Alla inlägg under januari 2018
Ingrdienser:
1dl havregryn
1msk chiafrön
propud milkshake choklad
1msk kokos
lite honung
frysta bär
Gör så här:
Rör ihop havregryn och chiafrön i en burk.
Häll över propud milkshake så att det täcks.
Toppa med kokos, lite flytande honung och frysta bär (eller färska för all del).
Ställ sedan i kylen över natten.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 gula lökar
3 morötter
3 palsternackor
200 g kålrot
Kallpressad rapsolja
1 msk råsocker
1 apelsin, finrivet skal och saft
1 msk gult senapsfrö
1 msk kumminfrö
200 g get- eller fetaost
Flingsalt
Nymald svartpeppar
1 kruka gräslök
1 kruka basilika
12 skivor spekat kött
Gör så här:
Skala och strimla löken.
Skala och tärna rotsakerna grovt.
Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Slå av vattnet och lägg dem och löken i en stor stekpanna tillsammans med lite rapsolja, råsocker, apelsin, senapsfrö och kumminfrö.
Fräs rotfrukterna så att de blir riktigt varma, ta pannan av plattan.
Smula osten grovt och tillsätt den.
Salta och peppra.
Blanda i grovhackade örter, lägg upp fat eller tallrik och toppa med spekat kött.
Servera direkt.
Spekat kött: torrsaltat, ibland rökt, men framförallt lufttorkat kött.
Köksalmanack, 2011
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 banan
2 dl Mango, fryst
1 dl Vatten
2 st Passionsfrukt
Gör så här:
Mixa banan, mango, passionsfrukt och vatten.
Häll upp i ett glas och dekorera med mango eller passionsfrukt.
Ingredienser:
2 delar violer, rengjorda och torra
1 del strösocker
Gör så här:
Rensa violerna, skölj om det behövs men låt sedan torka helt.
Häll i socker och violer i en mortel, ta i omgångar och något mer socker än violer i varje vända.
Mortla nu så blommorna helt krossas och ”sugs” upp av sockret.
För över till en skål och gör om tills allt är mortlat.
Lägg över i en vid form och sprid ut.
Nu är sockret rätt fuktigt av blommorna så låt violsockret torka över natten.
Smula sockret med fingrarna nästa dag och sila sockret genom en sil så det mesta av blommorna kommer bort.
Häll över i en burk med tättslutande lock och förvara torrt och svalt.
Gott till bland annat: te, till bakning
Ingredienser:
200 g grönkål
0,5 msk olivolja
havssalt
Gör så här:
Värm ugnen till 150 grader.
Repa bladen från den tjocka bladnerven.
Lägg grönkålen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivoljan.
Vänd runt bladen så att det kommer olivolja överallt.
Fördela bladen jämnt över plåten.
Rosta grönkålen mitt i ugnen i 15-20 minuter så att de blir knapriga och krispiga.
Salta före servering och njut som tilltugg
Antal: 1 glas
Ingredienser:
4–6 cl gin
2 cl konc. hallonsaft
1 passionsfrukt
is
Sprite
Gör så här:
Fyll ett glas med is.
Blanda gin, saft och innanmätet i passionsfrukten och häll i glaset.
Fyll upp med läsk.
Antal: 2 bröd
Jäsning: ca 1 timme + 30-45 minuter
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl matolja
1 tsk salt
1 msk strösocker
Ca 13 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke.
Värm vattnet i en kastrull till 37°C.
Häll på lite av vattnet över jästen och rör tills det är upplöst.
Häll på resten av vattnet, olja, salt och strösocker.
Rör om.
Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en deg.
Låt jäsa under bakhandduk i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1 timme.
Häll upp degen i smorda brödformar som rymmer ca 1,5 liter.
Degen ska alltså inte knådas utan bara försök fördela den i formarna.
Låt jäsa ca 30-45 minuter till dubbel storlek.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200°C i ca 30 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.
Stjälp upp bröden och låt svalna på galler under bakhandduk.
Ugn: 225 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
6 äpplen, normalstora
1½ dl ströbröd
Strösocker
Flytande milda
2½ dl vaniljvisp
Gör så här:
Skölj, skala och skiva äpplena.
Varva äpplen, ströbröd och socker i en smord ugnsform.
Avsluta med ett täcke av ströbröd.
Ringla över lite flytande Milda.
Grädda mitt i ugnen ca 35-40 min i 225 grader.
Vispa vaniljvispen tills den expanderat till att bli ca 7 dl.
Servera äppelkakan kall/ljummen med vaniljvispen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|