Alla inlägg under januari 2018

Av Maria - 23 januari 2018 20:00

Antal: 6 portioner

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

800 g falukorv
1 äpple
senap
1 burk krossade tomater
olivolja
1/2 lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
Salt och peppar
chiliflakes
1 nypa socker
1/2 dl riven ost
några kvistar rosmarin


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.
Skär skåror i falukorven och lägg i en ugnssäker form.
Kärna ur och skär äpplet i tunna skivor.

Bred senap och fördela äppelskivorna i skårorna.
Peppra korven ordentligt och lägg några kvistar rosmarin på.
Strö den rivna osten över.
Bryn löken och vitlöken i oljan i en kastrull.
Tillsätt tomater, salt, peppar, chiliflakes och en nypa socker.
Låt koka ihop och häll såsen i formen bredvid korven.
Sätt in i ugnen i ca 20 min tills korven får fin färg.
Servera med potatismos och en grönsallad.

Av Maria - 23 januari 2018 19:15

Ingredienser:

1 dl ättika (12 %)
3 1/2 dl vatten
2 1/2 msk socker
1 gurka
2 msk persilja, finklippt
1 nypa salt
1 nypa vitpeppar


Gör så här:

Blanda ättika och vatten.
Tillsätt socker och rör tills sockret har smält.
Skiva gurkan med osthyvel eller mandolin och lägg i lagen.
Tillsätt hackad persilja.

Låt stå i minst 30 minuter innan servering.

Krydda med en nypa salt och vitpeppar.

Av Maria - 23 januari 2018 15:45

Ingredienser:
250g torkade fikon
2,5 dl rött vin
1 dl råsocker (funkar även med vanligt eller en blandning)
75g cashewnötter


Gör så här:
Grovhacka nötterna och fikonen.

Koka ihop alla ingredienser i ca 10-15 minuter och häll upp på en ren burk med tätslutande lock.

Njut med din bästa ost!

Av Maria - 23 januari 2018 06:30

Mängd: ca 1 liter


Ingredienser:

500 g rödbetor
3 cm färsk ingefära
3 msk bladpersilja
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten


Gör så här:

Skala och skär betorna i tunna skivor, gärna i matberedare med fina skärskivan.

Skala och skiva ingefäran tunt.
Koka upp ättika, socker, vatten och ingefära i en kastrull.

Låt svalna.
Fyll glasburkar med skivade betor och persilja.

Häll över den kalla lagen tills det täcker.

Låt stå minst 2 timmar före servering.

Av Maria - 23 januari 2018 06:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 purjolök
600 g potatis
1 msk olivolja
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
1/2 dl basilika pesto
salt
peppar


Gör så här:

Skala och skiva potatisen.

Ansa och strimla purjolöken.
Fräs purjolöken i oljan i en stor kastrull.
Tillsätt potatis och buljong.

Låt soppan koka ca 15 minuter.
Mixa soppan slät.
Häll grädden och peston i soppan och koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna soppan med bröd.

Av Maria - 22 januari 2018 16:00

Måndag:

Korvstroganoff med ris


Tisdag:

Hamburgare och pommes


Onsdag:

Crépes med kantarellstuvning


Torsdag:

Ärtsoppa med pannkakor och sylt


Fredag:

Fisktacos


Lördag:

Fajitasgryta med kyckling


Söndag:

Hemlagad pizza

Av Maria - 22 januari 2018 15:45

Måndag:

Blodpudding, bacon, stekt ägg och rårivna morötter


Tisdag:

Pasta med kycklingsås


Onsdag:

Makrill i tomatsås, pasta, ostknäcke


Torsdag:

Chili con carne


Fredag:

Lax med romsås, pressad potatis


Lördag:

Taco


Söndag:

Isterband med dillstuvad potatis

Av Maria - 22 januari 2018 14:00

Måndag:

Middag:

Pannbiff med lök, sockerärter, kokt potatis.


Äppelkräm med mjölk


Tisdag:

Ostpanerade fläskkotletter på risbädd, paprikasallad


Lingonsorbet


Onsdag:

Lunch:

Ost- och skinksallad, bröd och ost:

Blanda 2 dl osttärningar, gärna grevé, 1 hg strimlad rökt skinka, 1 burk majskorn, 1 knippe skivade rädisor, 1 klyfta strimlad vitkål och ½ fintärnad gul lök.

Rör om salladen med dressing av olja, vinäger, salt och peppar


Middag:

Söndagslimpa, sallad och kokt potatis


Citronpäron:

Skala 4 stora päron.

Dela dem i halvor och tag bort kärnhuset.

Pensla med rivet skal och saft från ½ citron.

Strö över 1 dl socker och klicka på ett par msk smör eller margarin.

Grädda i 250 graders ugn och ca 15 minuter.

Servera med iskall vispad grädde.


Torsdag:

Kokta grönsaker, blomkål, kålrabbi, morötter, purjo tex och skinksås:

Smaksätt vit grundsås med strimlad skinka eller salami.


Plommonkräm med mjölk.


Fredag:

Goda korvgrytan och kokt potatis


Lingon och mjölk


Lördag:

Fiskpinnar, grönt potatismos, senapsgräddfil med curry och kokta morotsskivor


Mjukglass med chokladsmak


Söndag:
Får i kål:

Strimla 3/4 kg vitkål och skär 3/4 kg fårbringa med ben i bitar.

Bryn köttet i en gryta.

Tillsätt kål, 1½ tsk salt, 10 vitpepparkorn, 10 kryddpepparkorn och 1 hackad lök.

Slå på vatten så att det nästan täcker köttet (ca ½ liter).

Koka under lock ca 40 minuter.

Servera med finhackad persilja.


Äppelkaka med vaniljgrädde



Köksalmanack, 1981

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards