Alla inlägg under juli 2019

Av Maria - 23 juli 2019 17:45

Ingredienser:

500-600 g (ca 1 l) aroniabär
250 g (ca 3) äpplen 
½ dl vatten
400 g (4,7 dl) Syltsocker


Valfri smaksättning:
droppar citruslikör, valfritt


Gör så här:

Skölj och rensa aroniabären.

Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.

Blanda bär, äpple, vatten och syltsocker i en kastrull och koka 10-15 minuter.

Tillsätt citruslikör om så önskas.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut och förvara.

Av Maria - 23 juli 2019 16:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gurka
salt
1 tsk sumak
1 knippe dill
0,5 citron, saften 

1 msk olivolja
1 rödlök (liten)
1 dl yoghurt (fet)


Gör så här:

Krossa gurkan och dra isär bitarna.
Krydda gurkan med salt och ställt åt sidan.
Blanda ihop sumak, dill, citronsaft, olivolja och tunt skivad rödlök.
Rör ihop allt och servera med en stor klick fet yoghurt i botten.

Av Maria - 23 juli 2019 15:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Hallonsås:

225 g hallon
3 msk spad (från persikorna)
 
Yoghurtfluff:
1 dl vispgrädde
1 dl grekisk yoghurt
1 krm vaniljpulver

Servering:
1 burk inlagda persikor
yoghurtfluff
hallonsås
2 msk pistagenötter, skalade
 
Gör så här:
Hallonsås:
Värm ingredienserna i en kastrull och pressa hallonen genom en sil för att få bort kärnorna.
Nu är hallonsåsen klar!
 
Yoghurtfluff:
Vispa grädden och blanda den med yoghurt och vaniljpulver.

Servering:
Klicka upp yoghurtfluff i botten på en skål och lägg persikor ovanpå.
Toppa med hallonsås och hackade pistagenötter.
Av Maria - 23 juli 2019 12:15

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 g smör
ca 15 dumlekolor eller 5-6 st bounty
ca 15 noblesse


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samman vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Tärna ner smöret och arbeta ihop till en deg.
Forma sedan till små runda bollar och placera dem i formar.
Gör sedan en grop i varje och lägg i en dumlekola eller en  bit bounty i varje.
Grädda i ca 10 minuter, eller tills de får fin färg.
Lägg genast på en noblesseskiva på varje kaka när de kommer ut från ugnen.

Av Maria - 23 juli 2019 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 g vetenudlar, gärna platta
400 g blandfärs
20 cm purjolök
1 klyfta vitkål
1 morot (stor) 
1 zucchini
3 msk rostade sesamfrön
1 kruka färsk koriander, grovt hackad
ev sriracha
neutral rapsolja, till stekning

Sås:
2 klyftor vitlök, rivna
2 tsk färsk ingefära, riven
2 msk sesamolja
3 msk tahinipasta (eller slätt jordnötssmör)
4 msk japansk soja
4 msk hoisinsås
1 msk balsamvinäger
 
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna till såsen.
Ställ vid spisen.
Koka nudlarna 1 minut kortare än anvisningen på förpackningen.
Kyl ner i iskallt vatten och låt rinna av i durkslag.
Skiva purjon tunt på diagonalen. Strimla vitkålen tunt.
Skala morot och hyvla morot och zucchini med en grönsakshyvel eller potatisskalare.
Spara lite av det gröna av purjon till servering.
 
Hetta upp en wok eller stor stekpanna med höga kanter med olja så att det täcker botten.
Fräs purjolök i 1 minut, tillsätt sen färs och låt få lite färg.
Lägg vitkål i pannan och låt steka mjuk, tillsätt sen morot och zucchini i pannan tillsammans med nudlarna och vänd runt tills allt blivit genomvarmt.
Häll över den goda såsen och vänd runt så allt blir täckt av de goda smakerna.
Strö över sesamfrön, koriander och lite sparad purjolök.
Servera med sriracha vid sidan om till de som vill ha lite hetta.
Av Maria - 22 juli 2019 17:30

Måndag:

Tortellini med spenat och ricotta, salladskål.


Färsk frukt.


Tisdag:

Ansjovissej, potatis och rårivna morötter:

Lägg 600 g fiskfilé i smord ugnssäker form.

Finhacka avrunna ansjovisfiléer, i en liten burk, och strö över.

Slå på ansjovisspadet och 1 förpackning citronsås, kelda.

Toppa med 2-3 msk krossade skorpor och dill, blandat.

Stek 20-25 minuter i mitten av ugnen i 225 grader.


Semlor, kanel och varm mjölk.


Onsdag:

Stekt fläsk och bruna bönor, gärna blandade med kicneybönor, salladskål.


Varva 2-3 dl müsli, brynt smör med farinsocker och kanel, med äppelmos.

Toppa med hårdvispad vaniljsås.

Ät genast.


Torsdag:

Ärtsoppa.


Pannkakstårta.


Fredag:

Korv stroganoff, råris, finskuren slakad vitkål.


Marängssviss med väl avrunna konserverade aprikoser bland marängerna, glass och chokladsås.


Lördag:
Rostbiff, helstekt lök, potatis, gelé.


Citronglass á la Carin.


Söndag:

Ugnsstekta färsbiffar, potatisklyftor, Waldorfsallad.


Katrinplommonsufflé, iskall vispad grädde:

Hacka 200 g kärnfria plommon, blanda med 3/4 dl strösocker.

Vispa 5-6 äggvitor till hårt skum, vänd ner och lägg smeten i väl smord rak form.

Grädda 40-45 minuter i 150 grader.

Av Maria - 22 juli 2019 16:15

Måndag:

Rårakor med bacon:

Skala och grovriv 4-6 potatisar.

Blanda det rivna med salt och peppar.

Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper.

Håll det varmt.

Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite smör på ganska starkt värme.

Bred ut potatisen i pannan till tunna rårakor och låt dem få fin färg på båda sidor.

Håll rårakorna varma i ugnen medan de övriga steks.

Servera rårakorna med bacon och lingonsylt.


Tisdag:

Värmande soppa.


Onsdag:

Kotletter med äppelfräs:

Skala och skiva 1 gul lök.

Skala, kärna ur och klyfta 2 syrliga äpplen.

Stek lök och äpple mjuka i lite smör i en stekpanna på ganska svag värme och rör i ½ dl hackad persilja. Tag upp blandningen och håll den varm.

Snitta fettkanten på 4 kotletter och stek dem i smör på medelstark värme 3-4 minuter på var sida.

Salta och peppra.

Servera kotletterna med äppelfräs och potatismos.


Torsdag:

Dillströmming:

Vik 600 g strömmingsfiléer dubbla och lägg dem i en smord form, salta.

Blanda 2 dl matlagningsgrädde med 2 tsk söt senap och ½-1 dl hackad dill.

Bred ut det över strömmingen.Grädda i 225 grader varm ugn 15-20 minuter.

Servera med kokt potatis och råkostsallad.


Fredag:

Pasta med gorgonzolasås:

Koka 400 g pasta enligt anvisningen på paketet.

Dela 1 litet paket broccoli i små buketter och koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten.

Mosa 175 g gorgonzolaost med gaffel och lägg den i en kastrull tillsammans med 2 dl lätt crème fraiche. Smält på svag värme under omrörning.

Blanda varsamt ner den väl avrunna broccolin.

Häll såsen över den nykokta pastan.

Servera eventuellt med riven parmesanost.


Lördag:

Kycklingspett med jordnötssås.


Söndag:

Kalkongryta med ingefära:

Skär eller strimla 300 g kalkonbröst.

Vänd dem i 3 msk soja och låt dem dra i ca 5 minuter.

Strö över 2 msk maizena.

Ansa och skär 450 g vitkål och 1 purjolök i strimlor, skala och hacka en bit (25 g) färsk ingefära.

Värm ½ dl olja i en vid stekpanna och bryn köttet.

Tillsätt vitkål, purjolök och ingefära tillsammans med 5 dl hönsbuljong.

Koka under lock ca 8-10 minuter.

Skölj, kärna ur och strimla 1 röd chilipeppar.

Vänd ner i pannan tillsammans med 1 pressad vitlöksklyfta.

Smaka av och strö över 2 msk sesamfrön och några kvistar slätbladig persilja.

Av Maria - 22 juli 2019 10:30

Måndag:

Pasta cabonara:

Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.


Knäckiga sesamkex.


Tisdag:

Karibisk kyckling:

Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry.

Tillsätt en påse wokgrönsaker och en burk kokosmjölk.

Låt allt bli varmt.

Servera med basmatiris och limeklyftor.


Avokadokräm:

Mixa snabbt 2 avokado, 2 bananer, ½ pressad citron och 1 msk socker.

Blanda försiktigt med 2 dl vispad grädde.


Onsdag:

Kinesisk karré:

Bryn strimlad fläskkarré med strimlad paprika och purjolök.

Servera med ris, sötsur sås och ananas.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Bästa linssoppankryddigt knäckebröd med krämig getost.


Fräs havregryn gyllene och knapriga med smör och socker i en stekpanna.

Ät med kall blåbärskräm.


Fredag:

Fyllda paprikor:

Fyll förvällda paprikor med kryddig köttfärsröra med majs och små vita bönor.

Gratinera med riven ost i 225 grader.

Sallad och guacamole till.


Mandelkaka:

Vispa 3 ägg och 3 dl socker pösigt.

Rör i 2 dl mjölk, 2 dl hackad mandel och 200 g smält smör.

Grädda i smord och bröad form, ca 40 minuter i 175 grader.

Sylt och grädde till.


Lördag:

Köttfärslimpa med krämig fyllning, gräddsås, klyftpotatis och lättkokta broccolibuketter.


Ugnsbakade fikon:

Kryssa toppen och ringla honung över.

Baka 10 minuter i 200 grader.



Servera med marsipankräm:

mascarpone rörd med riven mandelmassa.


Söndag:

Ugnsstekt kyckling med fetaost, sallad och tzatziki med päron.


Crème caramel.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards