Alla inlägg under januari 2013

Av Maria - 3 januari 2013 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
4 portioner ris

1 röd peppar

500 g vegetarisk pytt

1 msk olja

1 msk curry

1 tsk spiskummin

1 tsk malen koriander

400 ml kokosmjölk

2½ dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)

1 förp (380 g) kokta stora vita bönor

Salt

250 g plommontomater

½ ask (á 20 g) färsk gräslök


Gör så här:
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Skiva chilin tunt.

Stek pytten och chilin i oljan i en gryta eller stor kastrull tills pytten börjar få färg.

Tillsätt kryddorna och stek ytterligare 1 minut.

Häll på kokosmjölk, vatten och smulad buljongtärning och låt sjuda tills grönsakerna är mjuka, ca 12 minuter.

Häll av bönorna, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.

Vänd ner bönorna i grytan och smaka av med salt.

Dela tomaterna och hacka gräslöken.

Vänd ner i grytan och låt allt bli varmt.

Servera curryn med riset.

Av Maria - 2 januari 2013 17:45

Ugn: 225 grader, ca 75 minuter

Jäsning: 1-1½ timme


Ingredienser:

25 g jäst

750 g svalt/fingervarmt vatten

1 msk äppelcidervinäger

50 g flytande honung/agavesirap

200 g havremjöl

250 g rårismjöl

60 g majsstärkelse

50 g nyponskalmjöl

35 g fibrex

35 g linfrö

2 tsk xantangummi

1½ tsk brödkryddor

2 tsk salt

125 g pumpafrö

havregryn till garnering


Gör så här:

Smula jästen och blanda ut i vatten, vinäger och honung i en degblandare med insats för kaksmet eller bunke och vispa samman.

Blanda resten av ingredienserna för sig och tillsätt dem till degvätskan.

Vispa snabbt ihop till en klibbig deg.

Fortsätt vispa under några minuter så att degen blir jämn och slät.

Degar som innhåller xantalgummi behöver köras i degblandare på hög hastighet eller med elvisp.

Klicka över smeten i en bakplåtspappersklädd limpform (1½ liter).

Strö över havregryn och låt jäsa i formen i 1-1½ timme tills degen blivit pösig och höjt sig upp till kanten.

Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 75 minuter.

Stjälp upp brödet på ett galler och ta bort bakplåtspappret.

Låt svalna helt under bakduk.

Av Maria - 2 januari 2013 17:30

Johannesört finns att köpa i olika former i hälsokostaffären, och ska kunna lindra nedstämdhet, oro och sömnbesvär.


         

Av Maria - 2 januari 2013 14:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200°C ca 1 timma


Ingredienser:

1 färsk kyckling, ca 1,3 kg

2 msk flytande magarin, tex smör&rapsolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar


Sås:

1 gul lök

1 dm gurka

1 msk flytande magarin, tex smör&rapsolja

1 msk tomatpuré

2 dl kycklingbuljong

1 dl torrt vin

3 dl vispgrädde

1 msk vetemjöl

1 dl färska hackade örtkryddor, tex persilja, körvel, dragon

Salt

Peppar


Gör så här:

  • Kycklingen: Sätt ugnen på 200°C. Pensla kycklingen med flytande smör, salta och peppra. Stek i nedre delen av ugnen ca 1 timma. Pensla ett per gånger under stekningen.
  • Såsen: Skala och hacka löken fint. Skär gurkan i små tärningar. Fräs löken i flytande magarin. Tillsätt tomatpuré, buljong, vin och grädde. Koka utan lock i 15 minuter. Rör ut mjölet i lite vatten och vispa ner i såsen. Lägg i gurkan och koka 3 minuter. Tillsätt hackade örter och smaka av med salt och peppar.
  • Servera kycklingen med såsen och nykokta, smörslungade grönsaker efter säsong.
Av Maria - 2 januari 2013 09:00




Ugn: 175 grader, 20 minuter


Ingredienser:

3 ägg
2 dl Muscovadosirap
3 mogna bananer
2 dl kokosflingor
2 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

 

Gör så här:

Vispa ägg och muscovadosirap pösigt.

Skala och mosa bananerna och vänd ner i äggsmeten.

Blanda samman övriga ingredienser och vänd ner i smeten.

Häll upp i muffinsformar och baka dem i 175 °C i 20 minuter.




Av Maria - 1 januari 2013 14:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 175°C i 1 timma


Ingredienser:

4 gula lökar

Smör&rapsolja till pensling, eller vanlig flytande magarin


Créme fraiche

Löjrom

Dill

Grovmalen svartpeppar


Gör så här:

  • Skär av toppen och botten på 4 gula lökar och halvera dem.
  • Pensla snittytan med smör&rapsolja.
  • Baka lökarna i 175°C varm ugn 1 timma.
  • Serveras ljumma med créme fraiche och löjrom.
  • Toppa med dill och grovmalen svartpeppar.
Av Maria - 1 januari 2013 13:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g lammfärs

2 dl vispgrädde

4 äggulor

½ dl hackade färska örter

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 msk smör


Ljummen sparrispotatissallad:

3/4 kg sparris- eller delikatesspotatis

300 g färsk grön sparris

250 g körsbärstomater

4 msk smör-& rapsolja

2 tsk fransk senap

½ tsk salt, gärna gourmetsalt

1 krm svartpeppar

2 msk gorvhackad gräslök


Gör så här:

Se till att färs, grädde och ägg är riktigt kalla.

Blanda färsen med grädden, lite i taget.

Arbeta in äggulorna, en och en.

Smaksätt med färska örter, salt och peppar.

Forma färsen till 8 biffar på ett vattensköljt skärbräde.

Stek biffarna i smör i en stekpanna 2-3 minuter på varje sida.

Skala och koka potatisen.

Dela sparrisen i bitar och koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten ca 3 minuter.

Dela tomaterna i halvor.

Vispa ihop smör- & rapsolja, senap, salt och peppar.

Dela potatisen i bitar.

Blanda med dressing, sparris, tomater och gräslök strax före servering.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards