Alla inlägg under januari 2013

Av Maria - 19 januari 2013 06:15

Antal: 20 bollar


Ingredienser:
4 dl pekannötter

2 dl kokosflingor

1 grovt riven morot, ca 100 g

½ tsk havssalt

2 tsk kanel

1 tsk mald ingefära

14 medjooldadlar utan kärna

1 msk kokosolja


Strössel:

1 dl kokos

½ tsk kanel

1 nypa havssalt

1 tsk citronskal


Gör så här:

Mixa pekannötter och kokos i en matberedare.

Tillsätt morot, havssalt, kanel och ingefära och mixa väl.

Ha motorn igång och stoppa i en dadel i taget.

Tillsätt kokosolja sist.

Låt svalna något och rulla därefter smeten till bollar.


Mixa kokos med kanel, havssalt och citronskal till ett strössel och rulla bollarna i.


Förvaras svalt!

Tryfflarna kan förvaras upp till två veckor i kylen, med du kan även frysa in dem för att förlänga hållbarheten.

En tryffeltreat passar perfekt att stilla sug och hunger med på eftermiddagen eller kvällen.

Men håll dig till en!

Av Maria - 18 januari 2013 19:00

Antal: ca 12 bitar

Ugn: 175 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

150 g smör

3 dl majsmjöl

2 dl maizena

1 msk fiberhusk

½ dl strösocker

½ tsk salt

1-2 msk kallt vatten

4 äggulor

6 dl vispgrädde

2 dl ljust muscovadosocker

3/4 dl maizena

1 dl flytande honung

2 tsk vaniljsocker

Ev flingsalt till serveringen


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa smör och de torra ingredienserna til en smulig deg.

Tillsätt vatten, lite i taget, och låt degen gå ihop.

Tryck ut degen i en pajform eller springform ca 24 cm i diameter.

Ställ in i kylen.


Vispa äggulorna lätt och ställ åt sidan.

Värm grädde, socker och maizena under vispning tills det kokar upp och tjocknar.

Vispa ordentligt och ta bort krämen från värmen.

Vispa ner en sked åt gången av krämen i äggulorna så att de gradvis värms upp.

När äggulorna är varma tillsätts resterande kräm och allt vispas väl.

Rör i honung och vaniljsocker och häll smeten i pajskalet.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.


Sänk ev värmen på slutet när ytan fått tillräcklig färg.

Ta ut pajen ur ugnen, den kommer att vara ganska lös i mitten, men den stelnar medan den svalnar.

Låt pajen svalna i rumstemperatur och kyl den sedan helt i kylskåp.

Strö ev. över flingsalt vid serveringen och bjud gärna på vaniljglass till.

Av Maria - 18 januari 2013 17:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g fryst laxfilé, mittbit


Dressing:

1 msk pressad citron

1½ msk olivolja

½ tsk salt

½ krm svartpeppar


Pepparrotskräm:

1 dl lätt créme fraiche

2 msk finriven pepparrot

1 krm salt


Garnering:

1 litet äpple

1 bit gurka, ca 5 cm

2 rädisor

1 skiva rågbröd

1 ask kryddkrasse


Gör så här:

  • Laxen: Skär laxen i tunna skivor.
  • Dressing: Blanda citronsaft, olja, salt och peppar till dressing.
  • Pepparrotskräm: Rör ihop créme fraiche, pepparrot och salt. Ställ kallt.
  • Garneringen: Skär äpple och gurka i små tärningar, skiva rädisorna tunt. Tärna brödet fint och rosta det i en torr, varm panna.
  • Lägg laxen på ett fat och häll över dressingen. Fördela äpple, gurka och rädisor på laxen. Ringla över pepparrotskräm, strö över krasse och brödtärningar. Toppa med lite riven pepparrot.
Av Maria - 18 januari 2013 16:00

Antal: 2 bakplåtar fröknäcke

Ugn: 150 grader, 45 minuter + ½ timme


Ingredienser:
1 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

½ dl hela linfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

2½ dl vatten

½ dl kokosfett, utan smak

Ev lite flingsalt


Tillbehör:

Avokado

Körsbärstomater

Paprika

Färsk bladspenat

Ärtskott

Salt

Peppar

Olivolja


Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Häll på vattnet i en kastrull tillsammans med kokosfettet och koka upp.

Häll den kokande vätskan i bunken och rör om.

Häll ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper.

Lägg ett annat bakplåtspapper över och bred ut smeten på plåten med baksidan av en sked så kladdar det inte så mycket.

Ta bort det översta bakplåtspappret och strö över lite flingsalt om du vill.

Grädda i ugnen i 45 minuter.


Ta ut plåten och skär ut fyrkanter i knäcket med en kniv.

Stäng av ugnen och sätt tillbaka plåten i en halvtimme (minst) så att fröknäcket torkar.

Om de fortfarande är sega så ska de stå längre och torka i ugnen.


Till servering:

Servera med mogna avokador, tomater, fint tärnad paprika, färsk bladspenat, ärtskott, salt, peppar och olivolja.

Av Maria - 18 januari 2013 12:30

Antal: 1 portion


Ingredienser:
1 dl mandelmjölk

1 dl blåbär + några extra till garnering

1 msk chiafrön

3 msk hasselnötter


Gör så här:

Mixa mjölk och blåbär i en mixer eller med handmixer.

Blanda sedan ner chiafrön.

Häll i ett glas eller i en djup tallrik.

Låt stå i 3-4 timmar eller över natten.

Toppa med lite extra blåbär och hackade hasselnötter.

Av Maria - 17 januari 2013 18:45

Antal: ca 20 snittar

Ugn: 175 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:

Mördeg:

150 g smör

2 dl rismjöl

2 dl majsmjöl

1 dl maizena

2 tsk fiberhusk

½ dl socker

½ dl sirap


Fyllning:

1 dl lemon curd (eller annan fast sylt/marmelad)

1 äggula


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.


Mördegen:

Mixa smöret med de torra ingredienserna till en smulig massa (kan göras för hand, i mixer eller med kaktillsatsen i köksmaskinen).

Tillsätt sirapen och låt degen gå ihop.

Dela degen och gör 2 rullar.

Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och tryck till en fördjupning i degen.

Tänk på att inte göra fördjupningen för fyllningen för djup, då går kakan lätt av på mitten.


Fyllningen:

Blanda lemon curd och äggula väl och fyll fördjupningen i kakrullarna.


Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter, kakorna ska få fin färg.

Låt kakorna svalna ca 5 minuter, så lemon curden hinner stelna något.

Skär sedan sneda snittar och låt svalna helt innan servering.


Tips!

Det här är det perfekta grundreceptet till hallongrottor, dumlekakor och många andra av dina mördegsfavoriter.

Av Maria - 17 januari 2013 14:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200°C, ca 5 minuter


Ingredienser:

Kryddströmming:

500 g rensade strömmingfiléer

1 tsk salt

1 tsk stött kryddpeppar

2 msk flytande magarin, tex smör- & rapsolja


Vinterrötter:

1 morot

1 persiljerot eller palsternacka

¼ rotselleri, ca 100 g

1 rödlök

2 msk flytande magarin, tex smör- & rapsolja

3 msk pressad citron

1 msk honung

½ tsk salt


Garnering:

2 msk skuren gräslök

2 dl lätt créme fraiche


Gör så här:

  • Kryddströmmingen: Sätt ugnen på 200°C. Dela strömmingfiléerna på längden och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, salta och peppra. Ringla över flytande magarinet. Stek i övre delen av ugnen ca 5 minuter.
  • Vinterröttena: Skala och finstrimla rotfrukter och lök. Fräs dem i flytande magarinet. Blanda ner citronsaft oc honung. Smaka av med salt.
  • Lägg filéerna på ett fat, toppa med vinterrötter och strö över gräslök.
  • Servera med créme fraiche och bröd.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards