Alla inlägg under januari 2013

Av Maria - 12 januari 2013 14:15

Antal: 12 medelstora muffins

Ugn: 200°C, 20-25 minuter


Ingredienser:

75 g smör

3 ägg

2 dl strösocker

360 g (6 dl) vetemjöl

1 msk bakpulver

1½ tsk stött eller malen kardemumma

1½ dl mjölk


Garnering:

Florsocker till pudring


Fyllning:

  • Smält smöret försiktigt i en kastrull på spisen eller i en bunke i mikron.
  • Vispa äggen lätt tillsammans med sockret.
  • Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner detta i äggsmeten tillsammans med mjölken.
  • Rör även ner det smälta smöret och blanda till en jämn smet.
  • Fördela smeten i pappformar eller en smord muffinsplåt och grädda i mitten av ugnen på 200°C i 20-25 minuter.
  • Låt svalna helt.
  • Skär ett lock på varje muffins och gröp ur lite av inkråmet.
  • Riv mandelmassan och blanda med inkråmet och mjölken.
  • Rör ihop till en tjock smet och fyll muffinsen igen.
  • Vispa grädden, spritsa den på bakelsen topp och sätt tillbaka locket.
  • Pudra över florsocker och servera till en god kopp kaffe.
Av Maria - 12 januari 2013 09:15

Kabanoss med rostad pumpa & tzatziki

Krämig italiensk kycklinggratäng

Kesella frukost (LCHF)

Kringlor

Kakvåfflor

Kycklingsallad med bacon och jordgubbar (LCHF)

Knäckrullar

Kycklingklubba med nudlar & broccoli

Keso med bär (LCHF)

Kokosmusslor

Körsbärssylt

Kyckling med vitlökssås & rödlök

Knaprigt knäcke (Vegan)

Körsbärssylt (i sockerlag)

Kokosmusslor

Krämig spenatsoppa

Kardemummaglass

Kimchi, kålsallad

Korv med blomkålsmos (LCHF)

Kesoplättar med havtorn (LCHF)

Kalvfärsköttbullar

Kyckling med basilikasås (LCHF)

Kryddyoghurt

Krämig Rödbetssill

Krämig citronsill

Kryddig lingonsill med lime

Klargravad sill

Kräfttoast

Kokosmusslor

Kryddstark vitkålsgryta (LCHF)

Kalkonsoppa med tomatmajonnäs (LCHF)

Krämig kaviarsill

Klar kumminsill

Kardemummagrädde

Köttbullar

Kokos papadums

Klassiska semlor

Kokosplättar

Kyckling Tandoori

Kirschbollar

Kräftröra

Kycklingspett & svamp- och grönsaksspett med chévremousse

Krusbärsmarmelad

Köttgryta med kålrot och morot

Kolafyllning

Key lime pie med jordgubbar

Koriandermos

Kryddblanding med rosmarin

Kryddig köttgryta

Kålsoppa

Kanadensisk tomatmarmelad

Kräftfond

Kaviarsås

Kantarellsoppa med ädelost

Krämig gryta med kotlett och äpple

Karins julsill

Kokosstänger

Kärlekskransar

Kanelstänger

Kaffekola

Kastanjeglass

Kuvertbröd med vört

Karamellpopcorn på två sätt

Köttfärssoppa med chili- & ostkräm

Kycklingsallad

Köttfärsgryta med grönsaker (LCHF)

Köttbullar med timjan och kryddpeppar

Kryddkokt julskinka med ingefärsgriljering

Kort om julkryddor

Karamellpopcorn

Krämiga ägg med räkor & löjrom

Kokt julskinka

Kokt, stark, söt senap

Köttbullar med muscavadorörsocker

Köttbullar

Kryddströmming

Katrinplommon med blåmögelost

Av Maria - 12 januari 2013 08:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 dl ris

½ st purjolök

Smör till stekning

1 st vitlöksklyfta

1 msk tomatpuré

125 g champinjoner

dl röda linser

½ tsk sambal oelek

400 ml kokosmjölk

1 dl vatten

1 msk grönsaksfond

1 st röd paprika

1 st zucchini

Salt

Svartpeppar


Gör så här:
Koka ris enligt anvisningar på förpackningen.
Skär purjolök i bitar och fräs i smör i en gryta.

Pressa i vitlök.

Rör i tomatpuré och låt fräsa lite.
Skär champinjoner i bitar och lägg i tillsammans med linser.

Tillsätt sambal oelek, kokosmjölk, vatten och fond.

Låt puttra ca 10 min tills linserna är mjuka.
Skär paprika i bitar och skiva zucchini, lägg ner i grytan och låt bli varma.

Smaka av med salt och peppar.




Av Maria - 12 januari 2013 07:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Nötgröt:

1 dl naturella cashewnötter

1 dl hasselnötter, skållade

1 dl mandel, skållade

½ dl sesamfrön

7 dl vatten

ca ½ liter mandelmjölk


Nyponkräm:

½ dl nyponpulver

1½ dl hett vatten


Tillbehör:

Valfri mjölk, tex mejerimjölk, sojamjölk, havremjölk eller nötmjölk


Gör så här:

Nötgröt:

Lägg nötter och frön i en kastrull och häll på dubbla mängden vatten.

Koka upp nötterna och ställ sedan svalt över natten.

Häll av vattnet och mixa nötterna med mandelmjölken.

Hetta upp gröten till lagom temperatur.


Nyponkräm:

Vispa ihop nyponpulver och vatten och hetta upp.

Häll upp krämen i en skål och servera ljummen eller kall.


Till servering:

Servera gröt och nyponkräm med valfri mjölk.

Av Maria - 11 januari 2013 18:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g karré

1 st vitlösklyfta

1 tsk sambal oelek

2 tsk soja

2 msk raps/matolja

250 g nudlar

4 msk soja

2 msk chilisås

1 msk honung

1 tsk sambal oelek

2 krm ingefära

1 st vitlösklyfta

1 st lime, skal & saft

200 g vitkål

200 g morot


Gör så här:

Strimla köttet tunt och lägg det i en påse.

Skala och pressa ner vitlök, sambal oelek, soja och olja.

Låt köttet marinera tills det är dags att steka.
Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet.
Rör ihop såsen genom att blanda soja, chilisås, honung, sambal oelek, ingefära, skalad pressad vitlök, skal och saft från lime.
Strimla kålen och lägg i en skål.

Skala och strimla morötterna fint och blanda med kålen.

Häll över såsen.
Hetta upp en stekpanna och stek köttet i omgångar utan marinad tills det har fått fin färg.

Lägg tillbaka allt kött i stekpannan och häll över marinaden.

Du kan steka det ganska hårt tills det nästan blir krispigt.




Av Maria - 11 januari 2013 16:15

Antal: 14 stycken

Ugn:225 grader, 15 minuter

Jäsning: 1 timme + 1 timme


Ingredienser:

25 g jäst
3½ dl yoghurt värmd till 35 °C
1 msk Brödsirap
1 dl flytande margarin
10 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt

 

Gör så här:

Smula ner jästen i yoghurten.

Blanda i sirapen och rör tills jästen löst sig.

Låt jäsa i 30 minuter.

Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt hälften av margarinet samt degspadet och arbeta samman till en lös deg som hälls upp på mjölat bakbord.

Knåda tills degen är jämn och smidig.

Täck degen med plastfilm och låt jäsa i 1 timme.

 

Forma degen till en fyrkant som kavlas tills den är 50 x 40 cm.

Arbeta långsamt så att degen inte spricker.

Pensla degplattan med resten av margarinet.

Skär plattan i 5 cm breda längder.

Lägg 5 remsor ovanpå varandra, smord sida på osmord sida.

Skär sedan de båda remsorna i 7 fyrkanter som ställs i plåt- eller mufffinsformar.

Låt jäsa under duk i 1 timme.

 

Grädda i 15 minuter i 225 °C.

Låt kuvertbröden svalna på galler.

Av Maria - 11 januari 2013 16:00




Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

280 g bulgur
1 tsk raps/matolja
1 st citron, skalet
Salt

Peppar

300 g morötter
Raps/matolja
1 tsk dragon
1 tsk vitvinsvinäger
25 g smör
Salt

Peppar

1 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
1 tsk flingsalt
2 krm vitpeppar
2 st ägg
500 g spätta
Smör till stekning

½ st romansallad
125 g körsbärstomat
1 st rödlök


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet.

Rör i olja, citronskal, salt och peppar.
Tvätta, slanta morötterna, vänd dem i olja och rosta i ugnen ca 15 min.

Mixa sen med dragon, vinäger och smör.

Smaka av med salt och peppar.
Ta fram tre tallrikar.

Häll mjöl på den ena.

Blanda samman ströbröd, salt och peppar på den andra.

Vispa upp ägg på den tredje tallriken.

Doppa först fisken i mjöl, sen ägg och sist ströbröd.
Stek fisken i en klick smör.
Servera med strimlad sallad, tomat och tunt skivad lök.




Av Maria - 11 januari 2013 14:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

1 dm gurka

1 msk flytande magarin, tex smör&rapsolja

1 msk tomatpuré

2 dl kycklingbuljong

1 dl torrt vin

3 dl vispgrädde

1 msk vetemjöl

1 dl färska hackade örtkryddor, tex persilja, körvel, dragon

Salt

Peppar


Gör så här:

  • Skala och hacka löken fint.
  • Skär gurkan i små tärningar.
  • Fräs löken i flytande magarin.
  • Tillsätt tomatpuré, buljong, vin och grädde.
  • Koka utan lock i 15 minuter.
  • Rör ut mjölet i lite vatten och vispa ner i såsen.
  • Lägg i gurkan och koka 3 minuter.
  • Tillsätt hackade örter och smaka av med salt och peppar.
  • Servera till tex kyckling.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards