Alla inlägg under juli 2019

Av Maria - 27 juli 2019 08:00

Ingredienser:

blandade grönsaker, t ex 2 morötter, ½ blomkålshuvud, 2 stjälkar selleri, 4-6små gröna tomater, 1röd och 1grön paprika
dillkvistar
vitlöksklyftor


Saltlag:
1 liter vatten
1 dl salt


Ättikslag:
2 dl ättiksprit (12 %)
3 dl vatten
4 dl socker
0.5 msk kryddpepparkorn
kryddnejlika
0.5 tsk vitpepparkorn
lagerblad

 

Gör så här:

Till pickles kan man blanda olika grönsaker efter tycke och smak.

Hårda grönsaker ska först förvällas, mjuka grönsaker behöver bara delas i mindre bitar.
Skala och skär morötterna i fina strimlor eller tunna skivor.

Bryt blomkålen i små buketter.

Förväll dem 2-3 min i kokande lättsaltat vatten och låt dem rinna av.

Skiva sellerin, skär tomaterna i klyftor, kärna ur och strimla paprikorna.

Lägg grönsakerna i en skål.
Blanda vatten och salt, rör tills saltet är löst.

Häll över saltlagen, täck över och låt stå kallt 1 dygn.
Häll av saltlagen. Fördela grönsakerna i glasburkar.

Lägg en vitlöksklyfta och ett par dillkvistar i varje burk.

Koka upp allt till ättikslagen.

Häll den het över grönsakerna.

Sätt genast på lock.
Förvara svalt. Färdig att äta efter ca 3 veckor.

Hållbarhet 6-12 månader.

Av Maria - 26 juli 2019 17:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök
1 morot (stor)
1 msk olja (att steka i)
1 klyfta vitlök
1 tsk chiliflakes 
2 msk tomatpuré
1 förp kokosmjölk [400 ml]
2,5 dl vatten
2 dl torkade röda linser
1 grönsaksbuljongtärning
salt
peppar

Till servering:
gräddfil
bröd
 
Gör så här:
Finhacka löken och riv moroten grovt på rivjärn.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller kastrull på medelvärme och häll ner lök och morot.
Pressa i vitlöken.
Fräs alltsammans i några minuter.
Tillsätt chiliflakes och tomatpuré och fräs lite till.
Rör ner kokosmjölk, vatten, linser och smula ner buljongtärningen.
Låt koka under lock i cirka 20 minuter, linserna ska bli mjuka.
Tillsätt lite mer vatten om konsistensen blir för tjock.
Avsluta med att smaka av med salt och peppar.
Servera grytan med en klick gräddfil och eventuellt lite chiliflakes på toppen.
Bröd eller kokt matvete till.
Av Maria - 26 juli 2019 12:45

Antal: 6 portioner

Ugn: 175 grader, 30-40 minuter


Ingredienser:

20 späda morötter
2 msk rapsolja


Örtolja:
1 dl basilika
1 dl salvia eller körvel
3 msk olivolja
1 msk örtsalt
1 krm nymalen svartpeppar
3 msk balsamvinäger

 

Gör så här:

Skölj och skrubba morötterna ordentligt.

Lägg dem i en ugnsform och häll på rapsoljan.

Rosta i ugnen i 30-40 minuter.


Örtolja:

Lägg örterna, oljan, balsamvinäger och kryddorna i en mixer.

Mixa i några minuter så att smakämnena slår ut ordentligt.

Tillsätt mer salt och peppar om det behövs.
Lägg upp morötterna på ett serveringsfat och ringla över örtoljan.

Morötterna kan serveras antingen varma eller kalla.
Ett bra tillbehör på sommarbuffén eller till det grillade köttet eller fisken.

Av Maria - 26 juli 2019 12:45

Ingredienser:

1 kg grönsaker, t ex blomkålsbuketter, rödlök, morötter, fänkål
1.5 dl ättiksprit (12 %)
3 dl strösocker
4.5 dl vatten
1.5 tsk senapsfrön, gula
3 st lagerblad
6 st svartpepparkorn
kryddpepparkorn
1 tsk salt

 

Gör så här:

Koka upp ättika, socker, vatten, kryddor och salt.

Koka ca 5 min.
Skala och skär grönsakerna i mindre bitar.

Lägg dem i burkar eller i en skål.
Häll på den varma lagen.

Låt svalna.

Ät efter ca 1 timme eller ställ in i kylskåpet.

Grönsakerna håller flera veckor i kylen om burkarna är väl rengjorda och gärna steriliserade när man häller upp grönsakerna.

Av Maria - 26 juli 2019 07:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g kycklingfilé
1 gul lök
250 g champinjoner
3 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl 
2 tsk dijonsenap
2 dl vatten
3 dl crème fraîche
1 msk färsk persilja, finhackad
salt
peppar

Till servering:
4 port kokt ris
saltgurka, hela
 
Gör så här:
Skala och finhacka löken.
Skär champinjonerna i skivor.
Skär kycklingen i bitar.
Fräs löken i olja i en stor stekpanna tills den är mjuk.
Tillsätt kycklingen och låt den få lite yta, ca 5 minuter.
Tillsätt champinjonerna och fräs lite till.
Vänd i tomatpuré och strö över mjöl.
Låt fräsa någon minut.
Rör ner dijonsenap och häll på vatten.
Låt småkoka under lock 10-15 minuter.
Tillsätt därefter crème fraiche och låt koka ihop ca 5 minuter minuter.
Garnera med persilja och servera med ris och saltgurka.
Av Maria - 26 juli 2019 05:45

Ugn: 250 grader, 10-14 minuter


Ingredienser:

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g växtbaserat matfett
2 dl växtbaserad dryck (tex havredryck)
 
Till pensling:
1 msk växtbaserad dryck (t ex havredryck)
0,5 msk sirap

Servering:
växtbaserad yoghurt
sylt
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda samman mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Tillsätt matfettet, sedan mjölken och rör ihop till en kladdig deg.
Klicka ut 6 bullar på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla bullarna med siraps- och mjölkblandningen.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-14 minuter, tills sconesen har fått fin färg.
Servera med yoghurt och sylt.
Av Maria - 25 juli 2019 17:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 250 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:

1 blomkål
 
Sås:
3 msk smör
2 msk vetemjöl
3-4 dl mjölk
salt
peppar
en doft muskot
2 dl ost, riven
persilja, hackad
 
Gör så här:
Värm ugnen till 250°.
Dela kålen i buketter och koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten.
Låt buketterna rinna av och lägg dem därefter på ett ugnsfat.
Fräs smör och mjöl i en kastrull.
Späd med mjölk eller buljong.
Krydda och koka 5 minuter.
Ta såsen av värmen.
Rör ner osten och slå den över blomkålen.
Gratinera tills osten har smält, ca 10-15 minuter.
Strö på persilja.
Av Maria - 25 juli 2019 11:30

Ugn: 170 grader, 18-20 minuter + 75 grader, ca 60 minuter


Ingredienser:

125 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
100 g vit choklad, tärnad
1 msk rivet citronskal

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 170 grader.

Rör smör och socker pösigt.

Tillsätt äggen och vispa 1 minut.
Blanda mjöl och bakpulver med choklad, citronskal.

Rör ner i äggblandningen.
Degen ska vara mjuk.

Forma en längd och jämna till den med våta händer samt platta till den något.

Grädda i 18-20 minuter eller tills den känns fast.


Låt längden kallna och skär sedan tunna skivor, ca 1 cm, på tvären.

Torka skorporna i 75 grader i ca 60 minuter eller tills de känns torra.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards