Alla inlägg under maj 2020

Av Maria - 3 maj 2020 14:00

Antal: 20 stycken

Ung: 200 grader, ca 18 minuter +ca 10 minuter


Ingredienser:
Botten:

200 g smör
5 dl strösocker
2 krm salt
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker 
3 dl vetemjöl
4 ägg


Kokostosca:

75 g smör
1 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde

5,5 dl riven kokos [200 g]


Gör så här:

Botten:

Smält smöret i en kastrull.

Tillsätt resten av ingredienserna och rör om till en slät smet.

Sätt ugnen på 200 grader.
Bred ut smeten i en långpannan, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 18 minuter (gör kokostoscan under tiden).


Kokostosca:

Smält smöret i en kastrull.

Tillsätt sirap, strösocker och vispgrädde.

Koka upp, sänk värmen och tillsätt kokosen.

Låt det sjuda på svag värme i 5 minuter.
När kakan nästan är färdiggräddad, ta ut den från ugnen och bred på kokostoscan.

Grädda i ytterligare ca 10 minuter tills kakan fått fin lätt gyllenbrun färg.
Ta ut och låt den svalna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

Av Maria - 3 maj 2020 13:30

Antal: 16 bitar

Ugn: 175 grader, 25-30 minuter


Ingredienser:

2 äpple, medelstora
2 msk citron, saft
200 g smör
2 dl strösocker
1 dl mörk sirap 

2 ägg (stora)
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 krm salt
0,5 tsk malen kanel
3,5 dl vetemjöl


Garnering:

1 msk malen kanel
1 msk strösocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och täck formen med bakplåtspapper.
Skala och kärna ur äpplena.

Skiva i tunna klyftor och häll citronsaft över dem.

Ställ åt sidan.
Smält smöret i kastrull eller microvågsugn och blanda ihop till en jämn smet tillsammans med resten av ingredienserna.

Bara precis så att allt går ihop. 

Häll upp smeten i formen och tryck ner äppelskivorna i smeten.
Pudra kakan med kanel och strösocker innan du lägger den i mitten av ugnen för att gräddas i 25-30 minuter.

Av Maria - 2 maj 2020 17:30

Antal: 6 portioner

Ugn: 250 grader, caa 10 minuter


Ingredienser:

6 port Felix Klassiskt Potatismos
9 dl vatten, kokande
100 g smör
50 g parmesanost
1 kruka persilja
1 tsk tryffelolja (efter smak)


Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.
Koka upp vattnet och smält smöret.
Vispa ihop vattnet med potatismospulvret.
Finhacka persilja och riv parmesan.

Vänd ner i moset tillsammans med tryffelolja.

Smaka av och tillsätt eventuellt mer tryffelolja efter smak.
Lägg i 6 st enportionsformar.

Strö över lite mer riven parmesan och grädda i ugnen ca 10 minuter tills moset är gyllene!

Av Maria - 2 maj 2020 16:00

Antal: 10 portioner

Ugn: 175 grader, 40-45 minuter


Ingredienser:

300 g blandade bär, frusna
1 msk majsstärkelse
150 g mjölkfritt margarin
90 g strösocker [1 dl]
75 g farinsocker [1 dl] 

140 g ljus sirap [1 dl]
10 g vaniljsocker [2 tsk]
5 g bakpulver [1 tsk]

60 g vetemjöl [1 dl]
160 g havregryn [4 dl]
50 g växtbaserad matlagningsgrädde [0.5 dl]
1 krm salt


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Fördela bären i en pajform, 24 cm i diameter, och pudra över majsstärkelsen.
Smält margarinet på låg värme i en kastrull och blanda i övriga ingredienser.

Dra av kastrullen från plattan vid första bubblan.
Häll ut smeten över bären och bred ut till ett jämnt lager.
Grädda pajen mitt i ugnen i 40–45 minuter.

Av Maria - 2 maj 2020 12:58

Antal: 15 stycken

Jäsning: ca 40 minuter + ca 45 minuter

Ugn: 175 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:
50 g jäst

5 dl vatten, fingervarmt

100 g smör, smält

2 stora morötter, finrivna

1 tsk salt

2 msk ljus sirap

5-6 dl vetemjöl

8-9 dl dinkelmjöl

1½ dl pumpakärnor


Garnering:

½ dl pumpakärnor


Gör så här:

Lös upp jästen i lite av vattnet.

Tillsätt resterande vatten, samt smör, morötter, salt, sirap, vete- och dinkelmjöl och pumpakärnor.

Blanda väl och låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.


Knåda degen lätt.

Om den är väldigt lös och kladdig, tillsätt mer vetemjöl så att du får en smidig deg.

Dela degen i 15 delar.

Rulla bollar med mjölade händer och lägg dem tätt bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper.

Strö lite pumpakärnor ovanpå och låt jäsa i ca 45 minuter.


Sätt ugnen på 175 grader.

Grädda bröden mitt i ugnen i 20-25 minuter.

Låt dem svalna.

Av Maria - 2 maj 2020 12:45

Ingredienser:

4 dl vatten

2 dl strösocker

Några strimlor citronskal, gärna ekologisk

25-30 hela valnötter


Gör så här:
Koka upp vatten, socker och citronskal.

Koka under omrörning utan lock tills sockerlagen är lite tjock och simmig.

Lägg i valnötterna, sjud ett par minuter och dra kastrullen åt sidan.

Förvara i glasburk med lock.

Av Maria - 2 maj 2020 07:50

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
200 g nötfärs

1 tsk dijonsenap

1 tsk vatten

Salt

Svartpeppar

4 skivor pancetta, ca 3 mm tjocka

4 små hamburgerbröd

Rucola


Parmesanostcréme:

75 g parmesanost

1 dl crème fraiche

Salt


Gör så här:
Blanda nötfärsen med senap och vatten och smaka av med salt och svartpeppar.

Forma färsen till 4 fina minihamburgare.


Parmesanostcréme:

Riv parmesanosten och koka upp crème fraichen under ständig omrörning.

Vispa ner osten i crème fraichen.

Smaka av med salt och kyl ner.


Dela pancettaskivorna på hälften och dela bröden.

Grilla bröden på snittytan till fin rostad färg.

Grilla pancettan knaprig på direkt värme.

Grilla hamburgarna på högsta möjliga direkta värme tills kärntemperaturen är ca 52 grader.

Klicka ostcrémen på hamburgarna.

Lägg lite rucola på underdelen av bröden, lägg på hamburgaren, toppa med pancettan och lägg på brödlocket.

Av Maria - 1 maj 2020 15:00

Antal: 6-8 portioner

Ugn: 175 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:
Rabarberfyllning:

500 g rabarber
1 msk potatismjöl
2 tsk malen kardemumma
1 dl strösocker
1 citron, saften


Kolasmuldeg:

100 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker


Servering:

vaniljglass


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
Skala eventuellt rabarbern och skär den i mindre bitar.
Blanda ihop rabarbern med resten av ingredienserna till fyllningen i en skål.

Lägg i en ugnssäker form.

Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke.
Ha sedan i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.

Arbeta ihop bara precis tills det blir en smulig deg.
Smula degen över rabarberfyllningen och grädda pajen i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg.
Servera gärna varm med vaniljglass.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards