsätt mandelmassan under vispning.

Smaksätt med bittermandeloljan.

Häll blandningen i en 1-liters plastpåse, klipp ett litet hål i påsens ena hörn.

Klicka ut smeten på en plåt, täckt med bakplåtspapper.

Grädda i 175 graders ugnsvärme ca 10 minuter.

Av Maria - 4 september 2015 09:30

Antal: 1 kaka

Ugn: 175 grader, 45 minuter


Ingredienser:

Smör
1½ dl strösocker
300 g mörk choklad
Ströbröd
1½ dl muskovadosocker
200 g rums varmt smör
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
1½ dl starkt, hett kaffe
6 st ägg


Garnering:
Pistagenötter
Florsocker
Röda vinbär


Gör så här:

Smör och bröa en form med avtagbara kanter, 24 cm.

Hacka choklad i små bitar.

Smält chokladen i vattenbad.

Vispa socker, muscovadosocker, vaniljsocker och smör fluffigt.

Rör i chokladen.

Rör i det HETA kaffet.

Vispa upp äggen separat och rör sedan ner i chockladsmeten.

Grädda på 175 grader i 45 minuter.

Den ska vara lite kladdig och sjunker ihop en aning efteråt.

Garnera med florsocker, hackade nötter och ett par klasar röda vinbär.

Av Maria - 3 september 2015 21:00

Antal: 25 stycken

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

1 djupfryst smördegsplatta

Uppvispat ägg

½ dl grovhackade jordnötter


Gör så här:

Tina smördegsplattan 15 minuter.

Pensla med ägg och tryck fast nötterna.

Skär plattan i små fyrkantiga bitar, lägg dem på plåt och grädda i 225 graders ugnsvärme i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards