Alla inlägg under augusti 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ingredienser:
Dag 1-3:
200 gram vatten 35º (2dl)
200 gram vetemjöl
100 gram rårivet äpple (kan uteslutas)
Dag 4:
200 gram vetemjöl
200 gram vatten 35º (2dl)
Gör så här:
Dag 1-3:
Blanda ingredienserna i en bunke och häll det i en stor glasburk med lock.
Ställ burken på varm plats, idealiskt 26º-30º, eller i skåpet ovanför kylen i 3 dagar.
Rör en gång om dagen för att påskynda jäsningen.
Dag 4:
Blanda nu ner ingredienserna ovan.
Rör om ordentligt och låt stå ytterligare ett dygn i samma temperatur.
Dag 5:
Nu har du en vetesurdeg som du kan förvara i kylen tills du ska använda den.
Mata/friska upp den 1 gång i veckan.
Slå ut ca 1/3 av suren och mata med 100 g vatten och 100 g vetemjöl och rör om.
Ska du inte använda den så ställ in i kylen igen.
Om man slår ut en del håller den sig pigg och allert!
Vill du baka på den så låter du den stå framme tills det börjar bubbla på nytt.
Det tar ca 2-4 tim beroende på hur allert surdegen är.
Matar du den på kvällen är den redo att bakas på nästa morgon.
Ingredienser:
100 g smör
1 msk dill,hackad
1 msk gräslök, finskuren
1 tsk citronsaft
1 krm citronpeppar
½ tsk flingsalt
Gör så här:
Blanda rumsvarmt smör med övriga ingredienser.
Lägg kryddsmöret på plastfolie och gör en rulle.
Stoppa in rullen i en tom toarulle så håller den formen.
Lägg i frysen att stelna och ta fram den i god tid så den går att skära i skivor.
Ängssyra tillhör släkte skräppor och syror inom familj slideväxter. Det är en upp till metern hög ört med ganska breda pillika blad och ganska små rödaktiga blommor i klasar. Arten växer vild på ängsartade marker, i lövskogar och på vägkanter. Arten Rumex acetosa är allmän i hela Sverige. Samernas "juobmo" är renmjölk kokad med ängssyra för att ge längre hållbarhet.
Hälsa: Oxalsyra kan utgöra en belastning för njurarna.
SÅ ANVÄNDS ÄNGSSYRA
Ängssyra används färsk som grönsak eller torkad som kryddört. Den mildare sorten (Rumex rugosus) är bäst till sallad. Späda blad från de starkare (Rumex acetosa) passar som krydda i såser, soppor, till fisk, eller i marinader.
Potage Germiny är en ängssyresoppa tillägnad greven av Germiny av den franske 1800-talskocken Adolphe Dugléré (se dito). Finhackad gul lök fräses mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt strimlad ängssyra och låt den mjukna. Tillsätt kycklingbuljong och låt sjuda en kort stund. Vispa upp äggulor, blanda med grädde och vispa ner i kastrullen. Soppan får inte koka, bara sjuda. Smaka av med tabasco, salt och peppar. Serveras het eller kall.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ingredienser:
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk paprika
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlöks pulver
1 tsk timjan
1 tsk chilipulver
Gör så här:
Bara blanda samman och förvara i en burk.
Ingredienser:
Steg 1:
200 gram rågmjöl
100 gram rårivet äpple (kan uteslutas)
150 gram vatten, 45°C
Steg 2:
150 gram rågmjöl
50 gram vetemjöl
200 gram vatten, 45º
Gör så här:
Steg 1:
Blanda ingredienserna väl till en trögflytande smet.
Fyll en stor burk till max 1/3 i detta steg 1.
Låt stå i 2 - 4 dagar i 28 - 30º, t ex ovanför kylskåpet.
Rör eller skaka burken en till två ggr per dag.
När surdegen börjar bubbla, är lätt syrlig och frisk, är det dags för steg 2.
Steg 2:
Blanda ingredienserna med den första surdegen och låt stå i samma temperatur som steg 1.
Efter ett dygn ska det bubbla, lukta och smaka gott.
Låt stå ytterligare ett dygn.
En färdig surdegsgrund skall ha en spritig och frisk doft.
Förvara surdegsstarten med tätslutande lock i kylen.
Mata den ca 1 gång/v med 2 msk mjöl och 2 msk vatten.
Rör om.
Varning!
Skruva inte på locket för hårt innan suren är färdigjäst.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|