Alla inlägg under maj 2020

Av Maria - 6 maj 2020 08:15

Ingredienser:

1 kg björnbär
1/2 kg Syltsocker
1 msk vatten


Smaksättning:
1 dl Mörkt Muscovadorörsocker


Gör så här:

Rensa och skölj bären.

Lägg bär, syltsocker och vatten i en kastrull.

Tillsätt mörkt muscovadorörsocker efter eget tycke.

Låt koka i 5-7 minuter.

Skumma. 


Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.

Av Maria - 6 maj 2020 06:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 strimlade kycklingfiléer

1 hackat äpple

1 hackad gul lök

1 msk curry

1 tsk ingefära

Smör till stekning

Salt

Peppar

2 burkar tomatkross

6 dl vatten

2½ dl matgrädde

2 grönsaksbuljongtärningar

1 tsk dragon


Gör så här:
Fräs kyckling, äpple,  lök och kryddor i smör i en gryta.

Salta och peppra.

Rör i tomatkross, vatten, grädde och buljongtärningar.

Låt soppan koka några minuter.

Strö över dragon och servera.


Köksalmanack, 2011

Av Maria - 5 maj 2020 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

50 g smör

2,5 dl crème fraiche

2 dl mjölk

1/2 dl vitt vin

1 tsk dijon (gärna grön)

fiskfond

3 äggulor

20 g blandade örter

1/5 lime, rivet skal av

salt & peppar


Gör så här:

Blanda alla ingredienserna utom gulor och örter.

Rör tills det kokat ihop.

Montera sedan såsen i äggulorna.

Värm så att såsen tjocknar, men det får inte koka.

Häll i örterna och servera.

Av Maria - 5 maj 2020 14:00

Antal: ca 25 stycken

Jäsning: ca 1 timme + ca 30 minuter

Ugn: 225 grader, 13-15 minuter


Ingredienser:

100 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1½ dl strösocker

1 tsk salt

8 dl grahamsmjöl

7 dl vetemjöl


Pensling:
½ dl kaffe, kallt

1 msk mörk sirap


Gör så här:
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm det fingervarm, ca 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke.

Rör ut den med mjölken och tillsätt strösocker och salt.

Blanda graham- och vetemjöl i en skål och häll ner i jästblandningen.

Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.


Dela degen i 4 delar och rulla ut dem till längder, ca 20 cm långa.

Platta till dem en aning, skär i trekantssnibbar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda bröden mitt i ugnen i 13-15 minuter.

Blanda kaffe och sirap och pensla bröden direkt när de kommer ur ugnen.

Låt svalna på galler.

Av Maria - 5 maj 2020 09:45

Antal: 8 stycken


Ingredienser:

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g smör
2 dl mjölk


Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och finfördela smöret där i.
Tillsätt sedan mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
Forma 8 bullar av degen med fuktade händer och grädda dem till fin färg i våffeljärnet.

Av Maria - 5 maj 2020 09:00

Antal: 2 bröd

Jäsning: 30 minuter

Ugn: 200 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

50 g jäst
6 dl vatten
50 g smör, rumsvarmt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt 

1 tsk anis, mortlad
1 tsk fänkål, stött
2 dl filmjölk (A-fil)
200 g morot, grovrivna
900-1000 g glutenfri mjölmix [1 förp]


Gör så här:

Finfördela jästen i en bunke.

Värm vattnet till 37 grader.

Lös jästen i lite av vattnet.

Tillsätt resten av vattnet, det rumsvarma smöret, sirap, salt, kryddor, fil och den grovt rivna moroten. Tillsätt mjölmixen och arbeta degen 7–8 minuter i hushållsmaskin eller 10–12 minuter för hand.
Sätt ugnen på 200 grader.

Sätt in ugnsgallret längst ner i ugnen.

Fördela degen i två smorda 2-litersformar.

Ställ formarna ovanpå spisen, täck med bakduk och låt dem jäsa i 30 minuter.


Grädda limporna på nedersta falsen i ca 1 timme.

Ta ut brödet ur formarna.

Låt brödet vila inlindat i en handduk på bakgallret minst ett par timmar eller till nästa dag.

Av Maria - 5 maj 2020 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ skivad purjolök

1 hackad gul lök

2 hackade vitlöksklyftor

2 rivna morötter

1 tsk curry

Olja till stekning

1 tsk ingefära

1 liter grönsaksbuljong

2 dl röda linser

1 burk tomatkross

1 dl kokosmjölk

Salt

Chilipasta

Lime


Gör så här:

Fräs grönsakerna mjuka i olja med kryddorna.

Häll på buljong och linser, låt koka ca 10 minuter.

Häll på tomatkross och kokosmjölk, låt allt bli varmt och smaka av med salt, chili och pressad lime.


Köksalmanack, 2011

Av Maria - 4 maj 2020 18:15

Måndag:

Spenatsoppa:

Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull.

Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten.

Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter.

Rör ner 1 paket lättstuvad bladspenat (400 g) och 2 dl smältost med skinka.

Låt kastrullen stå på spisen tills soppan blir genomvarm.


Tisdag:

Broccoligryta med korv:

Strimla ca 300 g mager falukorv, skär 250 g broccoli och tärna 2 tomater.

Fräs korven i lite smör och lägg i broccoli och tomater.

Rör samman 1½ dl grönsaksbuljong med ca 1½ msk vetemjöl och 1 msk tomatpuré.

Häll ner i pannan och rör om.

Tillsätt 1 tsk oregano, timjan, salt och peppar.


Onsdag:

Bakad potatis:

Baka 4 stora potatisar ca 50 minuter i 200 grader.

Strimla och fräs 1 purjolök i 1 msk smör.

Blanda i 300 g tärnad kassler och 1 strimlad paprika, låt alla steka ihop.

Krydda med peppar och 1 tsk smulad oregano.

Rör i 1 burk (2½ dl) matlagningsyoghurt.

Sjud försiktigt ett par minuter till en krämig röra.

Servera till potatisen.


Torsdag:

Ostgratinerad fiskfilé:

Dela 500 g torskfilé i 4 portioner.

Salta och peppra, lägg i smord form.

Strö på 1 tsk pizzakrydda och 2 dl riven ost.

Lägg 4 tomathalvor bredvid.

Gratinera i 20 minuter i 225 grader tills fisken är fast.

Koka 4 portioner pasta.

Blanda den kokta pastan med 100 g värmd (fryst) hackad spenat, 1 tsk örtsalt och 1 dl matlagningsgrädde.

Lägg upp fisken portionsvis på pastan.


Fredag:

Färsbiffar med rödbeta och pasta:

Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs.

Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris.

Stek biffarna i lite smör.

Koka pastan.


Lördag:

Kycklingpaj med currysmak.


Söndag:

Schnitzel med fyllning.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards