Alla inlägg under september 2015
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
2 st schalottenlök
5 st saltgurka
5 st kvistar persilja
5 st kvistar dragon
½ tsk salt
1 nypa peppar
1/4 dl vitvinsvinäger
3 st äggula
2 msk siktat vetemjöl
2½ dl vatten
100 g smör i kuber
Gör så här:
Hacka schalottenlök, gurkor, persilja och dragon i HerbChopper.
Häll blandningen i MicroCook kanna, tillsätt salt, peppar och vinäger.
Lägg på lock och koka i 2 minuter på 800 watt.
Låt stå 5 minuter.
Vispa äggulor med siktat mjöl, tillsätt varmt vatten, vispa igen och häll över blandningen i Microcook kannan.
Lägg på lock och koka 3 minuter på 600 watt.
Ta av locket och lägg i kuber med smör, vispa ner en kub i taget.
Serveras varm!
Konsumeras omedelbart.
Förvara inte.
Smaklig spis!
Antal: 6 portioner
Ugn: 180 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
1 st brieost
1 ask kvist tomat
1 st vitlök
1 kruka basilika
1 msk olja
1 tsk salt
1 tsk peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°C.
Lägg brieosten och tomaterna på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över lite olja, strö över lite grovmalen svartpeppar och salt.
Baka i ugnen till osten fått fin färg, ca 20 minuter.
Låt den svalna något innan ni skär i den.
Servera gärna med gott bröd eller kex.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g benfritt fläskkött av bog eller skinka
100 g bacon
2 gula lökar
Margarin
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
½ krm vitpeppar
1-2 tsk paprikapulver
½ tsk kummin
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl vatten
2 dl långkornigt ris
Vatten
Salt
Ev paprika
Ev Parmesanost
Gör så här:
Strimla kött och bacon.
Skala och hacka löken.
Bryn köttet i margarin i en stekpanna och lägg över i en gryta.
Fräs bacon och lök i stekpannan och blanda det i grytan.
Tillsätt tomatpuré, salt, kryddor och vatten.
Koka upp och koka under lock på svag värme 20-25 minuter, tills köttet är färdigt.
Smaka av.
Koka under tiden riset enligt anvisning på förpackningen.
Blanda riset med köttet.
Lägg upp och garnera gärna med strimlad paprika.
Strö ev riven parmesanost över.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
150 g vitost tärnad i olja vitlök&örter
5 tomater
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 dl hackad färsk basilika
2 krm salt
2 krm svartpeppar
500 g färsk ravioli
Gör så här:
Häll av och spara oljan från osten.
Halvera och gröp ur tomaterna.
Finhacka tomatköttet.
Lägg det i en skål och rör ihop med vitlök, tomatpuré, oljan från osten, hälften av basilikan, salt och peppar.
Koka raviolin enligt anvisning på förpackningen.
Servera med tomatröran, fetaost och resten av basilikan.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
1 burk musslor i vatten (225 g)
Ca 1 kg orensad strömming eller 600 g rensad
1 tsk salt
2 msk pressad citron
½ tsk krossad vitpeppar
1 dl hackad dill
Garnering:
Dillvippor
Strimlat citronskal
Gör så här:
Låt musslorna rinna av i ett durkslag men ta vara på spadet.
Rensa, bena ur och skölj strömmingen.
Lägg strömmingarna med köttsidan uppåt på en skärbräda.
Salta lite på fiskarna.
Lägg ett par musslor på var en, strö över lite hackad dill och vik strömmingarna till små börsar.
Lägg dem i en låg vid kastrull.
Häll över musselspadet och den pressade citronen.
Strö över peppar och resten av dillen.
Sjud under lock på svag värme ca 10 minuter.
Lägg på lite fräsch dill och ev strimlor av det gula på citronskalet före serveringen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 blodgrape
2 dl turkisk yoghurt
1 dl solrosfrö
2 msk flytande honung
½ kruka mynta
Gör så här:
Skär bort skalet av grapefrukterna med en kniv.
Dela grapefrukten i fjärdedelar och skär bort det vita på klyftans smala del.
Skiva klyftorna och fördela dem i 4 skålar.
Fördela yoghurt och solrosfrö på grapefrukten, ringla över honung och lägg på myntablad.
Tips!
Grapefrukt trivs bäst i sval förvarning, ca 10-15 grader.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 st aubergine
4 st röda tomater eller 1 burk krossad tomat
4 st vitlöksklyftor
2 st paprikor (valfri färg, jag använder gröna)
2-3 msk tomatpuré
Färsk eller torkad chili (justera mängd och hetta efter smak)
2 tsk gurkmeja
Salt
Peppar
2 dl vatten
Neutral olja till fritering (tex rapsolja)
Yoghurtsås:
3 dl turkisk yoghurt
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 msk torkad mynta
Salt
Gör så här:
Förbered vitlökssåsen.
Blanda alla ingredienser, mixa väl och ställ sedan såsen i kylen.
Skala auberginerna och dela dem i mitten.
Skär dem ca 1 cm tjocka skivor.
Skär paprikan i klyftor.
Hetta upp olja och fritera aubergineskivorna gyllene, ca 1 min på varje sida.
Fritera paprikaklyftorna några sekunder.
Låt grönsakerna rinna av på papper ordentligt under tiden du förbereder såsen.
Hetta upp olja, pressa eller finhacka vitlöksklyftorna och stek i oljan.
Var noga med att du inte bränner vitlöken.
Hacka tomaterna i tärningar om du använder färska.
Häll tomat/krossad tomat, tomatpuré och gurkmeja i kastrullen med vitlöken och stek allting lite till.
Vänd i chilin, om du använder färsk chili kan du hacka dem i bitar.
Krydda med salt och peppar, tillsätt ca 2 dl vatten och låt såsen puttra under lock i ca 30 min.
Lägg auberginerna och paprikorna i en rymlig stekpanna.
Häll tomatsåsen över, täck med ett lock och låt allting sjuda långsamt i ca 10-15 min.
Lägg lite yoghurtsås i botten av ett fat och bred ut såsen lite.
Varva bourani banjan och yoghurtsås i fatet.
Garnera med lite mynta och servera genast med bröd.
Antal: 2 stora bröd
Vila: till nästa dag
Jäsning: 30-40 minuter
Ugn: 200 grader, ca 50 minuter
Ingredienser:
Dag 1 (surdeg):
2 dl vatten
25 g jäst
5 dl grovt rågmjöl
Dag 2:
5 dl vatten
25 g jäst
Surdeg från dag 1
2 tsk salt
1 msk stött kummin
3 dl grovt rågmjöl
10-11 dl vetemjöl
Gör så här:
Dag 1:
Värm vattnet till 37 grader (fingervarm) och rör ut jästen däri.
Tillsätt mjölet och rör om.
Täck över och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
Dag 2:
Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen i lite av vattnet i en bunke.
Tillsätt resten av vattnet, surdegen, salt, kummin, rågmjöl och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen väl, gärna på bakbord.
Dela degen i 2 delar.
Forma dem till släta runda limpor.
Pensla dem med vatten och sikta över rågmjöl.
Låt bullarna jäsa på plåt 30-40 minuter.
Grädda i 200 graders ugnsvärme i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.
Låt bröden kallna under bakduk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|