Direktlänk till inlägg 13 augusti 2015

Surdegsgrund på vete & äpple

Av Maria - 13 augusti 2015 23:00

Ingredienser:

Dag 1-3:
200 gram vatten 35º (2dl)
200 gram vetemjöl
100 gram rårivet äpple (kan uteslutas)


Dag 4:
200 gram vetemjöl
200 gram vatten 35º (2dl)


Gör så här:

Dag 1-3:

Blanda ingredienserna i en bunke och häll det i en stor glasburk med lock.

Ställ burken på varm plats, idealiskt 26º-30º, eller i skåpet ovanför kylen i 3 dagar.

Rör en gång om dagen för att påskynda jäsningen.


Dag 4:

Blanda nu ner ingredienserna ovan.

Rör om ordentligt och låt stå ytterligare ett dygn i samma temperatur.


Dag 5:

Nu har du en vetesurdeg som du kan förvara i kylen tills du ska använda den.



Mata/friska upp den 1 gång i veckan.

Slå ut ca 1/3 av suren och mata med 100 g vatten och 100 g vetemjöl och rör om.

Ska du inte använda den så ställ in i kylen igen.

Om man slår ut en del håller den sig pigg och allert!

Vill du baka på den så låter du den stå framme tills det börjar bubbla på nytt.

Det tar ca 2-4 tim beroende på hur allert surdegen är.

Matar du den på kvällen är den redo att bakas på nästa morgon.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards