Alla inlägg under augusti 2015

Av Maria - 14 augusti 2015 12:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 kycklingfiléer, skuren i bitar
2 msk soya
2 msk sweet chili
½ purjolök, strimlad
2 dl creme fraiche
100 g philadelphiaost
1 kycklingbuljongtärning
salt och peppar
1 pkt bacon
pasta till 4 pers
 
Gör så här:
Lägg kycklingbitarna i en plastpåse.
Häll i soyan och sweet chilin i påsen och blanda allt ordentligt.
Lägg in i kylen en liten stund. 
Blanda creme fraiche, philadelphia i en kastrull, lägg i purjolök och buljong och låt småputtra några minuter.
Smaka av med peppar. 
Skär baconet och knaperstek det.
Lägg på en tallrik med hushållspapper så fettet rinner av. 
Häll kycklingen med (soya/chilin) i stekpannan och låt steka tills kycklingen är genomstekt.
Salta och peppra. 
Servera med pastan, purjosåsen, kycklingen och baconet och gärna lite sallad.
Av Maria - 14 augusti 2015 12:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g fetaost
½ rödlök, finhackad
½ dl hackad gräslök
2 dl crème fraiche
1 tsk kycklingfond
pepparkrydda eller grovmalen svartpeppar
 
Gör så här:
Mosa fetaosten i en skål.
Blanda i rödlök, gräslök, creme fraiche och kycklingfond.
Blanda runt så allt blandats ordentligt och smaka av med pepparn.
Låt stå i kylen nån timme innan servering.
Av Maria - 13 augusti 2015 23:00

Ingredienser:

Dag 1-3:
200 gram vatten 35º (2dl)
200 gram vetemjöl
100 gram rårivet äpple (kan uteslutas)


Dag 4:
200 gram vetemjöl
200 gram vatten 35º (2dl)


Gör så här:

Dag 1-3:

Blanda ingredienserna i en bunke och häll det i en stor glasburk med lock.

Ställ burken på varm plats, idealiskt 26º-30º, eller i skåpet ovanför kylen i 3 dagar.

Rör en gång om dagen för att påskynda jäsningen.


Dag 4:

Blanda nu ner ingredienserna ovan.

Rör om ordentligt och låt stå ytterligare ett dygn i samma temperatur.


Dag 5:

Nu har du en vetesurdeg som du kan förvara i kylen tills du ska använda den.



Mata/friska upp den 1 gång i veckan.

Slå ut ca 1/3 av suren och mata med 100 g vatten och 100 g vetemjöl och rör om.

Ska du inte använda den så ställ in i kylen igen.

Om man slår ut en del håller den sig pigg och allert!

Vill du baka på den så låter du den stå framme tills det börjar bubbla på nytt.

Det tar ca 2-4 tim beroende på hur allert surdegen är.

Matar du den på kvällen är den redo att bakas på nästa morgon.

Av Maria - 13 augusti 2015 18:45

Ingredienser:

100 g smör
1 msk dill,hackad
1 msk gräslök, finskuren
1 tsk citronsaft
1 krm citronpeppar
½ tsk flingsalt


Gör så här:

Blanda rumsvarmt smör med övriga ingredienser.
Lägg kryddsmöret på plastfolie och gör en rulle.

Stoppa in rullen i en tom toarulle så håller den formen.

Lägg i frysen att stelna och ta fram den i god tid så den går att skära i skivor.

Av Maria - 13 augusti 2015 14:45

Ängssyra tillhör släkte skräppor och syror inom familj slideväxter. Det är en upp till metern hög ört med ganska breda pillika blad och ganska små rödaktiga blommor i klasar. Arten växer vild på ängsartade marker, i lövskogar och på vägkanter. Arten Rumex acetosa är allmän i hela Sverige. Samernas "juobmo" är renmjölk kokad med ängssyra för att ge längre hållbarhet.

  • Smak: Ängssyra kallas ibland surblad, då den har starkt syrlig smak. Den syrliga smaken skapas av oxalsyra, som finns i växten. R. acetosa har kraftigare smak än R. rugosus.  
  • Alternativ vara: Citronmeliss, citronskal eller citronjuice.
  • Försäljning/säsong: Sällsynt förekommande i handeln i form av lösvikt eller i kruka.
  • Förvaring: Knippen förvaras svalt. Hållbar någon vecka.

Hälsa: Oxalsyra kan utgöra en belastning för njurarna.


SÅ ANVÄNDS ÄNGSSYRA

Ängssyra används färsk som grönsak eller torkad som kryddört. Den mildare sorten (Rumex rugosus) är bäst till sallad. Späda blad från de starkare (Rumex acetosa) passar som krydda i såser, soppor, till fisk, eller i marinader.

Potage Germiny
 är en ängssyresoppa tillägnad greven av Germiny av den franske 1800-talskocken Adolphe Dugléré (se dito). F
inhackad gul lök fräses mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt strimlad ängssyra och låt den mjukna. Tillsätt kycklingbuljong och låt sjuda en kort stund. Vispa upp äggulor, blanda med grädde och vispa ner i kastrullen. Soppan får inte koka, bara sjuda. Smaka av med tabasco, salt och peppar. Serveras het eller kall.

 

Av Maria - 13 augusti 2015 13:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 port kokt pasta
1½ dl gräddfil
1½ dl creme fraiche
1 påse sour creme and onion dip mix
½ ask cocktailtomater, halverade
½ röd lök, finhackad
några droppar vinäger
salt och peppar
gräslök, hackad
fetaost
 
Gör så här:
Blanda gräddfilen, creme fraichen och dipmixen.
Rör i pastan.
Rör sedan ner tomater och rödlök.
Smaka av med lite vinäger, salt och peppar.
Ställ kallt i kylen en stund innan servering. 
Garnera med gräslöken och smulad fetaost.
Av Maria - 13 augusti 2015 11:30

Ingredienser:

1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk paprika
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlöks pulver
1 tsk timjan
1 tsk chilipulver


Gör så här:

Bara blanda samman och förvara i en burk.

Av Maria - 12 augusti 2015 23:00

Ingredienser:

Steg 1:
200 gram rågmjöl
100 gram rårivet äpple (kan uteslutas)
150 gram vatten, 45°C


Steg 2:
150 gram rågmjöl
50 gram vetemjöl
200 gram vatten, 45º


Gör så här:

Steg 1:

Blanda ingredienserna väl till en trögflytande smet.

Fyll en stor burk till max 1/3 i detta steg 1.

Låt stå i 2 - 4 dagar i 28 - 30º, t ex ovanför kylskåpet.

Rör eller skaka burken en till två ggr per dag.

När surdegen börjar bubbla, är lätt syrlig och frisk, är det dags för steg 2.


Steg 2:

Blanda ingredienserna med den första surdegen och låt stå i samma temperatur som steg 1.

Efter ett dygn ska det bubbla, lukta och smaka gott.

Låt stå ytterligare ett dygn.

En färdig surdegsgrund skall ha en spritig och frisk doft.

Förvara surdegsstarten med tätslutande lock i kylen.

Mata den ca 1 gång/v med 2 msk mjöl och 2 msk vatten.

Rör om.


Varning!

Skruva inte på locket för hårt innan suren är färdigjäst.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards