Direktlänk till inlägg 11 augusti 2015
Ingredienser:
Dag 1, morgon:
1 dl ljummet vatten
0.5 dl rågmjöl
Dag 4, morgon:
1 dl ljummet
1.5 dl rågmjöl
Dag 4, kväll:
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
Gör så här:
Dag 1, morgon:
Rör ihop vatten och mjöl i en plastburk som rymmer minst ½ liter.
Lägg ett lock (men skruva inte fast det).
Ställ burken på ett varmt ställe, gärna 20-25 grader.
Låt blandningen stå i 3 dygn.
Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.
Dag 4, morgon:
Blanda i ytterligare mjöl och vatten.
Rör om.
Blandningen kommer nu att bli tjockare.
Dag 4, kväll:
Häll i ytterligare vatten och mjöl.
Rör om.
Nu bör surdegen ha vuxit en hel del.
Häll ut allt och spara endast ½ dl, på detta vis håller du degen i trim.
Fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.
Om degen inte rest sig, så låt den stå ytterligare 10-12 timmar innan du fortsätter.
Surdegen behöver fortsätta utvecklas för att den ska bli stark.
Dag 5, morgon:
Om surdegen efter 10-12 timmar har rest sig ordentligt och har en konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|