Alla inlägg under september 2015
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
600 g sejfilé
1 tsk salt
2½ mellangrädde
½ dl tacosås (medium eller hot)
2 dl riven ost, tex texmex
15 majschips
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Tina fisken om den är fryst.
Salta och vik ihop fiskfiléerna om de är tunna.
Lägg dem i en smord ugnssäker form.
Blanda grädde, tacosås och ost.
Häll över fisken.
Krossa chipsen och strö över.
Stek fisken i mitten av ugnen ca 25 min.
Tips!
Servera med en extra klick hot tacosås.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
8 apelsiner
1 citron
2 msk honung
1 krm rosmarin
Gör så här:
Skala och klipp eller skiva apelsinerna i bitar ner i en skål.
Pressa saften ur citronen och söta med honung.
Blanda apelsinerna med lagen och tillsätt rosmarin.
Ställ kallt.
Skeda upp i höga glas och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3-4 gula lökar
10-12 potatisar
1-2 gröna paprikor
Ca 2 msk margarin
1 msk paprikapulver
2-2½ dl vatten
1 burk tomater (400 g)
1 buljongtärning
½-1 tsk salt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
Skala och hacka löken.
Skala potatisen och skär den i stora klyftor.
Klyv, kärna ur och skölj paprikorna.
Skär dem i bitar.
Fräs löken mjuk i fettet i en gryta.
Tillsätt paprikapulvret och ½ dl av vattnet.
Rör om låt vattnet koka in.
Den fuktiga värmen tar fram paprikapulvrets fina smak.
Lägg sedan i potatis- och paprikabitarna, burktomater med spad resten av vattnet och smulad buljongtärning.
Koka under lock tills potatisen är mjuk, 10-15 minuter efter uppkok.
Smaka av med salt och peppar.
Ananas
Apelsin
Avokado
Baljväxter
Blomkål
Broccoli
Brysselkål
Citron
Fänkål
Gurka
Granatäpple
Grapefrukt
Jordärtskocka
Kantareller
Kiwi
Kålrabbi
Lime
Majs
Mango
Melon
Purjolök
Päron
Rotfrukter
Rödbeta
Rödkål
Sallat
Salladslök
Savoykål
Spetskål
Småcitrus
Stenfrukter
Tomat
Vitkål
Äpplen
Ärter & bönor
Antal: 5 portioner
Ingredienser:
1 liter mjölk, fetthalt 3%
6 msk rismjöl
6 msk majsstärkelse
2 dl socker (går att halvera mängden socker om vill ha en mindre söt pudding)
1 tsk vaniljsocker
Smaksättning:
1 msk rosenvatten
1 tsk krossade kardemummakärnor
Förslag på garnering:
Pistage, kanel, mandel
Gör så här:
Lägg alla ingredienser förutom smaksättning i en kastrull.
Rör om en stund innan du sätter grytan på värmen, detta gör du för att majsstärkelse och rismjölet inte ska lägga sig på botten av kastrullen och brännas fast.
Koka sedan upp under konstant omrörning och se till att puddingen inte bränns vid på botten av kastrullen.
Sänk sedan värmen, fortsätt röra om en stund tills puddingen tjocknar och puttrat en stund, ca 5 min.
Häll i smaksättningen, blanda och häll upp i 5 st små glas eller skålar.
Låt svalna och ställ sedan i kylen i minst 2 timmar, gärna 3-4 timmar.
Firni kan även göras dagen innan servering och håller sig i kylen upp till 3 dagar.
Strö på önskad garnering och servera kall.
Ingredienser:
2 liter kantareller, jag tar frusna
2.75 dl ättika 24 %
1.2 liter vatten, mer om du tycker det blir starkt, smaken är olika
7 dl strösocker, ev hälften råsocker strö, tar du mera vatten behöver du kanske mera socker
3 st kanel, hel, den normallånga
1 msk kryddnejlika, hel
8 cm ingefära, färsk, skalad inte för grov, och skuren i tunna skivor
1 msk muscotblomma (ej nöt)
Gör så här:
Om du vill kan du binda in alla kryddor i gasväv och hänga runt örat på kastrullen.
Häll upp vattnet och ha i sockret och kryddorna och ättikan, koka i 15 minuter.
Skumma om det behövs.
Ha i svampen och låt koka i ca 15 minuter.
Ta upp svampen med en hålslev och låt lagen koka ihop och börja bli simmig.
Lägg tillbaka svampen och koka den så mjuk du vill ha den.
Smaka av, kanske behövs det lite mera vatten eller socker.
Lagen bör vara ungefär hälften så mycket nu som det var från början.
Lägg svampen i burkar och häll över lagen.
Man kan låta lite kryddor vara i spadet.
Det behövs absolut inget konserveringsmedel och svampen kan stå i ett år, utan vidare (till nästa säsong.)
Servera till i stort sett allt kött.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|