Alla inlägg under september 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g lax i stora tärningar
300 g skalad scampi eller jätteräkor
2 msk citron eller vitlöksolja
1 st gul paprika i bitar
1 st rödlök i bitar
1 st röd paprika i bitar
200 g färska champinjoner delade
½ burk majskolvar delade i små bitar
Gör så här:
Lägg scampin och laxen i en bunke ihop med den smaksatta oljan i ca 1 timme.
Skär alla grönsaker och svamp i likadan storlek, trä upp allt blandat på blötlagda spett, grilla i grillpanna eller utomhus ca 3 min på varje sida.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
Kalvrullader:
300 g Kalvinnanlår
½ dl valnötter
½ dl torkade ekologiska aprikoser
1 dl Fransk comté (eller annan lagrad ost)
2 st rosmarinkvistar
1 msk smör
2 msk rött vin
1 tsk dijonsenap
½ dl vatten
2 msk grädde
1 msk kalvfond
Salt
Nymald svartpeppar
Mandelpotatispuré:
500 g mandelpotatis
30 g smör
½ dl vatten
3/4 dl grädde
Tryffelolja
Salt
Nymald svart peppar
Gör så här:
Rosta valnötterna i het torr stekpanna, hacka sedan.
Skär aprikoserna i strimlor.
Riv ost och hacka rosmarinbladen.
Skiva ca 5 mm tjocka skivor av kalvköttet.
Banka ut var och en med klubba (mellan gladpack).
Salta och peppra och sprid ut nötter, aprikoser, ost och rosmarin.
Rulla ihop och fäst ihop med tandpetare eller ännu heller knyt ihop med steksnöre.
Bryn rulladerna runt om i stekpanna med smör.
Ta upp köttet.
Tillsätt vin, senap, vatten, grädde och kalvfond.
Koka ihop.
Lägg ner rulladerna och låt dem bräsera 2-3 minuter.
Koka mandelpotatisen i lätt saltat vatten - koka den oskalad.
Och när potatisen kokat upp, sänk värmen så det det sjuder (inte kokar) och låt den stå så ca 15-20 minuter.
Se så den inte börjar koka sönder.
Spola i kallt vatten och skala potatisen.
Pressa potatisen i en skål.
Micra vatten och grädde och en klick smör.
Rör ner lite lite vätska åt gången till du får en fin puré.
Krydda med salt, peppar och ett par droppar tryffelolja.
Koka haricots verts.
Servera med spritsade toppar av potatispuré, senapssås och kalvrullader, med haricots verts ovanpå.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
5 dl bruna bönor
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 msk margarin
400 g nötfärs
1 burk krossade tomater (400 g)
1 flaska lättöl (33 cl)
3 tsk farinsocker
3 tsk chilipulver (OBS! ej chilipeppar)
2 tsk salt
1 tsk senapspulver
Gör så här:
Lägg bönorna i blöt över natten i osaltat vatten.
Häll av vattnet och häll på nytt vatten så att de täcker bönorna.
Tillsätt 1 tsk salt per liter vatten.
Koka bönorna mjuka ca 30 minuter.
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs dem mjuka i hälften av fettet i en stekpanna.
Lägg över löken i en gryta och fräs färsen i resten av fettet.
Lägg färsen i grytan och tillsätt tomat, öl och alla kryddor.
Koka på svag värme ca 20 minuter.
Tillsätt de kokta bönorna och låt allt bli hett.
Smaka av med salt och peppar.
Servera i pitabröd med tomatsalsa.
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Kaksmet:
250 g mörkchoklad (t ex marabou)
250 g margarin
6 st ägg
2.75 dl socker
1 dl vetemjöl
Glasyr:
100 g margarin
100 g mörk choklad (t ex marabou)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Finhacka chokladen (i en matberedare).
Smält margarin.
Häll det över chokladen så att den smälter.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda i övriga ingredienser.
Häll smeten i en smord form ca 26 cm i diameter, med löstagbar kant.
Grädda kaka i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Den ska precis ha hunnit att stelna.
Låt kakan kallna i formen.
Ställ sedan in kakan i frysen i minst en timma.
Lägg tårtan på ett fat när du tagit ur den ur frysen.
Hacka chokladen till glasyren.
Smält margarinet Smält margarinet och häll det över chokladen.
Blanda ihop med elvisp till en slät glasyr.
Häll den sedan över kakan.
Låt stelna.
Kan garneras om man vill.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
400 g pasta av valfri sort
Tomatsås:
3 dl chana dahl (kikärtshalvor)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 färsk grön chili
400 g krossad tomat
2 msk tomatpuré
Ca 3-5 dl vatten
½ tsk gurkmeja
Salt
Peppar
Yoghurtsås:
6 dl yoghurt (tex mild yoghurt på tetrapack eller växtbaserad yoghurt)
1 vitlöksklyfta
Salt
Garnering:
4 st salladslökar
Torkad mynta
Stekning:
Olja
Gör så här:
Koka chana dahl tills kikärtshalvorna mjuknar, ca 30 min.
Sila av, täck och ställ åt sidan.
Hacka lök, chili, finhacka vitlök och riv ingefäran fint.
Hetta upp olja och stek löken tills den får färg.
Vänd i ingefära, vitlök, chili och stek lite till.
Krydda med gurkmeja och fortsätt steka.
Tillsätt tomatpuré och stek en stund under omrörning.
Tillsätt krossad tomat, rör om och vänd i kokt chana dahl, vatten, salt, peppar och blanda.
Låt tomatsåsen puttra långsamt under lock i ca 30-40 tills kikärtshalvorna mjuknar.
Späd eventuellt ut med mer vatten om såsen känns för tjock och smaka av med salt och kryddor.
Yoghurtsåsen:
Blanda pressad/riven vitlök med yoghurt.
Smaksätt med salt och ställ i kylen.
Hacka salladslöken och använd främst den gröna delen (det funkar dock alldeles utmärkt att använda hela salladslöken).
Hetta upp olja och stek löken under omrörning tills den mjukar och får lite färg, ca 4-5 min.
Koka pastan.
Lägg pasta på ett fat, lägg yoghurt över pastan, strö lite torkad mynta på yoghurten.
Toppa med tomatsåsen och slutligen stekt salladslök.
Servera!
Antal: 100 små kakor
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
2 äggvitor
100 g grovriven mandelmassa
1 droppe bittermandelolja
Gör så här:
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt mandelmassan under vispning.
Smaksätt med bittermandeloljan.
Häll blandningen i en 1-liters plastpåse, klipp ett litet hål i påsens ena hörn.
Klicka ut smeten på en plåt, täckt med bakplåtspapper.
Grädda i 175 graders ugnsvärme ca 10 minuter.
Antal: 1 kaka
Ugn: 175 grader, 45 minuter
Ingredienser:
Smör
1½ dl strösocker
300 g mörk choklad
Ströbröd
1½ dl muskovadosocker
200 g rums varmt smör
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
1½ dl starkt, hett kaffe
6 st ägg
Garnering:
Pistagenötter
Florsocker
Röda vinbär
Gör så här:
Smör och bröa en form med avtagbara kanter, 24 cm.
Hacka choklad i små bitar.
Smält chokladen i vattenbad.
Vispa socker, muscovadosocker, vaniljsocker och smör fluffigt.
Rör i chokladen.
Rör i det HETA kaffet.
Vispa upp äggen separat och rör sedan ner i chockladsmeten.
Grädda på 175 grader i 45 minuter.
Den ska vara lite kladdig och sjunker ihop en aning efteråt.
Garnera med florsocker, hackade nötter och ett par klasar röda vinbär.
Antal: 25 stycken
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
1 djupfryst smördegsplatta
Uppvispat ägg
½ dl grovhackade jordnötter
Gör så här:
Tina smördegsplattan 15 minuter.
Pensla med ägg och tryck fast nötterna.
Skär plattan i små fyrkantiga bitar, lägg dem på plåt och grädda i 225 graders ugnsvärme i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|