Alla inlägg under juli 2019
Ingredienser:
blandade grönsaker, t ex 2 morötter, ½ blomkålshuvud, 2 stjälkar selleri, 4-6små gröna tomater, 1röd och 1grön paprika
dillkvistar
vitlöksklyftor
Saltlag:
1 liter vatten
1 dl salt
Ättikslag:
2 dl ättiksprit (12 %)
3 dl vatten
4 dl socker
0.5 msk kryddpepparkorn
3 kryddnejlika
0.5 tsk vitpepparkorn
2 lagerblad
Gör så här:
Till pickles kan man blanda olika grönsaker efter tycke och smak.
Hårda grönsaker ska först förvällas, mjuka grönsaker behöver bara delas i mindre bitar.
Skala och skär morötterna i fina strimlor eller tunna skivor.
Bryt blomkålen i små buketter.
Förväll dem 2-3 min i kokande lättsaltat vatten och låt dem rinna av.
Skiva sellerin, skär tomaterna i klyftor, kärna ur och strimla paprikorna.
Lägg grönsakerna i en skål.
Blanda vatten och salt, rör tills saltet är löst.
Häll över saltlagen, täck över och låt stå kallt 1 dygn.
Häll av saltlagen. Fördela grönsakerna i glasburkar.
Lägg en vitlöksklyfta och ett par dillkvistar i varje burk.
Koka upp allt till ättikslagen.
Häll den het över grönsakerna.
Sätt genast på lock.
Förvara svalt. Färdig att äta efter ca 3 veckor.
Hållbarhet 6-12 månader.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 6 portioner
Ugn: 175 grader, 30-40 minuter
Ingredienser:
20 späda morötter
2 msk rapsolja
Örtolja:
1 dl basilika
1 dl salvia eller körvel
3 msk olivolja
1 msk örtsalt
1 krm nymalen svartpeppar
3 msk balsamvinäger
Gör så här:
Skölj och skrubba morötterna ordentligt.
Lägg dem i en ugnsform och häll på rapsoljan.
Rosta i ugnen i 30-40 minuter.
Örtolja:
Lägg örterna, oljan, balsamvinäger och kryddorna i en mixer.
Mixa i några minuter så att smakämnena slår ut ordentligt.
Tillsätt mer salt och peppar om det behövs.
Lägg upp morötterna på ett serveringsfat och ringla över örtoljan.
Morötterna kan serveras antingen varma eller kalla.
Ett bra tillbehör på sommarbuffén eller till det grillade köttet eller fisken.
Ingredienser:
1 kg grönsaker, t ex blomkålsbuketter, rödlök, morötter, fänkål
1.5 dl ättiksprit (12 %)
3 dl strösocker
4.5 dl vatten
1.5 tsk senapsfrön, gula
3 st lagerblad
6 st svartpepparkorn
4 kryddpepparkorn
1 tsk salt
Gör så här:
Koka upp ättika, socker, vatten, kryddor och salt.
Koka ca 5 min.
Skala och skär grönsakerna i mindre bitar.
Lägg dem i burkar eller i en skål.
Häll på den varma lagen.
Låt svalna.
Ät efter ca 1 timme eller ställ in i kylskåpet.
Grönsakerna håller flera veckor i kylen om burkarna är väl rengjorda och gärna steriliserade när man häller upp grönsakerna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ugn: 250 grader, 10-14 minuter
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ugn: 250 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
Ugn: 170 grader, 18-20 minuter + 75 grader, ca 60 minuter
Ingredienser:
125 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
100 g vit choklad, tärnad
1 msk rivet citronskal
Gör så här:
Sätt ugnen på 170 grader.
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt äggen och vispa 1 minut.
Blanda mjöl och bakpulver med choklad, citronskal.
Rör ner i äggblandningen.
Degen ska vara mjuk.
Forma en längd och jämna till den med våta händer samt platta till den något.
Grädda i 18-20 minuter eller tills den känns fast.
Låt längden kallna och skär sedan tunna skivor, ca 1 cm, på tvären.
Torka skorporna i 75 grader i ca 60 minuter eller tills de känns torra.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|