Direktlänk till inlägg 11 augusti 2015

Stevia

Av Maria - 11 augusti 2015 14:45

Stevior (Stevia) är ett släkte örter och halvbuskar med över 150 arter i familjen korgblommiga växter, med ursprung från Paraguay där den benäms caa-ehe. Den ur kulinarisk synpunkt intressantaste örten kallas sötflockel som har en mycket söt smak. Av växten tillverkar man också ett syntetiskt sötningsmedel (se > Steviasocker). Växten har i över 1500 år använts av Guaranayindianerna som sötningsmedel och medicinalväxt. Till Europa kom stevian med spanska erövrare redan under 1500-talet.

Sötflockel (Stevia rebaudiana) kan bli upp till en meter hög. Bladen är lansettformade, långa och breda. Blommorna är vita, liknade vitsippor och sitter i klasar. Bladen kan skördas efter behov och torkas. 
Växten odlas kommersiellt i många länder, Paraguay, Brasilien, Uruguay, Mexico, USA, Israel, Japan, Korea, Kina och Thailand.

  • Smak: Tydlig sötma.
  • Alternativ vara: Steviasocker.
  • Försäljning/säsong: Färsk stevia går knappast att få tag på i Sverige. Pulver och koncentrat kan köpas i handeln.
  • Förvaring: Torkad och pulver förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt.

Odla: Växten är inte härdig i Sverige men kan odlas i kruka inomhus eller förgros och utplanteras. Den behöver inte speciellt näringsrik jord och kan förökas genom stickling som rotar sig ganska lätt. Växten trivs i soligt eller halvskuggigt läge och trivs bäst i jord med jämn fuktighet. Vattnas sparsamt på vintern. Skörda blad som är kortare än 2 dm. Häng dem upp och ner för att torka. När de torkat kan de smulas och förvaras i burk eller plastpåse. 


SÅ ANVÄNDS STEVIA


Bladen uppges vara ungefär 30 gånger sötare än vanligt socker och kan användas färska, torkade och pulvriserade, eller som koncentrat i fast eller flytande form. Stevia används som sötningsmedel av såser, efterrätter, te, lemonader, bål och drinkar, som ett alternativ till socker. Tillsätt med försiktighet för sötman är påtaglig. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards