Alla inlägg under oktober 2018
Antal: 6 portioner
Ugn: 175 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
7 kanelbullar, ej dagsfärska
3 dl mjölk [300 g]
3 dl vispgrädde [300 g]
2 dl rörsocker, strö [180 g]
2 ägg [110 g]
2 msk vaniljsocker [30 g]
Att strö över:
½ dl rörsocker, strö [45 g]
2 dl mandelspån [60 g]
Servering:
Vaniljglass
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och varmluftsfunktion.
Blanda ihop mjölk, grädde, ägg, socker och vaniljsocker i en bunke med en visp.
Skär kanelbullarna i bitar och lägg dem i bunken, låt stå i ca 10-15 minuter.
Häll upp i en ugnssäker form och strö över socker och mandelspån.
Ställ i ugnen och grädda 35-40 minuter.
Låt svalna och servera med vaniljglass.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 tärnad avokado
1 finhackad rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med sköljda avrunna gröna linser
1msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
1 tsk sambal oelek
Ärtskott
Bra att ha:
Tandpetare
Gör så här:
Blanda ihop den hackade löken med den hackade avokadon i en skål.
Skölj linserna och låt dem rinna av, innan du blandar ner dem också.
Pressa ner vitlöksklyftan och vänd i olivolja, vitvinsvinäger & sambal oelek och saltet.
Smaka av och fördela ev på tortillabröd eller annat bröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl bulgur
1 gul lök
6 tomater
1 förp kikärtor (à 400 g)
1 msk tomatpuré
1 dl öl, ljus
salt
svartpeppar
2 krukor persilja
Gör så här:
Skölj bulguren och lägg åt sidan.
Hacka och stek löken tills den blir mjuk.
Tillsätt ölen.
Hacka tomaterna i grova bitar och lägg i stekpannan.
Tillsätt tomatpurén och kikärtorna.
Låt koka upp under lock tills tomaterna börjar falla ihop.
Lägg i bulguren och rör om.
Låt tomatgrytan koka upp tillsammans med bulguren i cirka 10 minuter.
Tillsätt lite vatten om det behövs.
Smaka av med salt och peppar.
Toppa med persilja.
Ingredienser:
½ dl Gelésocker Multi
2 dl grädde, valfri fetthalt
Smaksättning:
1 tsk Vaniljsocker eller
1 tsk Vaniljsocker + 1 tsk Neskaffe eller
½ msk färsk, riven ingefära eller
1 msk juicekoncentrat
Gör så här:
Blanda samman gelésocker multi, grädde och eventuell smaksättning i en kastrull och koka i ½ minut.
Häll upp i portionsglas.
Garnera gärna pannacottan med lite frukt, bär eller bärsås.
Ingredienser:
6 dl vatten
1 kg lingon
6 dl Rörsocker
Gör så här:
Koka upp vattnet och tillsätt lingonen.
Lägg på lock och låt koka cirka 10 minuter.
Mosa lingonen mot kastrullens kanter.
Sila av och mät upp saften i kastrullen igen.
Tillsätt socker.
Låt koka några minuter tills sockret smält.
Dra kastrullen åt sidan och skumma väl.
För klar saft, använd en silduk och låt saften rinna av.
Häll upp på rengjord, varm flaska, tillslut väl.
Förvaras i kylskåpet.
Hållbarhet cirka 1-2 veckor.
Antal: 3 limpor
Ugn: 175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
1-2 msk smör (till formarna)
2 dl grahamsmjöl
3 dl havrekross
3 dl havregryn
6 dl grovt rågmjöl
9 dl vetemjöl
2 tsk salt
6 tsk bikarbonat
3 dl mörk sirap
13 dl filmjölk
Topping (Valfritt):
Havregryn
Pumpakärnor
Vallmofrö
Sesamfrön
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Smöra tre brödformar med smör.
Blanda alla torra ingredienser i en skål, rör om med en gaffel.
Tillsätt sirap samt filmjölk och rör om till en jämn smet.
Fördela smeten i de tre brödformarna.
Toppa eventuellt bröden med frön.
Grädda bröden näst längst ner i ugnen i cirka 1 timme.
Ta ut bröden ur formarna och låt svalna under bakduk på galler.
Ingredienser:
1 dl färsk basilika, oregano, persilja och gräslök (blanda som man tycker)
1 dl naturella nötter
½ dl solrosfrön (kan uteslutas och istället kan man ta mer nötter)
3/4 dl riven parmesanost
½ vitlöksklyfta (mer om man vill det, smaka av)
½ - 1 dl olivolja (beroende på hur fast man vill ha den)
Lite limesaft
Flingsalt
Gör så här:
Skölj och hacka örterna.
Lägg alla ingredienser i en tillbringare och mixa med en mixerstav.
Eller kör allt i en mixer till det blir slätt.
Späd med mer olivolja om den är för seg i konsistensen och smaka av med salt och limesaft.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 port tagliatelle
2 kycklingbröst
200 g skogschampinjoner
3 klyftor vitlök, skivade
6 stjälkar grönkål, i små bitar
3 dl vitt vin
2 dl vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
3 dl vispgrädde
3 msk japansk soja
1 ask krasse
parmesanost
salt
peppar
Gör så här:
Skär kycklingen i tjocka skivor på snedden.
Stek i olja i en stekpanna 3-4 minuter på varje sida, salta och peppra.
Lyft upp kycklingen och låt vila på en tallrik.
Skär svampen i skivor. Skala och finhacka vitlöken.
Dra av bladen från grönkålsstjälkarna. Strimla bladen.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
I samma stekpanna som du stekte kycklingen, gå i med skivad svamp och fräs ca 4 minuter.
Gå sedan i med vitlök, fräs någon minut och häll på vitt vin.
Tillsätt sedan vatten, soja och kycklingfond.
Låt koka ihop kort och häll sedan i grädde.
Häll även i den vätska som kycklingen släppt på tallriken.
Tillsätt sojan, salta och peppra.
Låt koka ca 3-4 minuter.
Tillsätt grönkålen och vänd runt.
Lägg sedan i den nykokta pastan och blanda så att den täcks av såsen.
Lägg upp på tallrikar och toppa med kyckling, klippt krasse och hyvlad parmesan.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|