Alla inlägg under januari 2018

Av Maria - 19 januari 2018 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Järpar:

500 g nöt eller blandfärs
2 msk smör
2 vitlöksklyftor, pressade
Rivet skal av en 1/2 citron
1 tsk sambal olek
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl persilja, hackad


Svampsås:

Ca 200 g svamp, i småbitar
2 msk smör
1/2 gul lök, finhackad
2 dl vatten
2 dl grädde
1 tärning grönsaksbuljong
salt och peppar
2 msk maizena
1 tsk soja
(riven parmesan)


Gör så här:

Blanda färsen med resten av ingredienserna.
Forma järpar, av min smet blev det 8 st.
Bryn järparna i smör i en stekpanna.
Ta ur järparna och lägg på ett fat.


Bryn lök och svamp i smöret i samma stekpanna du brynte järparna i.
Häll i vatten, grädde, buljongtärning och soja.

Låt koka ett par minuter och smaka av med salt och peppar.

Red av såsen med maizena.
Lägg i järparna och låt puttra i såsen tills de är klara inuti.

Riv gärna lite riven parmesan ovanpå vid servering.

Av Maria - 18 januari 2018 20:30


Lägg ½ liter rensade färska nypon i 2½ dl kokande vatten.

Skär 1 kg äpplen med skal och kärnor i bitar.

Lägg dem ovanpå nyponen och koka tills äpplena är mjuka.

Passera och rör ner socker efter smak.


Gör man större sats, kan moset frysas eller förvaras i kylen kortare tid.


Köksalmanack, 1981

Av Maria - 18 januari 2018 19:30

Ugn: 225 grader + 200 grader, ca 35 minuter 


Ingredienser:

Pajdeg:

6 dl vetemjöl

200 g smör eller margarin

4-6 msk vatten eller  1 paket djupfrysta smördegsplattor


Fyllning:

250 g räkor

1 burk musslor, á 250 g

1 kokt krabba

1 burk fiskbullar i buljong, 185 g

100 g champinjoner

3/4 msk smör

Salt

Peppar


Sås:

1 msk smör

1 msk vetemjöl

2 dl fiskbuljong (tärning + krabbspad)

2 msk vitt vin

½ dl grädde

2 äggulor

Salt

Peppar


Gör så här:

Hacka matfett och mjöl till en finkornig massa.

Tillsätt vattnet, arbeta snabbt ihop degen, lägg den kallt att stelna.


Skala räkorna.

Klyv krabban och knäck klorna, ta ut köttet och skär det i bitar.

Smörfräs champinjonerna lätt, dofta över salt och peppar.


Fräs samman smör och mjöl, späd med fiskbuljong, krabbspad, grädde och vitt vin till lagom konsistens.

Rör ner äggulorna utrörda i lite av grädden.

Smaka av med salt och peppar.

Blanda ner skaldjur och svamp.

Rör om försiktigt.


Kavla ut pajdegen, klä en pajform i botten och runt kanten.

Picka botten med en gaffel.

Lägg skaldjursragun i pajen.

Kavla ut ett lock och lägg över, sporra ut en remsa och lägg runt kanten.

Pensla med äggula.


Grädda i 225 graders ugn i ca 35 minuter.

Sänk värmen till 200 grader efter ca 15 minuter.


Köksalmanack, 1981

Av Maria - 18 januari 2018 06:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 bratwurstar



Curryketchup:

2 dl ketchup
4 tsk curry
2 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 krm cayennepeppar
2 tsk worcestersås
1 köttbuljongtärning
1/2 dl vatten


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull.

Låt koka ihop på svag värme ca 10-15 minuter.
Stek korven tills den får fin färg och krispig yta.
Skär korven i bitar och servera med pommes eller potatismos och curryketchupen.

Toppa med lite extra curry vid servering!

Av Maria - 17 januari 2018 20:30

Ingredienser:

3/4 kg potatis (10 medelstora)

4 dl mjölk

1 tsk salt

Grovmald peppar

Kryddgrönt


Gör så här:

Skala potatisen och skär den i tärningar, som läggs i en kastrull.

Häll på mjölken och tillsätt salt och peppar.

Koka sakta under lock, ca 15 minuter ellelre tills potatisen blivit mjuk.

Strö över hackat kryddgrönt.


Köksalmanack, 1981

Av Maria - 17 januari 2018 18:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Gazpacho:

3 röda tomater, grovt skurna

1 röd paprika, ansad och grovt skuren

10 cm gurka, skalad och grovt skuren

1 vitlöksklyfta

2 cm röd chili, kärnorna borttagna

2 msk persilja, finhackad

2 dl kycklingbuljong, kall

2 msk olivolja

1 tsk citronsaft, nypressad

Salt

Svartpeppar


Honungs- och myntaglaserad torskrygg:

250 g torskrygg, portionerad i 4 bitar

Smör

1 tsk olivolja

1 tsk limejuice, färskpressad

1 tsk flytande honung

1 tsk färsk mynta, finhackad

Salt

Svartpeppar

Rucola/örter, att toppa med


Gör så här: 

Mixa alla ingredienserna till gazpachon nästan slätt, några grövre bitar kan gärna vara kvar, och smaka av med citron, salt och svartpeppar.


Stek torskryggsbitarna i smör på högsta värmen med skinnsidan nedåt.

Sänk värmen och stek på andra sidan tills fisken är genomstekt men inte mer.

Rör under tiden ihop olja, lime, honung, salt och peppar att pensla på fiskens skinnfria yta direkt efter att torsken har stekt klart.

Lägg torsken i djupa tallrikar och häll soppan runt om.

Tomma med rucola och örter - gärna dressade i klassisk vinägrett.


Köksalmanack, 2012

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards