Alla inlägg under oktober 2018

Av Maria - 16 oktober 2018 09:19

Antal: 1 limpa

Ugn: 175 grader, 80 minuter


Ingredienser:

75 g torkade blåbär

1 msk kanel

100 g mandel

50 g valnötter

50 g skalade sesamfrön

2 msk fiberhusk

½ tsk salt

2 tsk bakpulver

50 g mandel, grovhackad

1 burk kesella, 10 procent

6 ägg


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg blåbären i en skål och häll kokande vatten över.

Låt blåbären svälla några minuter.

Häll av vattnet och blanda blåbären med kanel och rom.

Låt blandningen stå och dra ett tag.

Mixa mandel, valnötter och sesamfrön till mjöl och blanda med fiberhusk, salt och bakpulver i en bunke.

Vispa ihop kesellan med äggen i en separat bunke och blanda i blåbären i rommen och de hackade mandlarna.

Blanda allt och låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter.

Häll upp i en smord form som rymmer 1½ liter.

Grädda i 80 minuter i nedre delen av ugnen.

Låt brödet svalna på galler under en bakduk.

Skär upp i skivor när brödet svalnat helt.

Förvara brödet i kylen.

ANNONS
Av Maria - 7 oktober 2018 14:29




Antal: 50 stycken

Vila: ca 1 timme i kylskåp

Ugn: 175-200 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

4½ dl vetemjöl

1 dl socker

200 g smör eller margarin

2 tsk vaniljsocker eller motsvarande mängd vanillinsocker


Garnering:

Hackad mandel, nötkärnor eller pärlsocker


Gör så här:

Ingredienserna kan blandas i matberedare eller för hand.

Tillsätt vanillinsocker.


I maskin:

Lägg alla ingredienser till degen i blandarskålen, matfett delat i bitar.

Blanda allt till en deg.

Ta upp den bakbordet.

Knåda ihop den om det behövs.


För hand:

Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en bunke.

Gör en fördjupning i mitten.

Tillsätt sockret och matfettet delat i mindre bitar.

Finfördela det med en kniv eller stekspade.

Arbeta snabbt samman degen.


Forma rullar drygt 4 cm i diameter.

Rulla dem i mandel, nötter eller pärlsocker.

Lägg rullarna kallt.


Skär dem i knappt ½ cm tjocka skivor.

Lägg kakorna på smorda plåtar eller bakplåtspapper.


Gräddning:

Grädda kakorna mitt i ugnen i 175-200 grader, 8-10 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade.

Låt kakorna kallna på galler.


Förvaring:
I burk 10-14 dagar.

I frys ca 6 månader.


Tips!

Smör eller margarin som matfett har ingen större betydelse.

I vissa fall kan det vara motiverat med smör när man vill utnyttja smörsmaken som smaktillsats.




ANNONS
Av Maria - 6 oktober 2018 14:57

Antal: 40 stycken

Ugn: 200 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

100 g smör eller margarin

1 dl mjölk

2 dl grovt rågmjöl

2 dl rågsikt

1 tsk bakpulver

1/4 tsk salt

1 tsk socker

1 tsk nystött kummin


Gör så här:

Smält matfettet.

Häll på mjölken och ta kastrullen från värmen.

Blanda rågmjöl, rågsikt, bakpulver, salt, socker och kummin i en bunke.

Häll på degspadet och arbeta ihop till en fast deg.

Dela degen i 2 delar.

Kavla ut varje del till en stor tunn kaka med slät kavel.

Kavla med kruskavel mot slutet eller nagga degen väl.

Sporra ut fyrkanter, 6*6 cm, och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.


Gräddning:

Placera plåten mitt i ugnen och grädda i 200 grader, 8-10 minuter tills kexen fått gyllenbrun färg.


Förvaring:

Torrt och luftigt, 2-3 veckor.

Av Maria - 5 oktober 2018 14:26




Antal: 3 stycken

Jäsning: 4-5 timmar + 15 minuter

Ugn: 275 grader, 15 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

7 dl kallt vatten

2 tsk salt

ca 1,7 liter vetemjöl


Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke.

Häll på lite av vattnet och rör tills jästen är upplöst.

Tillsätt resten av vattnet, saltet och mjölet.

Arbeta degen kraftigt.

Den ska vara lös.

Täck bunken med plastfolie.

Låt degen jäsa i rumstemperatur 4-5 timmar eller i kylskåpet över natten.

Under tiden som degen jäser bildas fukt som droppar ner på ytan och håller den lätt fuktig.


Mjöla bakbordet.

Häll ut degen.

Knåda den inte utan forma bara till den.

Skär med en vass kniv eller ett rakblad den lösa degen i tre delar.

Lägg över dem på bakplåtspapper på en plåt.

Pensla ev. lite olja på sidorna så går det lättare att bryta isär dem efter gräddningen om de har jäst ihop.

Jäs dem ca 15 minuter.


Dofta över lite mjöl.

Skåra med en vass kniv eller rakblad.

Grädda bröden mitt i ugnen i 175 grader, 15 minuter.

Låt bröden svalna på bakgaller utan bakduk.


Förvaring:

Bröden bör ätas dagsfärska.

De kan frysas in.

Sprödvärm dem i svag ugnsvärme elelr tining i rumstemperatur.


Lite grövre baguetter:
Blanda gärna lite vetekross i degen.

Lägg först krosset i blöt några timmar eller koka det mjukt i lite vatten.

Man kan också byta ut 4 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl.




Av Maria - 4 oktober 2018 15:15

Antal: 30 stycken

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:
100 g smör eller margarin

1 dl mjölk

2½ dl havregryn

½ dl havre- eller vetekli

1½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

1 tsk socker


Gör så här:

Smält matfettet och tillsätt mjölken.

Blanda havregryn och kli i en bunke.

Häll på degspadet.

Rör om och låt stå ca 15 minuter.


Tillsätt vetemjöl, bakpulver, salt och socker.

Arbeta ihop till en smidig deg.

Dela degen i två delar.

Kavla med kruskavel mot slutet eller nagga degen väl.

Ta ut runda kex, ca 7 cm i diameter, med hjälp av ett mått eller glas.

Lägg kexen på bakplåtspapper eller direkt på plåt.


Gräddning:

Placera plåten mitt i ugnen och grädda i 200 grader, ca 10 minuter tills kexen fått fin gyllene färgton.

Låt dem kallna på galler.


Förvaring:

Torrt i burk 2-3 veckor.

Går bra att frysa, hållbarhet ca 3 månader.


Baka kex:

Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord eller på en arbetsbänk.

Kruskaveln dekorerar kexen.

Ta med mått ut kexen.

Lyft upp degen med hjälp av en stekspade.

Lägg över dem på plåten.

Av Maria - 3 oktober 2018 19:56

Antal: 8-10 personer

Jäsning: mint 1 timme + minst 15 minuter

Ugn: 250 grader, ca 17 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

4 dl mjölk

1 ägg

1 msk fiberhusk

2 dl socker

4 dl rismjöl

3½ dl majsmjöl

1 dl maizena

½-1 tsk salt

2 tsk nymortlad kardemumma

100 g rusmvarmt smör

Ris- eller majsmjöl till utbakningen


Fyllning:

250 g ricotta

½ dl socker

2 tsk vaniljsocker

200 g körsbär

2 nektariner

100 g pistaschmandel

75 g choklad


Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke.

Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen i den.

Vispa i ägg, fiberhusk och socker.

Låt blandningen svälla 15 minuter.


Blanda de torra ingredienserna och arbeta in i degvätskan.

Dela smöret i mindre bitar och arbeta in det i degen.

Täck och låt jäsa minst 1 timme.


Degen räcker till två plåtstora pizzor, men kan bakas ut i önskad mängd, form och storlek.

Tryck eller kavla ut degen direkt på bakplåtspapper, använd lite extra ris- eller majsmjöl om det kladdar.

Låt jäsa minst 15 minuter.


Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda ricottan med socker och vaniljsocker.

Dela körsbären och skär nektarinerna i skivor.

Grovhacka pistaschmandeln och hacka eller riv den vita chokladen grovt.

Klicka ut ricottan på pizzadegen, fördela nektarinskivorna och körsbären ovanpå.

Strö över pistaschen och choklad.

Grädda mitt i ugnen ca 17 minuter.

Servera gärna med ytterligare lite riven choklad.

Av Maria - 2 oktober 2018 08:12

Antal: 18 kakor

Ugn: 175 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

150 g rumsvarmt smör, ev. laktosfritt

1 dl socker

2 dl majsmjöl

2 dl rismjöl

1 dl maizena

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

En nypa salt

ca 1 dl hjortronsylt


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör och socker krämigt.

Blanda de torra ingredienserna och arbeta sedan in dem i smörsmeten.

Rulla bollar av degen och gör en djup grop i dem.

Placera dem i småbrödsformar eller små muffinsformar.

Klicka i lite hjortronsylt i varje kaka.

Grädda kakorna mitt i ugnen, 10-12 minuter.


Tips!

Variera kakorna genom att välja olika sorters sylt att fylla grottorna med.


Hjortron är precis lagom söta och passar perfekt till bakverk och desserter. De är dessutom otroligt nyttiga - ca 100 gram täcker nästan hela dagsbehovet av C-vitatim.

Av Maria - 1 oktober 2018 15:15

Antal: 4 stycken

Jäsning: 45-60 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 225 grader, 25-30 minuter


Ingredienser:
25 g jäst

6 dl vatten

2 msk olja

2 tsk salt

Ca 1½ liter vetemjöl


Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke.

Blanda vattnet och oljan.

Värm degspadet till fingervärme, 37 grader.

Häll lite av det över jästen och rör tills den är upplöst.

Häll i resten av spadet.

Tillsätt saltet och det mesta av mjölet.

Arbeta degen kraftigt tills den släpper degbunkens kanter.

Strö över lite mjöl.

Jäs under bakduk 45-60 minuter.


Arbeta i resten av mjölet i degbunken och på bakbordet.

Forma små knubbiga avlånga limpor.

Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.

Jäs limporna under bakduk till knappt dubbel storlek eller ca 30 minuter.


Gör ett par längsgående skåror i degen med en vass kniv eller ett rakblad.


Gräddning:
Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 225 grader, 25-30 minuter.

Låt dem kallna utan bakduk på galler.


Förvaring:

Brödet bör ätas dagsfärskt.

Det kan djupfrysas ca 1 år.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se