Alla inlägg under januari 2013

Av Maria - 15 januari 2013 17:45




Antal: ca 20 stycken

Ugn: 150-175 grader


Ingredienser:
150 g (2 1/4 dl) sötmandel

2 dl strösocker (knappt)

1½ msk kakao

3 äggvitor


Garnering:

Skållade, strimlade mandlar


Gör så här:

Mal den oskallade mandeln och blanda den med socker och kakao.

Vispa äggvitorna till fast skum och blanda försiktigt ner dem i mandelsmeten.

Lägg höga toppar av smeten på smord och mjölad plåt.

Stick in några mandelstrimlor i toppen och grädda i mycket svag ugnsvärme (150-175 grader).




Av Maria - 15 januari 2013 14:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 stora bondbröd

1 vitlöksklyfta

4 färska fikon

2 dl smaksatt créme fraiche, tex créme fraiche gourmet karljohan, timjan, citron

4 dl blandad sallad, plockad och sköljd

8 skivor lufttorkad skinka

Olivolja

Flingsalt

Svartpeppar

Ev färska örter


Gör så här:

  • Skala vitlöken.
  • Rosta eller grilla brödet och gnid det med vitlök.
  • Skär fikonen i klyftor.
  • Bred créme fraiche på brödskivorna.
  • Lägg på sallad och skinka.
  • Garnera med fikon.
  • Droppa över lite olivolja och strö över flingsalt, svartpeppar och ev färska örter.
Av Maria - 15 januari 2013 09:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader


Ingredienser:

Olivolja

200 g champinjoner, skurna i bitar

2-3 msk créme fraiche

8 ägg

Salt

Nymalen svartpeppar

200 g bladspenat

6-8 minitomater, halverade

200 g ost, i skivor

Flingsalt


Gör så här:

Sätt ugnen på grilläge och värm till 200 grader.

Använd gärna en stekpanna som tål att ställas i ugnen.

Hetta upp en skvätt olja i stekpannan och stek champinjoner skurna i bitar.

Vispa ihop créme friache med ett ägg och rör sedan ned resten av äggen när smeten är helt slät.

Krydda med salt och peppar.

Rör ner bladspenat.

Häll äggblandningen i stekpannan och grädda tills frittatan har stannat.

Lägg på tomater och ost och ställ hela stekpannan i ugnen och grilla tills osten smält och fått fin färg tillsammans med tomaterna.

Toppa med lite flingsalt, nymald svartpeppar och några droppar god olivolja.

Av Maria - 15 januari 2013 05:45

Ingredienser:

1 kg slanggurka

½ dl gula senapsfrö


Smaksättning:

3-4 kvistar dill eller 2 vitlökar Solo

2 röda chilifrukter


Lag:

1 dl ättikssyra 24%

3½ dl vatten

4½ dl Dansukker Strösocker

1 dl salt

½ tsk vitpepparkorn

Gör så här:

Tvätta gurkorna noga.

Skär dem i centimetertjocka skivor.

Skala och dela vitlökarna.

Skölj chilin och dillen.

Varva gurkskivorna med senapsfrö och dill eller vitlök och chili i burkar.

Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp.

Häll lagen över gurkorna.

Gurkorna är klara att äta efter 3 dygn.
Vill du ha en mindre salt gurka halvera saltmängden.

Av Maria - 14 januari 2013 14:15

Antal: 10-14 stycken

Ugn: 150-175°C, ca 10-15 minuter


Ingredienser:

Deg:

100 g mjukt osaltat smör

2 msk sötrix-flor

¼ krm stevia

3 ägg

1 äggula

2 dl kokosnötsmjöl

½ tsk vaniljpulver


Fyllning:

75 g osaltat smör

2 msk sötrix-flor

¼ krm stevia

1½ dl mandelmjöl

3 msk kakao

½ tsk vaniljpulver


Garnering:

1 uppvispad äggvita

lite hackade hasselnötter


Gör så här:

  • Deg: Kör smör och sötning i en matberedare. Tillsätt ett i ägg i sänder och sedan gulan. Fortsätt mixa tills det är mjukt och pösigt. Blanda kokosnötsmjöl med vaniljpulver och häll ner det i smeten. Mixa samman allt till en smidig deg. Kavla degen mellan två smörpapper. Den ska bli cirka ½ cm tjock och så rektangulär som möjligt.
  • Fyllning: Smält smöret tillsammans med sötningm rör så att sötningen löser sig ordentligt. Tillsätt mandelmjölet, kakaon och vaniljpulvret. Låt svalna.
  • Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en kompakt rulle.
  • Lägg den i kylskåp cirka 30 minuter.
  • Ta en vass kniv och skär rullen i cirka 10-14 skivor, cirka 1 cm tjocka.
  • Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt.
  • Kakorna flyter inte ut, så du kan lägga dem tätt.
  • Pensla med uppvispad äggvita och strö över hackade hasselnötter.
  • Grädda i mitten av ugnen i 150-175°C i 10-15 minuter. Låt svalna på galler.
Bakat · LCHF
Av Maria - 14 januari 2013 09:00

Antal: ca 1 liter

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:
1½ dl valnötter, hackade

1 dl cashewnötter, hackade

1 dl mandel, hackade

½ dl pinjenötter, hackade

1 dl hela linfrö

1½ dl solrosfrö

1½ dl pumpakärna

1 dl sesamfrö

1 dl kokosflingor

3 msk kokosolja

2 msk blåbärspulver

2 tsk vaniljpulver


Tillbehör:

Naturell yoghurt

Hallon

Blåbär


Gör så här:

Müsli:

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda nötter, frön, kärnor och kokosflingor och strö ut på en plåt som du täckt med bakplåtspapper.

Klicka ut kokosoljan.

Strö över blåbärs- och vaniljpulvret.

Rör runt lite så att allt blandas.

Rosta blandingen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Rör om då och då.

Ta ut müslin ur ugnen och blanda runt.

Förvara svalt.


Till servering:
Servera müslin med naturell yoghurt, hallon och blåbär.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards