Alla inlägg under mars 2015
Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor.
Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.
Låt puttra drygt 10 minuter.
Strö över persilja.
Ät med gott bröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 potatisar
1 liten gul lök
2 tomater
½ fänkål
½ röd paprika
1 msk smör eller margarin
1/4 g saffran (½ kuvert)
2 dl vitt vin
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 dl grädde
Salt
Peppar
300 g fisk, tex torsk eller lax
Topping:
½ dl crème fraiche
2 msk hackad dill
100 g färskost
Gör så här:
Skala potatis och lök, och skär i bitar.
Skär ett kryss i botten på tomaterna och låt dem ligga i kokande vatten ett par minuter.
Spola i kallt vatten och skala dem.
Skär tomater, fänkål och paprika i bitar.
Fräs potatis, lök och fänkål i smör på svag värme utan att de får färg.
Tillsätt saffran, tomater och paprika, och fräs någon minut.
Späd med vin, vatten och buljong och koka i 7 minuter.
Rör i grädde och smaka av med salt och peppar.
Skär fisken i 3 cm stora tärningar, lägg den i grytan och sjud ett par minuter tills den är klar.
Mixa crème fraiche och dill slätt.
Blanda i färskost och smaka av med salt.
Klicka i sopptallriken.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
500 g fläskfile
1½ msk curry
80 g magarin
½ dl idealmjöl
2½ dl vatten
2 dl vispgrädde
2 st bananer
1 st hönsbuljong
3 klyfta vitlök
2 tsk citronsaft
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär Köttet i medaljonger.
Stek och krydda medaljongerna.
Sätt åt sidan.
Gör såsen:
Smällt margarinet tillsammans med curry och buljongtärningen tillsätt vatten.
Mosa bananerna lägg i såsen, rör om.
Tillsätt grädden, citronsaften, pressad vitlök, salt och peppar.
Lägg till sist i mjöl, rör ihop.
Lägg tinade fiskblock i smord ugnsform, salta och peppra.
Bre över crème fraiche, strö på ströbröd och mandelspån.
Ca 25 minuter i 225 grader.
Kokt potatis och gröna ärter till.
Sort:
Santana
Skördetid:
September - oktober
Svensk i butik:
Oktober - mars
Smakar:
Balanserat av sötma och syra, med inslag av frisk fruktighet.
Använd till:
Fylld kyckling med rosmarin, must och mos, eller gör en egen äppelvinäger.
Bottna ett ugnssäkert fat med skivor av sockerkaka/rulltårta, lägg på 1-2 glassblock, därpå knappt tinade hallon.
Toppa och täck med marängsmet på 2-3 äggvitor, 6-8 msk skocker.
Strö mandelspån över och ge marängen fin färg i 225 graders varm ugn.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 st fläskkotletter
Salt
Peppar
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 st äpple
1 tsk curry
3 dl mellangrädde
½ st köttbuljongtärning
Till servering:
1 st banan
1 burk liten skivad ananas
1 burk mandarinklyftor
Kokt ris
Mango chutney
Salta jordnötter
Gör så här:
Stek kotletterna de ska inte vara genomstekta.
Salta och peppra.
Lägg kotletterna åt sidan.
Skala, hacka löken och pressa vitlöken.
Skär äpplet i tärningar.
(skalet kan vara kvar).
Fräs lök, vitlök och äpplet i en stekpanna.
Strö över curry och låt fräsa några minuter på medelvärme.
Tillsätt mellangrädde och köttbuljongen och låt såsen koka några minuter.
Tillsätt kotletterna som får koka färdigt i såsen.
Skär bananerna i skivor och ananasen i bitar.
Lägg bananskivor, ananasbitar och avrunna mandarinklyftor ovanpå kotletterna.
Server med ris, mango chutney och jordnötter.
Värm 3-4 skivor kassler/person i 225 graders varm ugn i ca 7-8 minuter.
Koka 250 g broccoli i 2½ dl grönsaksbuljong.
Kör broccolin med lite av buljongen (spar resten) i en matberedare.
Häll tillbaka det i grytan och späd med resten av buljongen.
Smaksätt med 1 tsk salvia, salt och peppar.
Servera med potatis och sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|