Alla inlägg under september 2015

Av Maria - 3 september 2015 17:30

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

2 st schalottenlök
5 st saltgurka
5 st kvistar persilja
5 st kvistar dragon
½ tsk salt
1 nypa peppar
1/4 dl vitvinsvinäger
3 st äggula
2 msk siktat vetemjöl
2½ dl vatten
100 g smör i kuber


Gör så här:

Hacka schalottenlök, gurkor, persilja och dragon i HerbChopper.

Häll blandningen i MicroCook kanna, tillsätt salt, peppar och vinäger.

Lägg på lock och koka i 2 minuter på 800 watt.

Låt stå 5 minuter.

Vispa äggulor med siktat mjöl, tillsätt varmt vatten, vispa igen och häll över blandningen i Microcook kannan.

Lägg på lock och koka 3 minuter på 600 watt.

Ta av locket och lägg i kuber med smör, vispa ner en kub i taget.

Serveras varm!

Konsumeras omedelbart.

Förvara inte.

Smaklig spis!

Av Maria - 3 september 2015 16:45

Antal: 6 portioner

Ugn: 180 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

1 st brieost
1 ask kvist tomat
1 st vitlök
1 kruka basilika
1 msk olja
1 tsk salt

1 tsk peppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 180°C.

Lägg brieosten och tomaterna på en plåt med bakplåtspapper.

Ringla över lite olja, strö över lite grovmalen svartpeppar och salt.

Baka i ugnen till osten fått fin färg, ca 20 minuter.

Låt den svalna något innan ni skär i den.

Servera gärna med gott bröd eller kex.

Av Maria - 3 september 2015 11:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g benfritt fläskkött av bog eller skinka

100 g bacon

2 gula lökar

Margarin

1 msk tomatpuré

1 tsk salt

½ krm vitpeppar

1-2 tsk paprikapulver

½ tsk kummin

1 pressad vitlöksklyfta

1 dl vatten


2 dl långkornigt ris

Vatten

Salt

Ev paprika

Ev Parmesanost


Gör så här:

Strimla kött och bacon.

Skala och hacka löken.

Bryn köttet i margarin i en stekpanna och lägg över i en gryta.

Fräs bacon och lök i stekpannan och blanda det i grytan.

Tillsätt tomatpuré, salt, kryddor och vatten.

Koka upp och koka under lock på svag värme 20-25 minuter, tills köttet är färdigt.

Smaka av.

Koka under tiden riset enligt anvisning på förpackningen.

Blanda riset med köttet.

Lägg upp och garnera gärna med strimlad paprika.

Strö ev riven parmesanost över.

Av Maria - 3 september 2015 11:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
150 g vitost tärnad i olja vitlök&örter

5 tomater

1 hackad vitlöksklyfta

1 msk tomatpuré

1 dl hackad färsk basilika

2 krm salt

2 krm svartpeppar

500 g färsk ravioli




Gör så här:

Häll av och spara oljan från osten.

Halvera och gröp ur tomaterna.

Finhacka tomatköttet.

Lägg det i en skål och rör ihop med vitlök, tomatpuré, oljan från osten, hälften av basilikan, salt och peppar.

Koka raviolin enligt anvisning på förpackningen.

Servera med tomatröran, fetaost och resten av basilikan.

Av Maria - 2 september 2015 20:15

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:
1 burk musslor i vatten (225 g)

Ca 1 kg orensad strömming eller 600 g rensad

1 tsk salt

2 msk pressad citron

½ tsk krossad vitpeppar

1 dl hackad dill


Garnering:

Dillvippor

Strimlat citronskal


Gör så här:

Låt musslorna rinna av i ett durkslag men ta vara på spadet.

Rensa, bena ur och skölj strömmingen.

Lägg strömmingarna med köttsidan uppåt på en skärbräda.

Salta lite på fiskarna.

Lägg ett par musslor på var en, strö över lite hackad dill och vik strömmingarna till små börsar.

Lägg dem i en låg vid kastrull.

Häll över musselspadet och den pressade citronen.

Strö över peppar och resten av dillen.

Sjud under lock på svag värme ca 10 minuter.

Lägg på lite fräsch dill och ev strimlor av det gula på citronskalet före serveringen.

Av Maria - 2 september 2015 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 blodgrape

2 dl turkisk yoghurt

1 dl solrosfrö 

2 msk flytande honung

½ kruka mynta


Gör så här:

Skär bort skalet av grapefrukterna med en kniv.

Dela grapefrukten i fjärdedelar och skär bort det vita på klyftans smala del.

Skiva klyftorna och fördela dem i 4 skålar.

Fördela yoghurt och solrosfrö på grapefrukten, ringla över honung och lägg på myntablad.


Tips!

Grapefrukt trivs bäst i sval förvarning, ca 10-15 grader.

Av Maria - 2 september 2015 13:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 st aubergine
4 st röda tomater eller 1 burk krossad tomat
4 st vitlöksklyftor
2 st paprikor (valfri färg, jag använder gröna)
2-3 msk tomatpuré
Färsk eller torkad chili (justera mängd och hetta efter smak)
2 tsk gurkmeja
Salt

Peppar
2 dl vatten
Neutral olja till fritering (tex rapsolja)


Yoghurtsås:
3 dl turkisk yoghurt
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 msk torkad mynta
Salt

 

Gör så här:
Förbered vitlökssåsen.

Blanda alla ingredienser, mixa väl och ställ sedan såsen i kylen.

Skala auberginerna och dela dem i mitten.

Skär dem ca 1 cm tjocka skivor.

Skär paprikan i klyftor.

Hetta upp olja och fritera aubergineskivorna gyllene, ca 1 min på varje sida.

Fritera paprikaklyftorna några sekunder.

Låt grönsakerna rinna av på papper ordentligt under tiden du förbereder såsen.

Hetta upp olja, pressa eller finhacka vitlöksklyftorna och stek i oljan.

Var noga med att du inte bränner vitlöken.

Hacka tomaterna i tärningar om du använder färska.

Häll tomat/krossad tomat, tomatpuré och gurkmeja i kastrullen med vitlöken och stek allting lite till.

Vänd i chilin, om du använder färsk chili kan du hacka dem i bitar.

Krydda med salt och peppar, tillsätt ca 2 dl vatten och låt såsen puttra under lock i ca 30 min.

Lägg auberginerna och paprikorna i en rymlig stekpanna.

Häll tomatsåsen över, täck med ett lock och låt allting sjuda långsamt i ca 10-15 min.

Lägg lite yoghurtsås i botten av ett fat och bred ut såsen lite.

Varva bourani banjan och yoghurtsås i fatet.

Garnera med lite mynta och servera genast med bröd. 

Av Maria - 2 september 2015 11:00

Antal: 2 stora bröd

Vila: till nästa dag

Jäsning: 30-40 minuter

Ugn: 200 grader, ca 50 minuter


Ingredienser:
Dag 1 (surdeg):

2 dl vatten

25 g jäst

5 dl grovt rågmjöl


Dag 2:

5 dl vatten

25 g jäst

Surdeg från dag 1

2 tsk salt

1 msk stött kummin

3 dl grovt rågmjöl

10-11 dl vetemjöl


Gör så här:

Dag 1:

Värm vattnet till 37 grader (fingervarm) och rör ut jästen däri.

Tillsätt mjölet och rör om.

Täck över och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.


Dag 2:

Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen i lite av vattnet i en bunke.

Tillsätt resten av vattnet, surdegen, salt, kummin, rågmjöl och nästan allt vetemjöl.

Arbeta degen väl, gärna på bakbord.

Dela degen i 2 delar.

Forma dem till släta runda limpor.

Pensla dem med vatten och sikta över rågmjöl.

Låt bullarna jäsa på plåt 30-40 minuter.


Grädda i 200 graders ugnsvärme i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.

Låt bröden kallna under bakduk.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards