Direktlänk till inlägg 11 augusti 2015

Äkta klassisk Surdegsgrund

Av Maria - 11 augusti 2015 22:45

Ingredienser:

Dag 1, morgon:
1 dl ljummet vatten
0.5 dl rågmjöl


Dag 4, morgon:
1 dl ljummet
1.5 dl rågmjöl


Dag 4, kväll:
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl


Gör så här:

Dag 1, morgon:

Rör ihop vatten och mjöl i en plastburk som rymmer minst ½ liter.

Lägg ett lock (men skruva inte fast det).

Ställ burken på ett varmt ställe, gärna 20-25 grader.

Låt blandningen stå i 3 dygn.

Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.


Dag 4, morgon:

Blanda i ytterligare mjöl och vatten.

Rör om.

Blandningen kommer nu att bli tjockare.


Dag 4, kväll:

Häll i ytterligare vatten och mjöl.

Rör om.

Nu bör surdegen ha vuxit en hel del.

Häll ut allt och spara endast ½ dl, på detta vis håller du degen i trim.

Fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.

Om degen inte rest sig, så låt den stå ytterligare 10-12 timmar innan du fortsätter.

Surdegen behöver fortsätta utvecklas för att den ska bli stark.


Dag 5, morgon:

Om surdegen efter 10-12 timmar har rest sig ordentligt och har en konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards