Alla inlägg under augusti 2015
Ingredienser:
200 g smör
½ tsk citronpeppar
2 tsk flingsalt
3 tsk citronsaft
4 st klyftor vitlök, pressade
Gör så här:
Blanda rumsvarmt smör med övriga ingredienser.
Dela smöret i två delar och rulla in i plastfolie.
Lägg varje smörrulle i en tom toarulle för att de ska hålla formen.
Lägg rullarna i kylen eller frysen till servering.
Timjan är ett släkte med ca 350 arter som härstammar från västra medelhavsområdet. Släktnamnet sannolikt från "thyo" = doft av rökelse. Förr ansåg man att röken från Timjan kunde fördriva råttor och ormar, samt vara ett botemedel mot hosta. Mot "kopparslagare", dvs för kraftig spritkonsumtion, rekommenderades trädgårdstimjan. Under antiken drack soldaterna vin kryddat med timjan som en symbol för mod. Det finns flera sorters timjan som används som smaksättare av mat. Vanligast är trädgårdtimjan som säljs i kruka i butikerna. En mindre vanlig sort, men väl så aromatisk, är backtimjan. En tredje variant man kan hitta i butik är citrontimjan som ger en annorlunda smakupplevelse. Se separata avsnitt.
Odla: Timjan odlas i varmt, soligt läge i lätt och väldränerad jord. Förökas med sticklingar eller delning. Den kan också dras upp från frö på våren. Härdig, tål svensk vinter. Timjan går bra att odla i kruka på balkongen eller på fönsterbrädet, men inomhus blir skotten ofta långa och glesa.
SÅ ANVÄNDS TIMJAN
Timjan är en av våra mest använda kryddörter. Det är bladen och de unga skotten som används både färsk och torkad. Den har en genomträngande smak som bör användas i små mängder. Det är en robust krydda som tål att tillagas, flitigt använd i allehanda rätter av kyckling, korv, kött, soppor t.ex ärtsoppa, såser, i potatisrätter samt i rätter med ost. Rå timjan används inte så ofta rå, den kan upplevas lite kantig och konstig. Färsk är den vacker som garnering och anses god till äggröra och i tomatsallad samt till linser. Timjan används som brännvins- och likörkrydda och timjante är uppiggande. Örten ingår i bouquet garni (fransk kryddbukett).
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
Ingredienser:
2 msk vitlökspulver
2 msk lökpulver
2 msk paprikapulver
2 msk chilipulver
1 msk chilipeppar
1 tsk curry
1 tsk svartpeppar, grovmalen
1 tsk koriander
½ tsk vitpeppar
Salt
Gör så här:
Blanda alla kryddor och tillsätt lite salt.
Förvara i en tät burk.
Ingredienser:
Dag 1, morgon:
1 dl ljummet vatten
0.5 dl rågmjöl
Dag 4, morgon:
1 dl ljummet
1.5 dl rågmjöl
Dag 4, kväll:
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
Gör så här:
Dag 1, morgon:
Rör ihop vatten och mjöl i en plastburk som rymmer minst ½ liter.
Lägg ett lock (men skruva inte fast det).
Ställ burken på ett varmt ställe, gärna 20-25 grader.
Låt blandningen stå i 3 dygn.
Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.
Dag 4, morgon:
Blanda i ytterligare mjöl och vatten.
Rör om.
Blandningen kommer nu att bli tjockare.
Dag 4, kväll:
Häll i ytterligare vatten och mjöl.
Rör om.
Nu bör surdegen ha vuxit en hel del.
Häll ut allt och spara endast ½ dl, på detta vis håller du degen i trim.
Fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.
Om degen inte rest sig, så låt den stå ytterligare 10-12 timmar innan du fortsätter.
Surdegen behöver fortsätta utvecklas för att den ska bli stark.
Dag 5, morgon:
Om surdegen efter 10-12 timmar har rest sig ordentligt och har en konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar.
Ingredienser:
100 g smör
1 msk persilja (torkad)
1/3 krm lökpulver
1/3 krm vitlökspulver
Gör så här:
Rör ihop smör (mjukt, rumsvarmt) och kryddor.
Låt stå en stund i kylskåpet innan servering.
Variera med att även tillsätt lite dragon ca. 1 tsk.
En annan krydda som också är gott är citronpeppar.
Stevior (Stevia) är ett släkte örter och halvbuskar med över 150 arter i familjen korgblommiga växter, med ursprung från Paraguay där den benäms caa-ehe. Den ur kulinarisk synpunkt intressantaste örten kallas sötflockel som har en mycket söt smak. Av växten tillverkar man också ett syntetiskt sötningsmedel (se > Steviasocker). Växten har i över 1500 år använts av Guaranayindianerna som sötningsmedel och medicinalväxt. Till Europa kom stevian med spanska erövrare redan under 1500-talet.
Sötflockel (Stevia rebaudiana) kan bli upp till en meter hög. Bladen är lansettformade, långa och breda. Blommorna är vita, liknade vitsippor och sitter i klasar. Bladen kan skördas efter behov och torkas. Växten odlas kommersiellt i många länder, Paraguay, Brasilien, Uruguay, Mexico, USA, Israel, Japan, Korea, Kina och Thailand.
Odla: Växten är inte härdig i Sverige men kan odlas i kruka inomhus eller förgros och utplanteras. Den behöver inte speciellt näringsrik jord och kan förökas genom stickling som rotar sig ganska lätt. Växten trivs i soligt eller halvskuggigt läge och trivs bäst i jord med jämn fuktighet. Vattnas sparsamt på vintern. Skörda blad som är kortare än 2 dm. Häng dem upp och ner för att torka. När de torkat kan de smulas och förvaras i burk eller plastpåse.
SÅ ANVÄNDS STEVIA
Bladen uppges vara ungefär 30 gånger sötare än vanligt socker och kan användas färska, torkade och pulvriserade, eller som koncentrat i fast eller flytande form. Stevia används som sötningsmedel av såser, efterrätter, te, lemonader, bål och drinkar, som ett alternativ till socker. Tillsätt med försiktighet för sötman är påtaglig.
Ingredienser:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|