Alla inlägg under september 2015
Måndag:
Köttbullar med kroketter, gräddsås och svartvinbärsgelé med kokta grönsaker
Tisdag:
Panerad torsk med kokt potatis, bechamelsås och citron med kokta grönsaker
Onsdag:
Tacosoppa på grillad kyckling med gott bröd
Torsdag:
Baconlindad köttfärslimpa med kokt potatis och champinjonsås med kokta grönsaker
Fredag:
Lövbiffsbörsar med mozzarella och hasselbackspotatis med pepparsås och salllad
Lördag:
Hambugaretallrik
Söndag:
Pastasallad med kassler
Måndag:
Köttfärspytt
Tisdag:
Stekt lax, hollandaissås och potatis
Onsdag:
Flintastek och pommes
Torsdag:
Kycklinglår, potatis, brunsås, gelé
Fredag:
Bakad potatis med skinkröra
Lördag:
Potatis- och köttfärsgratäng
Söndag:
Korv med bröd
New Mexican är en mellanstark, grön chilifrukt som kommer från Mexiko.
Traditionellt brukar den ugnsbakas och användas i såser, soppor och grytor.
Ingredienser:
1 kg plommon t ex Opal
2 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 st röd chilifrukt
2,5 dl råsocker
2 dl vatten
1 dl vitvinsvinäger
4 st kanelstänger
½ tsk salt
Gör så här:
Skölj, halvera och kärna ur plommonen.
Skala och hacka lök och vitlök.
Skölj, kärna ur och finstrimla chilin.
Lägg plommonen, de båda löksorterna och chilin i en gryta.
Tillsätt socker, vatten, vinäger och kanelsstänger.
Låt koka upp och sjuda under lock ca 45 min.
Smaka av med salt.
Häll upp chutneyn i väl rengjorda burkar.
Förvara i kylskåp.
Hållbar ca 6 mån.
Antal: 2 limpor
Jäsning: ca 30 minuter + ca 45 minuter
Ugn: 200 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
½ dl fibrexflingor
1½ dl linfrön
2 dl krossade bovetegryn
1 dl russin
1 tsk salt
50 g margarin
4 dl vatten
4 dl filmjölk
50 g jäst
2 tsk malda blandade brödkryddor
2 msk husk
Ca 13 dl fint glutenfritt mjöl
Gör så här:
Blanda fibrexflingor, linfrön, bovetegryn, russin och salt.
Lägg i margarinet och häll på kokande vatten.
Rör om.
Låt blandningen svalna ca 2 timmar.
Värm filmjölken til 37 grader.
Lös upp jästen idne och rör ner blandningen i den skållade grynblandningen.
Tillsätt kryddor, husk och 3/4 av mjölet.
Arbeta degen smidig och tillsätt under hand resten av mjölet.
Degen ska vara gansk lös och kladdig.
Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter.
Täck botten i två avlånga bakformar (1½ liters) med bakplåtspapper.
Fördela degen jämnt i formarna.
Lägg på bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
Gräddning:
Placera formarna på nedersta falsen i ugnen.
Grädda i 200 grader ca 40 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Förvaring:
Skär brödet i skivor och förpacka dem i plastpåsar.
Tillslut väl och frys in.
Tina i rumstemperatur, brödrost, mikrovågsugn eller svag ugnsvärme.
Ingredienser:
15 strömmingar
3/4 tsk fransk senap
1/4 tsk (drygt) vitpeppar
1/4 tsk (drygt) salt
1,5 msk socker
1,5 dl god ättika
3 msk olja
1,5 tsk torkad dill
Vatten
Gör så här:
Strömmingen rensas, skinn och ben tagas bort.
Av kryddorna, oljan och ättika göres en stark lag, spädes med litet vatten om ättikan är för stark.
Strömmingarna lägges ner i lagen, efter 1/2 timme äro de färdiga att servera.
Mängd: ca 7,5 dl
Ingredienser:
2-3 kvitten, ca 600 gram
4 dl syltsocker
1/2 citron
Gör så här:
Skala kvitten och skär bort det grövsta av kärnhuset.
Skär i ca 1x1 cm bitar.
Lägg i en kastrull med tjock botten.
Skölj citronen och riv skalet.
Pressa citronsaften.
Blanda med kvittenbitarna.
Tillsätt socker, en halv dl vatten samt rör runt.
Koka upp, rör om och låt sedan koka i 20-30 minuter på låg värme under lock.
Desto mindre bitar desto kortare koktid.
Kolla efter ett tag så att inte marmeladen kokar torrt - tillsätt då lite till vatten.
Mixa marmeladen med en stavmixer grovt så det ännu är lite bitar kvar.
Eller kör i matberedare.
Eller mosa för hand så mycket du vill med en potatisstöt.
Lite grova bitar är en smaksak.
Häll upp kvittenmarmeladen på glasburk och sätt på lock.
Låt svalna.
Förvara i kylen när den är öppnad.
Annars svalt och mörkt.
Pasilla säljs i allmänhet i torkad form.
Den har en mild och aromatisk smak och används mycket i såser.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|