Alla inlägg under januari 2018

Av Maria - 28 januari 2018 15:45

Ingrdienser:
1dl havregryn
1msk chiafrön
propud milkshake choklad
1msk kokos
lite honung
frysta bär

 

Gör så här:
Rör ihop havregryn och chiafrön i en burk.

Häll över propud milkshake så att det täcks.

Toppa med kokos, lite flytande honung och frysta bär (eller färska för all del).

Ställ sedan i kylen över natten.

Av Maria - 28 januari 2018 12:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 gula lökar

3 morötter

3 palsternackor

200 g kålrot

Kallpressad rapsolja

1 msk råsocker

1 apelsin, finrivet skal och saft

1 msk gult senapsfrö

1 msk kumminfrö

200 g get- eller fetaost

Flingsalt

Nymald svartpeppar

1 kruka gräslök

1 kruka basilika

12 skivor spekat kött


Gör så här:
Skala och strimla löken.

Skala och tärna rotsakerna grovt.

Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.

Slå av vattnet och lägg dem och löken i en stor stekpanna tillsammans med lite rapsolja, råsocker, apelsin, senapsfrö och kumminfrö.

Fräs rotfrukterna så att de blir riktigt varma, ta pannan av plattan.

Smula osten grovt och tillsätt den.

Salta och peppra.

Blanda i grovhackade örter, lägg upp fat eller tallrik och toppa med spekat kött.

Servera direkt.


Spekat kött: torrsaltat, ibland rökt, men framförallt lufttorkat kött.

 

Köksalmanack, 2011

Av Maria - 28 januari 2018 06:15

Antal: 1 portion


Ingredienser:

1 banan
2 dl Mango, fryst
1 dl Vatten
2 st Passionsfrukt


Gör så här:

Mixa banan, mango, passionsfrukt och vatten.

Häll upp i ett glas och dekorera med mango eller passionsfrukt.

Av Maria - 28 januari 2018 05:45

Ingredienser:

2 delar violer, rengjorda och torra
1 del strösocker


Gör så här:

Rensa violerna, skölj om det behövs men låt sedan torka helt.
Häll i socker och violer i en mortel, ta i omgångar och något mer socker än violer i varje vända.

Mortla nu så blommorna helt krossas och ”sugs” upp av sockret.

För över till en skål och gör om tills allt är mortlat.
Lägg över i en vid form och sprid ut.

Nu är sockret rätt fuktigt av blommorna så låt violsockret torka över natten.
Smula sockret med fingrarna nästa dag och sila sockret genom en sil så det mesta av blommorna kommer bort.
Häll över i en burk med tättslutande lock och förvara torrt och svalt.


Gott till bland annat: te, till bakning


Av Maria - 27 januari 2018 20:15

Ingredienser:

200 g grönkål
0,5 msk olivolja
havssalt


Gör så här:

Värm ugnen till 150 grader.
Repa bladen från den tjocka bladnerven.
Lägg grönkålen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivoljan.
Vänd runt bladen så att det kommer olivolja överallt.
Fördela bladen jämnt över plåten.
Rosta grönkålen mitt i ugnen i 15-20 minuter så att de blir knapriga och krispiga.
Salta före servering och njut som tilltugg

Av Maria - 27 januari 2018 19:45

Antal: 1 glas


Ingredienser:

4–6 cl gin
2 cl konc. hallonsaft
1 passionsfrukt
is
Sprite


Gör så här:

Fyll ett glas med is.
Blanda gin, saft och innanmätet i passionsfrukten och häll i glaset.
Fyll upp med läsk.

Av Maria - 27 januari 2018 15:45

Antal: 2 bröd

Jäsning: ca 1 timme + 30-45 minuter

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl matolja
1 tsk salt
1 msk strösocker
Ca 13 dl vetemjöl


Gör så här:

Smula jästen i en degbunke.
Värm vattnet i en kastrull till 37°C.
Häll på lite av vattnet över jästen och rör tills det är upplöst.
Häll på resten av vattnet, olja, salt och strösocker.

Rör om.
Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en deg.
Låt jäsa under bakhandduk i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1 timme.


Häll upp degen i smorda brödformar som rymmer ca 1,5 liter.

Degen ska alltså inte knådas utan bara försök fördela den i formarna.
Låt jäsa ca 30-45 minuter till dubbel storlek.


Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200°C i ca 30 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.
Stjälp upp bröden och låt svalna på galler under bakhandduk.

Av Maria - 27 januari 2018 12:00

Ugn: 225 grader, 35-40 minuter


Ingredienser:

6 äpplen, normalstora

1½ dl ströbröd

Strösocker

Flytande milda

2½ dl vaniljvisp


Gör så här:

Skölj, skala och skiva äpplena.
Varva äpplen, ströbröd och socker i en smord ugnsform.

Avsluta med ett täcke av ströbröd.
Ringla över lite flytande Milda.
Grädda mitt i ugnen ca 35-40 min i 225 grader.
Vispa vaniljvispen tills den expanderat till att bli ca 7 dl.
Servera äppelkakan kall/ljummen med vaniljvispen.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards