Alla inlägg under januari 2018
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Järpar:
500 g nöt eller blandfärs
2 msk smör
2 vitlöksklyftor, pressade
Rivet skal av en 1/2 citron
1 tsk sambal olek
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl persilja, hackad
Svampsås:
Ca 200 g svamp, i småbitar
2 msk smör
1/2 gul lök, finhackad
2 dl vatten
2 dl grädde
1 tärning grönsaksbuljong
salt och peppar
2 msk maizena
1 tsk soja
(riven parmesan)
Gör så här:
Blanda färsen med resten av ingredienserna.
Forma järpar, av min smet blev det 8 st.
Bryn järparna i smör i en stekpanna.
Ta ur järparna och lägg på ett fat.
Bryn lök och svamp i smöret i samma stekpanna du brynte järparna i.
Häll i vatten, grädde, buljongtärning och soja.
Låt koka ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
Red av såsen med maizena.
Lägg i järparna och låt puttra i såsen tills de är klara inuti.
Riv gärna lite riven parmesan ovanpå vid servering.
Lägg ½ liter rensade färska nypon i 2½ dl kokande vatten.
Skär 1 kg äpplen med skal och kärnor i bitar.
Lägg dem ovanpå nyponen och koka tills äpplena är mjuka.
Passera och rör ner socker efter smak.
Gör man större sats, kan moset frysas eller förvaras i kylen kortare tid.
Köksalmanack, 1981
Ugn: 225 grader + 200 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
6 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
4-6 msk vatten eller 1 paket djupfrysta smördegsplattor
Fyllning:
250 g räkor
1 burk musslor, á 250 g
1 kokt krabba
1 burk fiskbullar i buljong, 185 g
100 g champinjoner
3/4 msk smör
Salt
Peppar
Sås:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl fiskbuljong (tärning + krabbspad)
2 msk vitt vin
½ dl grädde
2 äggulor
Salt
Peppar
Gör så här:
Hacka matfett och mjöl till en finkornig massa.
Tillsätt vattnet, arbeta snabbt ihop degen, lägg den kallt att stelna.
Skala räkorna.
Klyv krabban och knäck klorna, ta ut köttet och skär det i bitar.
Smörfräs champinjonerna lätt, dofta över salt och peppar.
Fräs samman smör och mjöl, späd med fiskbuljong, krabbspad, grädde och vitt vin till lagom konsistens.
Rör ner äggulorna utrörda i lite av grädden.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda ner skaldjur och svamp.
Rör om försiktigt.
Kavla ut pajdegen, klä en pajform i botten och runt kanten.
Picka botten med en gaffel.
Lägg skaldjursragun i pajen.
Kavla ut ett lock och lägg över, sporra ut en remsa och lägg runt kanten.
Pensla med äggula.
Grädda i 225 graders ugn i ca 35 minuter.
Sänk värmen till 200 grader efter ca 15 minuter.
Köksalmanack, 1981
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 bratwurstar
Curryketchup:
2 dl ketchup
4 tsk curry
2 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 krm cayennepeppar
2 tsk worcestersås
1 köttbuljongtärning
1/2 dl vatten
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull.
Låt koka ihop på svag värme ca 10-15 minuter.
Stek korven tills den får fin färg och krispig yta.
Skär korven i bitar och servera med pommes eller potatismos och curryketchupen.
Toppa med lite extra curry vid servering!
Ingredienser:
3/4 kg potatis (10 medelstora)
4 dl mjölk
1 tsk salt
Grovmald peppar
Kryddgrönt
Gör så här:
Skala potatisen och skär den i tärningar, som läggs i en kastrull.
Häll på mjölken och tillsätt salt och peppar.
Koka sakta under lock, ca 15 minuter ellelre tills potatisen blivit mjuk.
Strö över hackat kryddgrönt.
Köksalmanack, 1981
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Gazpacho:
3 röda tomater, grovt skurna
1 röd paprika, ansad och grovt skuren
10 cm gurka, skalad och grovt skuren
1 vitlöksklyfta
2 cm röd chili, kärnorna borttagna
2 msk persilja, finhackad
2 dl kycklingbuljong, kall
2 msk olivolja
1 tsk citronsaft, nypressad
Salt
Svartpeppar
Honungs- och myntaglaserad torskrygg:
250 g torskrygg, portionerad i 4 bitar
Smör
1 tsk olivolja
1 tsk limejuice, färskpressad
1 tsk flytande honung
1 tsk färsk mynta, finhackad
Salt
Svartpeppar
Rucola/örter, att toppa med
Gör så här:
Mixa alla ingredienserna till gazpachon nästan slätt, några grövre bitar kan gärna vara kvar, och smaka av med citron, salt och svartpeppar.
Stek torskryggsbitarna i smör på högsta värmen med skinnsidan nedåt.
Sänk värmen och stek på andra sidan tills fisken är genomstekt men inte mer.
Rör under tiden ihop olja, lime, honung, salt och peppar att pensla på fiskens skinnfria yta direkt efter att torsken har stekt klart.
Lägg torsken i djupa tallrikar och häll soppan runt om.
Tomma med rucola och örter - gärna dressade i klassisk vinägrett.
Köksalmanack, 2012
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|