Direktlänk till inlägg 23 augusti 2015

Frallor med torrjäst

Av Maria - 23 augusti 2015 13:30

Antal: 16 frallor

Jäsning: 30 minuter + 1 timme

Ugn: 250 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

12 gram torrjäst, 1 paket
1 kg vetemjöl
1 msk socker
2 tsk salt
3 msk olivolja
5 dl vatten


PENSLA MED:

ca 0,5 dl vatten


TOPPING:

ca 2 dl solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön, havregryn eller rågflingor


Gör så här:

Mät upp och blanda vetemjöl med torrjäst, socker och salt i en stor degbunke.

Rör runt.
Tillsätt olivolja.
Tillsätt vatten som ska vara fingervarmt 37 grader om du vill baka och jäsa direkt eller kallt om du vill kalljäsa degen i kylskåpet över natten.
Rör runt och knåda ihop till en deg.

Knåda ihop det på mjölat bakbord i 15 minuter.



Eller i maskin:

Kör 3 minuter långsamt och sedan 6 minuter på snabbare hastighet.


Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie på ett varmt ställe i 30 minuter.


Lägg upp degen på mjölat bakbord och dela den i hälften och sedan i 8 bitar vardera - totalt 18 frallor.
Forma degen till runda frallor genom att förslagsvis snurra och trycka dem med kupad hand så de blir runda bullar.
Pensla frallorna med vatten och doppa dem efter hand upp och ner i en skål med frön eller flingor som ex. solrosfrön eller flingor.
Placera frallorna på plåtar med bakplåtspapper - förslagsvis på två plåtar med 2x4 bullar.
Låt jäsa övertäckta i en timme.


Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
Sätt in en plåt längst ner i ugnen.
Sätt in frallorna i ugnen och sänk till 220 grader vanlig ugn.
Häll en dl vatten på plåten i nedre delen av ugnen och stäng luckan.
Grädda i 15 minuter eller tills frallorna har fin färg.

Kolla mot slutet så de gräddas jämnt annars ta ut och vänd och byt plats på plåtarna en gång.
Ta ut frallorna och låt svalna på galler utan bakduk för frasig yta eller med bakduk för mjukare yta.
Frallorna kan frysas när de svalnat.

Ta sedan fram och värm direkt från frysen i ca 15 minuter på 175 grader.

Eller frys dem i halvor och lägg direkt i rosten.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards