Alla inlägg under januari 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner ris
1 röd peppar
500 g vegetarisk pytt
1 msk olja
1 msk curry
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
400 ml kokosmjölk
2½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)
1 förp (380 g) kokta stora vita bönor
Salt
250 g plommontomater
½ ask (á 20 g) färsk gräslök
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skiva chilin tunt.
Stek pytten och chilin i oljan i en gryta eller stor kastrull tills pytten börjar få färg.
Tillsätt kryddorna och stek ytterligare 1 minut.
Häll på kokosmjölk, vatten och smulad buljongtärning och låt sjuda tills grönsakerna är mjuka, ca 12 minuter.
Häll av bönorna, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
Vänd ner bönorna i grytan och smaka av med salt.
Dela tomaterna och hacka gräslöken.
Vänd ner i grytan och låt allt bli varmt.
Servera curryn med riset.
Ugn: 225 grader, ca 75 minuter
Jäsning: 1-1½ timme
Ingredienser:
25 g jäst
750 g svalt/fingervarmt vatten
1 msk äppelcidervinäger
50 g flytande honung/agavesirap
200 g havremjöl
250 g rårismjöl
60 g majsstärkelse
50 g nyponskalmjöl
35 g fibrex
35 g linfrö
2 tsk xantangummi
1½ tsk brödkryddor
2 tsk salt
125 g pumpafrö
havregryn till garnering
Gör så här:
Smula jästen och blanda ut i vatten, vinäger och honung i en degblandare med insats för kaksmet eller bunke och vispa samman.
Blanda resten av ingredienserna för sig och tillsätt dem till degvätskan.
Vispa snabbt ihop till en klibbig deg.
Fortsätt vispa under några minuter så att degen blir jämn och slät.
Degar som innhåller xantalgummi behöver köras i degblandare på hög hastighet eller med elvisp.
Klicka över smeten i en bakplåtspappersklädd limpform (1½ liter).
Strö över havregryn och låt jäsa i formen i 1-1½ timme tills degen blivit pösig och höjt sig upp till kanten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 75 minuter.
Stjälp upp brödet på ett galler och ta bort bakplåtspappret.
Låt svalna helt under bakduk.
Johannesört finns att köpa i olika former i hälsokostaffären, och ska kunna lindra nedstämdhet, oro och sömnbesvär.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200°C ca 1 timma
Ingredienser:
1 färsk kyckling, ca 1,3 kg
2 msk flytande magarin, tex smör&rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sås:
1 gul lök
1 dm gurka
1 msk flytande magarin, tex smör&rapsolja
1 msk tomatpuré
2 dl kycklingbuljong
1 dl torrt vin
3 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
1 dl färska hackade örtkryddor, tex persilja, körvel, dragon
Salt
Peppar
Gör så här:
Ugn: 175 grader, 20 minuter
Ingredienser:
3 ägg
2 dl Muscovadosirap
3 mogna bananer
2 dl kokosflingor
2 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här:
Vispa ägg och muscovadosirap pösigt.
Skala och mosa bananerna och vänd ner i äggsmeten.
Blanda samman övriga ingredienser och vänd ner i smeten.
Häll upp i muffinsformar och baka dem i 175 °C i 20 minuter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175°C i 1 timma
Ingredienser:
4 gula lökar
Smör&rapsolja till pensling, eller vanlig flytande magarin
Créme fraiche
Löjrom
Dill
Grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g lammfärs
2 dl vispgrädde
4 äggulor
½ dl hackade färska örter
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
Ljummen sparrispotatissallad:
3/4 kg sparris- eller delikatesspotatis
300 g färsk grön sparris
250 g körsbärstomater
4 msk smör-& rapsolja
2 tsk fransk senap
½ tsk salt, gärna gourmetsalt
1 krm svartpeppar
2 msk gorvhackad gräslök
Gör så här:
Se till att färs, grädde och ägg är riktigt kalla.
Blanda färsen med grädden, lite i taget.
Arbeta in äggulorna, en och en.
Smaksätt med färska örter, salt och peppar.
Forma färsen till 8 biffar på ett vattensköljt skärbräde.
Stek biffarna i smör i en stekpanna 2-3 minuter på varje sida.
Skala och koka potatisen.
Dela sparrisen i bitar och koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten ca 3 minuter.
Dela tomaterna i halvor.
Vispa ihop smör- & rapsolja, senap, salt och peppar.
Dela potatisen i bitar.
Blanda med dressing, sparris, tomater och gräslök strax före servering.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|