Alla inlägg under januari 2018
Antal: 6 portioner
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
800 g falukorv
1 äpple
senap
1 burk krossade tomater
olivolja
1/2 lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
Salt och peppar
chiliflakes
1 nypa socker
1/2 dl riven ost
några kvistar rosmarin
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Skär skåror i falukorven och lägg i en ugnssäker form.
Kärna ur och skär äpplet i tunna skivor.
Bred senap och fördela äppelskivorna i skårorna.
Peppra korven ordentligt och lägg några kvistar rosmarin på.
Strö den rivna osten över.
Bryn löken och vitlöken i oljan i en kastrull.
Tillsätt tomater, salt, peppar, chiliflakes och en nypa socker.
Låt koka ihop och häll såsen i formen bredvid korven.
Sätt in i ugnen i ca 20 min tills korven får fin färg.
Servera med potatismos och en grönsallad.
Ingredienser:
1 dl ättika (12 %)
3 1/2 dl vatten
2 1/2 msk socker
1 gurka
2 msk persilja, finklippt
1 nypa salt
1 nypa vitpeppar
Gör så här:
Blanda ättika och vatten.
Tillsätt socker och rör tills sockret har smält.
Skiva gurkan med osthyvel eller mandolin och lägg i lagen.
Tillsätt hackad persilja.
Låt stå i minst 30 minuter innan servering.
Krydda med en nypa salt och vitpeppar.
Ingredienser:
250g torkade fikon
2,5 dl rött vin
1 dl råsocker (funkar även med vanligt eller en blandning)
75g cashewnötter
Gör så här:
Grovhacka nötterna och fikonen.
Koka ihop alla ingredienser i ca 10-15 minuter och häll upp på en ren burk med tätslutande lock.
Njut med din bästa ost!
Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
500 g rödbetor
3 cm färsk ingefära
3 msk bladpersilja
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
Gör så här:
Skala och skär betorna i tunna skivor, gärna i matberedare med fina skärskivan.
Skala och skiva ingefäran tunt.
Koka upp ättika, socker, vatten och ingefära i en kastrull.
Låt svalna.
Fyll glasburkar med skivade betor och persilja.
Häll över den kalla lagen tills det täcker.
Låt stå minst 2 timmar före servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 purjolök
600 g potatis
1 msk olivolja
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
1/2 dl basilika pesto
salt
peppar
Gör så här:
Skala och skiva potatisen.
Ansa och strimla purjolöken.
Fräs purjolöken i oljan i en stor kastrull.
Tillsätt potatis och buljong.
Låt soppan koka ca 15 minuter.
Mixa soppan slät.
Häll grädden och peston i soppan och koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna soppan med bröd.
Måndag:
Korvstroganoff med ris
Tisdag:
Hamburgare och pommes
Onsdag:
Crépes med kantarellstuvning
Torsdag:
Ärtsoppa med pannkakor och sylt
Fredag:
Fisktacos
Lördag:
Fajitasgryta med kyckling
Söndag:
Hemlagad pizza
Måndag:
Blodpudding, bacon, stekt ägg och rårivna morötter
Tisdag:
Pasta med kycklingsås
Onsdag:
Makrill i tomatsås, pasta, ostknäcke
Torsdag:
Chili con carne
Fredag:
Lax med romsås, pressad potatis
Lördag:
Taco
Söndag:
Isterband med dillstuvad potatis
Måndag:
Middag:
Pannbiff med lök, sockerärter, kokt potatis.
Äppelkräm med mjölk
Tisdag:
Ostpanerade fläskkotletter på risbädd, paprikasallad
Onsdag:
Lunch:
Ost- och skinksallad, bröd och ost:
Blanda 2 dl osttärningar, gärna grevé, 1 hg strimlad rökt skinka, 1 burk majskorn, 1 knippe skivade rädisor, 1 klyfta strimlad vitkål och ½ fintärnad gul lök.
Rör om salladen med dressing av olja, vinäger, salt och peppar
Middag:
Söndagslimpa, sallad och kokt potatis
Citronpäron:
Skala 4 stora päron.
Dela dem i halvor och tag bort kärnhuset.
Pensla med rivet skal och saft från ½ citron.
Strö över 1 dl socker och klicka på ett par msk smör eller margarin.
Grädda i 250 graders ugn och ca 15 minuter.
Servera med iskall vispad grädde.
Torsdag:
Kokta grönsaker, blomkål, kålrabbi, morötter, purjo tex och skinksås:
Smaksätt vit grundsås med strimlad skinka eller salami.
Plommonkräm med mjölk.
Fredag:
Goda korvgrytan och kokt potatis
Lingon och mjölk
Lördag:
Fiskpinnar, grönt potatismos, senapsgräddfil med curry och kokta morotsskivor
Mjukglass med chokladsmak
Söndag:
Får i kål:
Strimla 3/4 kg vitkål och skär 3/4 kg fårbringa med ben i bitar.
Bryn köttet i en gryta.
Tillsätt kål, 1½ tsk salt, 10 vitpepparkorn, 10 kryddpepparkorn och 1 hackad lök.
Slå på vatten så att det nästan täcker köttet (ca ½ liter).
Koka under lock ca 40 minuter.
Servera med finhackad persilja.
Köksalmanack, 1981
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|