Alla inlägg under januari 2018
6-7 skivor ljusrökt skinka , 1 msk smör eller margarin, 1 dl tomatpuré, 1 dl sherry eller madeira.
Bräck skinkskivorna i lätt brynt fett, lägg upp dem på hett serveringsfat tillsammans med fint stekt potatis och en burk ärter värmda i smör eller margarin.
Häll ned tomatpuré och vin i stekfettet i pannan, låt det sjuda upp och slå det över skinkskivorna på fatet.
Husmorderns Köksalmanack, 1960
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 gram quornfärs, färsk sojafärs eller annan vegofärs. Eller 150 gram torkad sojafärs.
3 msk majsolja
2 klyftor vitlök
1 tsk mald spiskummin (eller tacokrydda)
1 tsk paprikapulver, gärna rökt paprikapulver (eller tacokrydda)
1 tsk torkad oregano (eller tacokrydda)
2 krm ancho chilipulver (eller tacokrydda)
5 droppar tabasco, sriracha eller chili efter smak ex. 2 krm chiliflakes
1 msk färskpressad lime eller citron (valfritt)
3 msk hackad färsk koriander (valfritt)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
MED TORKAD SOJAFÄRS:
Koka den torkade färsen i 10 minuter tillsammans med en tärning grönsaksbuljong.
Häll av och låt rinna av i durkslaget.
Redo att fräsas.
Kan förberedas innan.
Fräs färsen i olja några minuter så den får lite färg.
Rör om då och då.
Skala och pressa vitlöken och tillsätt den. Rör om.
Tillsätt kryddor som spiskummin, paprikapulver, oregano, salt och peppar.
Eller använd färdig tacokrydda.
Stek på medelvärme tills den har fin färg.
Rör om då och då.
Smaka av färsen innan servering med chili som tabasco eller sriracha, ancho-chili pulver, lime eller citron, salt, peppar och ev. mer kryddor samt färsk hackad koriander.
Färsen förberedas och värmas igen till servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 knippe morötter med blast på 500 gram
2 msk olivolja
1 krm svartpeppar
0,5 tsk flingsalt
0,5 dl hackad bladpersilja
1 tsk citronsaft eller vinäger
Gör så här:
Tänd grill och förbered morötterna.
Skär bort blasten men spara lite av fästet.
Skölj och putsa bort smuts.
De behöver ej skalas om de har fint skal.
Dela dem på längden.
Blanda dem med olivolja, svartpeppar samt citronsaft eller vinäger.
Skölj och hacka persilja.
Grilla morötterna några minuter runt om tills de har fin färg.
Lägg upp morötterna på fat och strö över flingsalt samt persilja.
Klart att servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg potatis, fast sort - helst vinterpotatis
4 msk olivolja eller annan olja; smörolja eller smör
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn om du önskar steka klart potatisen i ugnen.
Skala potatisarna. Har de fint skal så behövs de ej skalas om du ej vill.
Skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor.
Lägg dem i ett durkslag eller bunke.
Skivad potatis är lätt att göra med en köksmandolin eller i matberedare.
Skölj potatisskivorna noga i vatten så att stärkelsen går bort.
Låt potatisen rinna av i ett durkslag samt torka den hyfsat torr.
Värm en stekpanna.
Bryn och råstek 1/4 av potatisen i taget i en msk olja eller smör.
Lägg över på ett fat eller skål.
Önskar du steka klart i ugnen så väljer du en stor stekpanna med höga kanter som tål ugn eller ugnsform.
Salta och peppra efter hand.
STEK KLART I STEKPANNA:
Lägg tillbaka all potatis i en stor stekpanna med höga kanter och stek på medelvärme i ca 20 minuter med lock. Vänd runt då och då.
Kolla så den är mjuk innan servering.
STEK KLART I UGNEN:
Laga klart potatisen i nedre eller mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills den mjuk.
Potatisen är klar att servera.
Garnera ev. med lite flingsalt, nymalen svartpeppar samt hackad persilja eller färska örter som timjan eller rosmarin.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
3 gula lökar, ca 300 gram, silverlök, steklök, rödlök eller schalottenlök
1,5 dl olivolja eller svensk rapsolja
0,5 dl vatten
1 krm salt
1 msk socker
0,5 krm svartpeppar
Några blad bladpersilja till garnering (valfritt)
Gör så här:
Skala och strimla löken så fint du kan.
Använd ev. en mandolin eller matberedare.
Lägg löken i en kastrull och häll på olivoljan, vatten samt socker.
Låt löken puttra på låg värme under lock i ca 2-3 timmar tills den är som en mjuk röra.
Passa så den ej kokar torrt - tillsätt då lite vatten till.
Rör då och då.
Smaka av lökconfiten med salt och peppar.
Häll upp lökconfiten i en stålsil och låt den mesta oljan rinna av.
Spara gärna oljan till annat.
Den kan användas till att steka i och ger då extra god smak.
Lägg upp löken i en skål och garnera ev. med lite grovhackad bladpersilja.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|