Alla inlägg under augusti 2015

Av Maria - 12 augusti 2015 18:00

Ingredienser:

200 g smör
½ tsk citronpeppar
2 tsk flingsalt
3 tsk citronsaft
4 st klyftor vitlök, pressade


Gör så här:

Blanda rumsvarmt smör med övriga ingredienser.
Dela smöret i två delar och rulla in i plastfolie.
Lägg varje smörrulle i en tom toarulle för att de ska hålla formen.
Lägg rullarna i kylen eller frysen till servering.

Av Maria - 12 augusti 2015 14:45

Timjan är ett släkte med ca 350 arter som härstammar från västra medelhavsområdet. Släktnamnet sannolikt från "thyo" = doft av rökelse. Förr ansåg man att röken från Timjan kunde fördriva råttor och ormar, samt vara ett botemedel mot hosta. Mot "kopparslagare", dvs för kraftig spritkonsumtion, rekommenderades trädgårdstimjan. Under antiken drack soldaterna vin kryddat med timjan som en symbol för mod. Det finns flera sorters timjan som används som smaksättare av mat. Vanligast är trädgårdtimjan som säljs i kruka i butikerna. En mindre vanlig sort, men väl så aromatisk, är backtimjan. En tredje variant man kan hitta i butik är citrontimjan som ger en annorlunda smakupplevelse. Se separata avsnitt.

  • Smak: Starkt aromatisk, kryddig doft som sprids när man rör vid plantan. I timjan finns en essentiell olja som benämns thymol, vilket ger timjan sin speciella smak och karaktär.
  • Alternativ vara: Rosmarin.
  • Försäljning/säsong: Färsk säljs i kruka året om. Säljs också torkad och hackad.
  • Förvaring: Färsk timjan förvaras bäst i sin kruka. Knippe färsk timjan förvaras i plastpåse i kylskåp. Hållbar några veckor. Timjan fungerar väl att torka och förvaras sedan i sluten förpackning, torrt och mörkt. Färsk timjan kan också frysas.

Odla: Timjan odlas i varmt, soligt läge i lätt och väldränerad jord. Förökas med sticklingar eller delning. Den kan också dras upp från frö på våren. Härdig, tål svensk vinter. Timjan går bra att odla i kruka på balkongen eller på fönsterbrädet, men inomhus blir skotten ofta långa och glesa.


SÅ ANVÄNDS TIMJAN

Timjan är en av våra mest använda kryddörter. Det är bladen och de unga skotten som används både färsk och torkad. Den har en genomträngande smak som bör användas i små mängder. Det är en robust krydda som tål att tillagas, flitigt använd i allehanda rätter av kyckling, korv, kött, soppor t.ex ärtsoppa, såser, i potatisrätter samt i rätter med ost. Rå timjan används inte så ofta rå, den kan upplevas lite kantig och konstig. Färsk är den vacker som garnering och anses god till äggröra och i tomatsallad samt till linser. Timjan används som brännvins- och likörkrydda och timjante är uppiggande. Örten ingår i bouquet garni (fransk kryddbukett).

Av Maria - 12 augusti 2015 12:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

200 gram socker
2 dl vatten
2 dl pressad citron
citronskal från 1 citron
1 msk mascarpone, rågad
 
Gör så här:
Ta fram en låg form på 20–25 cm och sätt den i frysen. 
Häll socker och vatten i en kastrull och koka upp.
Sjud i 5 minuter tills sockerlagen är klar.
Ta av från värmen och låt svalna ca 15 minuter. 
Tillsätt citronsaft och citronskal och därefter mascarponen.
Rör om tills det är helt blandat.
Smaka av. Om citronerna är mycket sura kan det behövas lite mer socker.
Häll blandningen i den frysta formen och ställ tillbaka i frysen igen. 
Ta fram den efter ungefär 1 timme och rör om med en gaffel.
Fortsätt att röra om en gång i timmen de närmaste tre timmarna, sedan är den färdig att servera.
Den kan förvaras ett par dagar i frysen, övertäckt med plastfilm.
Får den stå längre börjar det bildas iskristaller i den.
Av Maria - 12 augusti 2015 11:30

Ingredienser:

2 msk vitlökspulver
2 msk lökpulver
2 msk paprikapulver
2 msk chilipulver
1 msk chilipeppar
1 tsk curry
1 tsk svartpeppar, grovmalen
1 tsk koriander
½ tsk vitpeppar
Salt


Gör så här:

Blanda alla kryddor och tillsätt lite salt.

Förvara i en tät burk.

Av Maria - 11 augusti 2015 22:45

Ingredienser:

Dag 1, morgon:
1 dl ljummet vatten
0.5 dl rågmjöl


Dag 4, morgon:
1 dl ljummet
1.5 dl rågmjöl


Dag 4, kväll:
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl


Gör så här:

Dag 1, morgon:

Rör ihop vatten och mjöl i en plastburk som rymmer minst ½ liter.

Lägg ett lock (men skruva inte fast det).

Ställ burken på ett varmt ställe, gärna 20-25 grader.

Låt blandningen stå i 3 dygn.

Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.


Dag 4, morgon:

Blanda i ytterligare mjöl och vatten.

Rör om.

Blandningen kommer nu att bli tjockare.


Dag 4, kväll:

Häll i ytterligare vatten och mjöl.

Rör om.

Nu bör surdegen ha vuxit en hel del.

Häll ut allt och spara endast ½ dl, på detta vis håller du degen i trim.

Fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.

Om degen inte rest sig, så låt den stå ytterligare 10-12 timmar innan du fortsätter.

Surdegen behöver fortsätta utvecklas för att den ska bli stark.


Dag 5, morgon:

Om surdegen efter 10-12 timmar har rest sig ordentligt och har en konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar.

Av Maria - 11 augusti 2015 18:00

Ingredienser:

100 g smör
1 msk persilja (torkad)
1/3 krm lökpulver
1/3 krm vitlökspulver


Gör så här:

Rör ihop smör (mjukt, rumsvarmt) och kryddor.

Låt stå en stund i kylskåpet innan servering.

Variera med att även tillsätt lite dragon ca. 1 tsk.

En annan krydda som också är gott är citronpeppar.

Av Maria - 11 augusti 2015 14:45

Stevior (Stevia) är ett släkte örter och halvbuskar med över 150 arter i familjen korgblommiga växter, med ursprung från Paraguay där den benäms caa-ehe. Den ur kulinarisk synpunkt intressantaste örten kallas sötflockel som har en mycket söt smak. Av växten tillverkar man också ett syntetiskt sötningsmedel (se > Steviasocker). Växten har i över 1500 år använts av Guaranayindianerna som sötningsmedel och medicinalväxt. Till Europa kom stevian med spanska erövrare redan under 1500-talet.

Sötflockel (Stevia rebaudiana) kan bli upp till en meter hög. Bladen är lansettformade, långa och breda. Blommorna är vita, liknade vitsippor och sitter i klasar. Bladen kan skördas efter behov och torkas. 
Växten odlas kommersiellt i många länder, Paraguay, Brasilien, Uruguay, Mexico, USA, Israel, Japan, Korea, Kina och Thailand.

  • Smak: Tydlig sötma.
  • Alternativ vara: Steviasocker.
  • Försäljning/säsong: Färsk stevia går knappast att få tag på i Sverige. Pulver och koncentrat kan köpas i handeln.
  • Förvaring: Torkad och pulver förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt.

Odla: Växten är inte härdig i Sverige men kan odlas i kruka inomhus eller förgros och utplanteras. Den behöver inte speciellt näringsrik jord och kan förökas genom stickling som rotar sig ganska lätt. Växten trivs i soligt eller halvskuggigt läge och trivs bäst i jord med jämn fuktighet. Vattnas sparsamt på vintern. Skörda blad som är kortare än 2 dm. Häng dem upp och ner för att torka. När de torkat kan de smulas och förvaras i burk eller plastpåse. 


SÅ ANVÄNDS STEVIA


Bladen uppges vara ungefär 30 gånger sötare än vanligt socker och kan användas färska, torkade och pulvriserade, eller som koncentrat i fast eller flytande form. Stevia används som sötningsmedel av såser, efterrätter, te, lemonader, bål och drinkar, som ett alternativ till socker. Tillsätt med försiktighet för sötman är påtaglig. 

Av Maria - 11 augusti 2015 12:15

Ingredienser:

2 dl creme fraiche
1 msk vitvinsvinäger
1 finhackad schalottenlök
1 dl finhackad persilja
4 tsk torkad dragon
½ tsk senap
½ tsk brunt farinsocker
1 krm fint mortlade vitpepparkorn
½ tsk salt
 
Gör så här:
Finhacka schalottenlöken riktigt fint.
Blanda med creme fraiche och vinägern.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt stå i kylen några timmar före servering.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards