Direktlänk till inlägg 23 augusti 2015
Antal: 16 frallor
Jäsning: 30 minuter + 1 timme
Ugn: 250 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
12 gram torrjäst, 1 paket
1 kg vetemjöl
1 msk socker
2 tsk salt
3 msk olivolja
5 dl vatten
PENSLA MED:
ca 0,5 dl vatten
TOPPING:
ca 2 dl solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön, havregryn eller rågflingor
Gör så här:
Mät upp och blanda vetemjöl med torrjäst, socker och salt i en stor degbunke.
Rör runt.
Tillsätt olivolja.
Tillsätt vatten som ska vara fingervarmt 37 grader om du vill baka och jäsa direkt eller kallt om du vill kalljäsa degen i kylskåpet över natten.
Rör runt och knåda ihop till en deg.
Knåda ihop det på mjölat bakbord i 15 minuter.
Eller i maskin:
Kör 3 minuter långsamt och sedan 6 minuter på snabbare hastighet.
Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie på ett varmt ställe i 30 minuter.
Lägg upp degen på mjölat bakbord och dela den i hälften och sedan i 8 bitar vardera - totalt 18 frallor.
Forma degen till runda frallor genom att förslagsvis snurra och trycka dem med kupad hand så de blir runda bullar.
Pensla frallorna med vatten och doppa dem efter hand upp och ner i en skål med frön eller flingor som ex. solrosfrön eller flingor.
Placera frallorna på plåtar med bakplåtspapper - förslagsvis på två plåtar med 2x4 bullar.
Låt jäsa övertäckta i en timme.
Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
Sätt in en plåt längst ner i ugnen.
Sätt in frallorna i ugnen och sänk till 220 grader vanlig ugn.
Häll en dl vatten på plåten i nedre delen av ugnen och stäng luckan.
Grädda i 15 minuter eller tills frallorna har fin färg.
Kolla mot slutet så de gräddas jämnt annars ta ut och vänd och byt plats på plåtarna en gång.
Ta ut frallorna och låt svalna på galler utan bakduk för frasig yta eller med bakduk för mjukare yta.
Frallorna kan frysas när de svalnat.
Ta sedan fram och värm direkt från frysen i ca 15 minuter på 175 grader.
Eller frys dem i halvor och lägg direkt i rosten.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|