Alla inlägg under juli 2019

Av Maria - 25 juli 2019 08:15

Ingredienser:

1 kg björnbär
1/2 kg Syltsocker
1 msk vatten


Smaksättning:
1 dl Mörkt Muscovadorörsocker


Gör så här:

Rensa och skölj bären.

Lägg bär, syltsocker och vatten i en kastrull.

Tillsätt mörkt muscovadorörsocker efter eget tycke.

Låt koka i 5-7 minuter.

Skumma. 


Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.

Ingredienser:

1 kg björnbär
1/2 kg Syltsocker
1 msk vatten


Smaksättning:
1 dl Mörkt Muscovadorörsocker


Gör så här:

Rensa och skölj bären.

Lägg bär, syltsocker och vatten i en kastrull.

Tillsätt mörkt muscovadorörsocker efter eget tycke.

Låt koka i 5-7 minuter.

Skumma. 


Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.

Av Maria - 25 juli 2019 06:45

Antal: ca 15 stycken


Ingredienser:

1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl cashewnötter
2 dadlar
5 torkade aprikoser
0,5 dl sesamfrön


Gör så här:

Mixa alla ingredienser utom sesamfröna i en matberedare till en massa.
Rulla bollarna i sesamfrön.

Förvara i kylen eller i frysen.

Av Maria - 25 juli 2019 05:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

800 g kycklinglårfilé
salt
svartpeppar, nymalen
1 klyfta vitlök
smör (att steka i) 
3 dl vispgrädde
1-1,5 msk koncentrerad kycklingfond
0,5 dl sweet chilisås
1 msk torkad oregano
0,5 tsk torkad timjan
0,25 krm chiliflakes (frivilligt)
0,5 dl vatten
200 g körsbärstomater (i olika färger)
0,5 citron (saften)

Garnering:
mâchesallad

Tillbehör:
potatis, pressad (eller ris)
 
Gör så här:
Putsa kycklingen, salta och peppra på båda sidor.
Skala och finhacka vitlöken.
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kycklingen på båda sidor så att de får fin färg.
Lägg över kycklingen i en gryta med lock. 
Tillsätt vitlök, vispgrädde, fond, sweet chilisås, oregano, timjan, (chiliflakes) och vatten i stekpannan för att ta tillvara på smaken.
Vispa runt med handvisp och låt koka upp.
Häll såsen över kycklingen och låt koka upp.
Sänk värmen och låt kycklingen puttra i såsen med locket på i 30–35 minuter.
Smaka av då och då.
Salta mer om det behövs.
Halvera tomaterna.
Blanda ner dem i grytan när kyck­lingen är klar och lätt går isär när man separerar den.
Låt tomaterna småbubbla med i grytan i ett par minuter före servering.
Precis före servering tillsätts pressad citron för att höja syran något i denna gräddigt krämiga gryta.

Servering:
Garnera med mâchesalladsblad.
Servera kycklinggrytan med pressad potatis eller ris och en god sallad.
Av Maria - 24 juli 2019 17:15

Ingredienser:

6 tomater
1 gul lök
1-2 chilifrukter
4 klyftor vitlök
1 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl strösocker
1 msk paprikapulver
salt
chiliflakes


Gör så här:

Skålla, skala och kärna ur tomaterna.

Dela ner tomaterna i mindre delar, skala och hacka lök och vitlök.

Kärna ur och hacka chili.
Häll ner alla ingredienser i en kastrull, koka upp och låt sjuda under lock i 15 minuter.

Ta av kastrullen från värmen och mixa såsen slät.

Smaka av med salt och chiliflakes.
Häll upp i rena flaskor, förslut och förvara i kylskåp.

Såsen är godast efter några dagar när den har fått stå till sig!

Av Maria - 24 juli 2019 13:30

Ugn: 175 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:
500 g falukorv
1 gul lök
2 morötter
1 palsternacka
1 dl parmesanost
2 dl crème fraiche
2 msk grov svensk senap
1 pkt bacon

Garnering: 
Persilja


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Skala och strimla grönsakerna.

Skär korven och grönsakerna i mindre bitar och lägg ner den i en bunke.
Blanda ner osten, crème fraiche och senap.

Lägg allt i en ugnsfast form.

Skär baconet i bitar och fördela över.
Ställ in gratängen i uppvärmd ugn och gratinera i ca 35 minuter.
Garnera gratängen rikligt med persilja.

Servera till gott mos eller nykokt pasta.

Av Maria - 24 juli 2019 08:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 dl bulgur
8 dl vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
2 morötter
1 zucchini 

ca 200 g gemsallad
1 knippe salladslök (eller färsk lök)
3 msk olivolja
0,5 citron
salt
peppar
0,5 dl sesamfrön
200 g halloumiost
2 msk neutral olja
2 dl majonnäs
2 msk ajvar relish
1 knippe gräslök


Gör så här:

Koka bulgur i vatten och buljong.
Skala morötterna.

Skala sedan både morot och zucchini med potatisskalaren så att det blir långa band.
Bryt salladen i mindre bitar och hacka löken.

Lägg grönsakerna på ett stort fat men spara lite av varje till dekoration.

Hacka gräslöken.


Blanda majonnäs och ajvar relish.

Smaka av med lite salt och citronsaft.

Ställ kallt.


Rosta sesamfröna i en torr panna tills de blir gyllene, håll koll, de bränns lätt!
Skiva halloumi och stek den gyllene i oljan.
Lägg den varma bulguren på fatet med grönsakerna.

Tillsätt olja, lite citronsaft, salt och peppar.
Blanda runt ordentligt.
Strö över resterande grönsaker, gräslök och rostade sesamfrön.

Servera med halloumi och avjarmajo.

Av Maria - 24 juli 2019 08:00

Ugn: 175 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

1½ liter (750 g) plommon
3/4 dl Farinsocker
1 tsk Vaniljsocker


Deg:
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl Strösocker
125 g smör eller margarin i bitar
1 ägg
1 dl mjölk


Garnering:
1 msk Florsocker
1 krm mald kanel


Gör så här:

Skölj, halvera och kärna ur plommonen.

Lägg plommonen, med runda sidan ner, i en ugnssäker form.

Strö på farinsocker.

  

Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål.

Tillsätt margarinet och arbeta det med fingrarna tills allt är en smulig massa.

Tillsätt ägg och mjölk och rör om tills det är en slät smet.

Klicka ut smeten över plommonen.

Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 30 minuter.

Blanda florsocker och kanel och dofta över vid serveringen.

Av Maria - 24 juli 2019 06:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader. 17-19 minuter


Ingredienser:

600 g laxfilé
2 dl crème fraîche
1,5 dl sweet chilisås
1 limefrukt, pressad saft och finrivet skal
1 klyfta vitlök, riven 
0,75 dl cashewnötter, grovt hackade
1 knippe gräslök, finskuren
500 g broccoli, i små buketter
neutral matolja, till stekning
salt
svartpeppar

Till servering:
4 port jasminris
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär laxen i tärningar.
Lägg i en ugnssäker form.
Salta och peppra lätt.
Blanda crème fraiche, sweet chili, lime och vitlök.
Häll såsen över laxen.
Strö på hackade cashewnötter. Baka i ugnen i ca 17-19 minuter.
 
Ta ut och strö över gräslök.
Stek broccoli i olja i en stekpanna tills den är lite brynt.
Salta och peppra.
Servera den krämiga sweet chililaxen med stekt broccoli och ris.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards