Alla inlägg under augusti 2015
Måndag:
Pasta- och skinksallad
Tisdag:
Köttfärssås och pasta
Onsdag:
Stekt torsk med dill- och citronsås
Torsdag:
Ost- och broccolisoppa
Fredag:
Fläskkotlett med philadelpiasås
Lördag:
Krämig biffpasta
Söndag:
Pepparrotskött
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
150 gram rumsvarmt smör
½ dl finhackad persilja och timjan
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½ tsk rivet citronskal
Gör så här:
Rör samman de olika ingredienserna till kryddsmöret.
Forma till rullar i plastfolie.
Förvara gärna kryddsmöret i frysen tills det ska användas.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ca 800 g rotselleri (1-1½ medelstor)
1-2 syrliga äpplen
5 dl vatten
½ tsk salt
1 grönsaksbuljongtärning
Ca 2 tsk riven pepparrot eller 2-3 msk pressad apelsin
Ca ½ dl hackad persilja
Gör så här:
Skala och skär sellerin i tunna skivor eller bitar.
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
Koka upp vatten, salt och buljongtärning.
Lägg i sellerin och koka under lock 5 minuter.
Lägg i äppelklyftorna och koka ytterligare 5 minuter.
Häll av och spara spadet.
Mosa selleri och äpple i matberedare eller med potatisstöt.
Häll tillbaka i grytan, blanda med spadet och tillsätt ca 2 dl extra vatten.
Smaka av med pepparrot eller apelsin, salt och peppar.
Hetta upp, strö över persilja och servera med gott, grovt bröd.
Ingredienser:
100 gram rumsvarmt smör
1 st pressad vitlöksklyfta
1 st citron, rivet skal
1 dl hackad bladpersilja, eller vanlig persilja
1 krm salt
½ krm svartpeppar
Gör så här:
Vispa smöret, vänd ner vitlök, citronskal, persilja, salt och peppar.
Servera direkt till kött, fågel eller fisk.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
400 g torskfilé
½ fiskbuljongtärning
½ dl vatten
50 g margarin
1 äggula
2 msk finstrimlad purjolök
2 msk hackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl smulat vitt bröd
Gör så här:
Tina fisken om den är fryst.
Bred ut filéerna i en ugnssäker form.
Smula över buljongtärningen och häll i vattnet.
Rör ihop rumsvarmt margarin med äggula, purjolök, persilja, vitlök och bröd.
Fördela blandningen jämnt över fisken.
Tillaga i 225 graders ugnsvärme i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Antal: 4 portioner
Jäsning: 30 minuter
Ingredienser:
Sätt degen:
Smula ner jästen i det fingervarma vattnet, tillsätt olja och salt, rör om tills det löst sig.
Tillsätt hälften av mjölet och rör om ordentligt.
Tillsätt resten tills du har en deg du kan knåda.
Knåda degen i några minuter och jäs sedan i minst 30 min.
Gör under tiden krämen:
Mixa kikärtor, créme fraiche, vitlök och saften av citronen till en slät kräm med en stavmixer eller blender, smaka av med salt.
Om du ska laga rätten på stormkök kan du förbereda detta hemma, lägga ner i burkar/påsar och sen ge dig ut!
Skala och strimla rödlöken fint, skär champinjonerna i tunna skivor.
Stek på medelvärme i lite olja och timjan tills de mjuknar.
Smaka av med salt och peppar.
Dela degen i 2-4 bitar (beroende på hur tjock botten du vill ha) och tryck ut varje bit tills den är ½-1 cm tjock.
Stek i en panna så att brödet får yta på båda sidor.
Ta bort pannan från värmen och bred på krämen, toppa med den stekta lökblandningen, lite riven ost samt finrivet citronskal.
Skär i bitar och njut!
Ingredienser:
500 gram bordsmargarin
1 näve klippt gräslök
1 nypa flingsalt efter smak
1 nypa cayennepeppar (eller mer)
Gör så här:
Blandas ihop och lägg över i smörasken.
Ananas
Apelsin
Avokado
Baljväxter
Blomkål
Broccoli
Bär
Citron
Fänkål
Granatäpple
Grapefrukt
Lime
Mango
Purjolök
Rotfrukter
Rödbeta
Rödkål
Salladslök
Salladskål
Sallat
Savoykål
Sharon
Småcitrus
Spetskål
Stenfrukter
Vitkål
Zucchini
Äpplen
Ärter & bönor
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|