Direktlänk till inlägg 13 augusti 2015
Ingredienser:
Dag 1-3:
200 gram vatten 35º (2dl)
200 gram vetemjöl
100 gram rårivet äpple (kan uteslutas)
Dag 4:
200 gram vetemjöl
200 gram vatten 35º (2dl)
Gör så här:
Dag 1-3:
Blanda ingredienserna i en bunke och häll det i en stor glasburk med lock.
Ställ burken på varm plats, idealiskt 26º-30º, eller i skåpet ovanför kylen i 3 dagar.
Rör en gång om dagen för att påskynda jäsningen.
Dag 4:
Blanda nu ner ingredienserna ovan.
Rör om ordentligt och låt stå ytterligare ett dygn i samma temperatur.
Dag 5:
Nu har du en vetesurdeg som du kan förvara i kylen tills du ska använda den.
Mata/friska upp den 1 gång i veckan.
Slå ut ca 1/3 av suren och mata med 100 g vatten och 100 g vetemjöl och rör om.
Ska du inte använda den så ställ in i kylen igen.
Om man slår ut en del håller den sig pigg och allert!
Vill du baka på den så låter du den stå framme tills det börjar bubbla på nytt.
Det tar ca 2-4 tim beroende på hur allert surdegen är.
Matar du den på kvällen är den redo att bakas på nästa morgon.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|