Alla inlägg under januari 2013
Ät så här:
Kolhydrater:
Hur mycket: Det beror på vilken nivå av LCHF du äter.
Strikt LCHF: Max 2% av energiintaget (10 gram/dag)
Normal LCHF: Max 5% av energiintaget (25 gram/dag)
Liberal LCHF: Max 10% av energiintaget (50 gram/dag)
Bra val: Låt merparten av kolhydraterna komma från näringstäta ovanjordgrönsaker som ofta har ett lägre kolhydratsinnehåll.
Fetter:
Hur mycket: Ät ca 100 gram om dagen. Fettet hjälper till att ge mättnad.
Bra val: Variera dina fettkällor. Olivolja, kokosolja, ghee och smör är rika på fett. Men även feta fiskar, avokado och nötter har ett högt fettinnehåll.
Proteiner:
Hur mycket: Ät som vanligt, ca 1 gram rent protein per kilo kroppsvikt och dag (OBS! 70 g protein motsvarar 350 g kött)
Bra val: Så varierat som möjligt. Fisk, skaldjur, ägg, fågel, kött, charkuterier, hårdost, nötter och frön. Även vissa grönsaker som broccoli och kål innehåller protein.
Bönor, som vissa LCHF:are äter i mindre mängd, är också proteinrika.
Bra matval (Tabellen är baserad på antal kolhydrater per 100 gram):
Grönsaker:
Spenat - 0,7 gram
Alfagroddar - 0,9 gram
Romansallad - 0,9 gram
Frisésallad - 1 gram
Endivesallad - 1,1 gram
Huvudsallad - 11 gram
Stjälkselleri - 1,5 gram
Avokado - 1,7 gram
Fänkål - 1,8 gram
Kantarell - 2 gram
Aubergine - 2,2 gram
Rädisa - 2,2 gram
Squash - 2,2 gram
Gurka - 2,3 gram
Sparris - 2,4 gram
Isbergssallad - 2,5 gram
Blomkål - 2,6 gram
Mangold - 2,6 gram
Tomat - 2,6 gram
Champinjoner - 2,9 gram
Nötter & frön:
Linfrön - 2 gram
Sesamfrön, torkade utan skal - 4,1 gram
Paranötter - 4,8 gram
Pekannötter - 8,8 gram
Hasselnötter - 9,4 gram
Bär & frukter:
Rabarber - 0,4 gram
Hallon - 4,1 gram
Krusbär - 5,7 gram
Björnbär - 6,5 gram
Grapefrukt - 7 gram
Kolhydrater - vad är det?
Det finns olika sorters kolhydrater.
Sockerarter - exempel fruktos och sackaros. Riktigt snabb energi. Undvik så mycket som det går.
Stärkelse - finns i mjöl men också i t.ex grönsaker, frukt, baljväxter.
Kostfibrer - Kroppen kan inte bryta ner cellulosa, även om den ibland räknas till kolhydraterna. Hjälper tarmarna att hålla igång.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
40 g babyspenat
1 msk smör
1 ägg
1 msk smör
Salt
Peppar
20 g hård getost, riven
Gör så här:
Fräs spenaten i smöret tills den blir mjuk.
Fös den lite åt sidan i stekpannan och knäck i ägget.
Stek det på ena sidan tills äggulan är så fast som du vill ha den.
Lägg över på en tallrik och strö över den rivna osten.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner ris eller annat gryn
4 benfria fläskkotletter
½ dl svensk senap
½ dl ströbröd
2 msk smör eller margarin
Salt
Peppar
½ huvud isbergssallad
390 g pastasås basilika
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Pensla köttsidorna med senap och vänd sen i ströbröd.
Stek köttet gyllenbrunt i matfettet i en stekpanna på medelvärme ca 7 minuter.
Vänd då och då.
Krydda med salt och peppar.
Skär salladen i bitar.
Värm tomatsåsen.
Servera köttet med ris, sås och sallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Pannacottan:
1½ geletinblad
1 vaniljstång
1½ dl vispgrädde
¾ dl strösocker
3 dl gräddfil
Kryddkokta äpplen:
2 äpplen
½ dl socker
½ dl vatten
1 stjärnanis
1 kanelstång
½ tsk stött kardemumma
Servering:
1 dl mandelspån, rostade
Gör så här:
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 röd paprika
1 gul paprika
50 g cream cheese
50 g salami, tunt skivade
Salt
Peppar
Persilja
1 par salladsblad
Gör så här:
Skär paprikan på längden så du får ut riktigt långa bitar.
Fördela cream cheese och salami över paprikan.
Krydda med salt och peppar och toppa med persilja.
Vira sedan salladsbladet kring paprikan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g benfri högrev
2 gula lökar
2 morötter
2 palsternackor
2 msk tomatpuré
3 dl rödvin
2 dl köttbuljong
2 krm mellanmalen svartpeppar
½ tsk salt
½ tsk timjan
1 squash
200 g färska champinjoner
140 g bacon
Gör så här:
Skär köttet i tärningar, ca 2*2 cm stora.
Skala och grovhacka löken.
Skala morötter och palsternackor.
Skär dem i slantar.
Bryn köttet i omgångar i lite matfett.
Lägg över det i en stekgryta.
Bryn löken i matfett tills den är mjuk och glansig.
Lägg över den i stekgrytan.
Tillsätt morötter, palsernacka, tomatpuré, rödvin, salt, peppar och timjan.
Låt allt puttra under lock ca 50-60 minuter.
Skär squashen i tärningar.
Ansa och skär svampen i mindre bitar.
Strimla baconet.
Fräs svamp, bacon och squash i lite matfett en stund.
Lägg ner fräset i stekgrytan och låt allt puttra i ytterligare ca 15 minuter.
Smaka av.
Bjud potatis eller ris och tapenade och oliver till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|