Alla inlägg under juni 2016
Ingredienser:
1 kg röda vinbär
400-500 g (5-6 dl) socker
1 krm natriumbensoat per liter saft
Gör så här:
Bären behöver inte repas.
Varva bär och socker i silduken.
Koka upp 2 liter vatten i konserveringskitteln.
Sätt ner silställningen med bunke i kitteln.
Lägg på locket.
Täpp till hålet på locket med en kork.
Ånga kraftigt tills bären ser utsaftade ut, ca 30-45 minuter.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite saft.
Häll upp saften på varma flaskor.
Korka.
2012 (Söndag):
Köksalmanack:
Pistagekyckling:
Strimla 600 g kycklingfilé, vispa 1 ägg och doppa kycklingen.
Vänd i 150 g pistagenötter, salta och peppra, stek gyllene.
Couscous, grönsaker och ajvar till.
Citronmousse:
Blanda 2 dl vispgrädde med 2 dl lemoncurd och 250 g kesella.
Hackad mörk choklad på toppen.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 55 minuter
Ingredienser:
2 apelsiner
Kokande vatten
2 1/4 dl russin
1½ dl fikon eller dadlar
50 g margarin eller smör
2 1/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
1 ägg
4½ dl (270 g) vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
125 g hassel- & valnötskärnor
Till formen:
Smör
Ströbröd
Gör så här:
Tvätta apelsinerna, riv av skalet så nätt som möjligt.
Pressa apelsinerna, mät saften och öka med kokande vatten så det blir 2 1/4 dl vätska.
Häll vätskan över det rivna skalet, russinen, fikonen och urkärnade dadlarna.
Tillsätt matfettet, sockret, vaniljsockret, saltet och ägget.
Blanda därefter mjölet med de övriga ingredienserna, valnötskärnor,något haxkade.
Rör ner mjölblandningen i fruktsmeten.
Häll smeten i smord brödbeströdd form, ca 1½ liter.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 55 minuter.
Förvara kakan på kall plats några dagar innan den serveras.
Antal: 25 stycken bröd
Jäsning: ca 40 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 250 grader, 6-10 minuter
Ingredienser:
50 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst
50 g margarin eller smör
5 dl vatten eller mjölk
2 tsk salt
2 tsk strösocker
(½ tsk mald kummin)
13-15 dl vetemjöl
Pensling:
Ägg
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.
Smält margarinet och häll i vätskan.
Värm till fingervärme, 37 grader.
Häll blandningen över jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt salt, socker, ev kummin och 13 dl vetemjöl på en gång.
Mät mjölet genom att hällla det direkt från påsen i ett litermått.
Tillsats av kummin ger god smak åt brödet och tar bort den svaga jästsmak, som ibland framträder i okryddat vitt bröd.
Arbeta degen kraftigt.
Tillsätt mer vetemjöl om det behövs.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, omkring 40 minuter.
Arbeta degen på bakbord.
Dela först degen i 25 lika stora delar.
Forma varje del till en slät bulle.
Lägg dem på smord plåt.
Klipp jack i bullen och låt sedan jäsa ca 30 minuter.
Pensla med ägg.
Grädda i 250 grader, i 6-10 minuter.
Låt dem svalna på galler mellan bakdukar.
De kan sprödvärmäs i ugn, 175-200 grader, strax före serveringen.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 50 minuter
Ingredienser:
200 g honung
150 g margarin eller smör
1½ dl socker
3 ägg
4 syltade apelsinskal
1½ tsk ingefära
1 krm nejlikor
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
4 dl (240 g) vetemjöl
Till formen:
Smör
Ströbröd
Gör så här:
Värm honungen så att den blir flytande.
Rör matfettet och sockret pösigt.
Tillsätt lite honung i taget och därefter ett ägg i sänder.
Blanda ner de hackade apelsinskalen, kryddorna, bakpulvret och mjölet.
Rör smeten jämn.
Häll den i smord och brödbeströdd form, ca 1½ liter.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 50 minuter.
Stjälp upp och låt den kallna.
Förvara den väl täckt 2-3 dagar innan den serveras.
Ingredienser:
1 kg svarta vinbär
7 dl vatten
400-500 g (5-6 dl) socker per liter saft
1 krm natriumbensoat per liter saft
Gör så här:
Bären behöver inte repas.
Skölj bärenoch låt dem rinna av.
Lägg bären i en syltgryta och häll på vatten.
Koka under lock ca 10 minuter.
Tryck sönder bären med en träslev mot grytans kant.
Häll upp i en silställning och låt saften självrinna.
Mät saften.
Blanda saft och socker i grytan och låt koka långsamt ca 10 minuter.
Skumma saften väl tills den är alldeles klar.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite saft.
Häll upp saften på varma flaskor.
Korka.
2012 (Lördag):
Köksalmanack:
Varmrökt lax, färskpotatis, tomater och creme fraiche med klippt persilja, dill, gräslök, salt och peppar.
Antal: till 4 medelstora köttbitar
Ingredienser:
2 msk olivolja
2 msk dijonsenap
3 msk ketchup
1 msk kikkoman soja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk kaffepulver
Gör så här:
Blanda alla ingredienser.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|