Alla inlägg under augusti 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
0,5 honungs- eller galiamelon
4 dl naturell yoghurt eller matyoghurt som grekisk eller turkisk sort
2 krm salt
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Skär melon i klyftor, skär bort skal och tärna den.
Blanda melonen med yoghurt i en skål och smaka av med salt och vitpeppar.
Melonsalsa med yoghurt passar som sås och tillbehör till grillat, stekt och till buffé.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
75 gram smör
1 dl finhackad hackad persilja
1 klyfta vitlök
1 msk citronsaft
1 tsk worcestersås
1 krm vitpeppar
1 krm salt
1 ark smörpapper
Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt.
Skölj persiljan nog i en stor bunke med vatten.
Hacka persiljan fint eller mixa i en matberedare.
Blanda persilja med smör samt smaka av med citronsaft, worcestersås samt vitpeppar i en bunke.
Skala och pressa i vitlöken och rör runt.
Nu kan du använda persiljesmöret.
Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper.
Forma en rulle och lägg i kylen.
Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
Antal: 2 portioner
Ugn: 80 eller 90 grader, ca 10 timmar + 2 timmar
Ingredienser:
2 bananer
1 tsk citronsaft
1 krm flingsalt
1 bakplåtspapper
Gör så här:
Sätt ugnen på varmluft och 80 grader. 90 grader funkar också.
Skala bananerna.
Skär dem i lite sneda tunna skivor ca 2 mm tjocka - räkna att du får ut ca 30 skivor per banan.
Sprid ut skivorna med några mm mellanrum på bakplåtspapper.
Pensla bananskivorna med citronsaft.
Sätt in på ett galler och torka i mitten av ugnen i ca 10 timmar eller tills de är torra, hårda och knapriga.
Ta ut efter ca 5 timmar och dra försiktigt loss chipsen från bakplåtspappret.
Vänd på dem och sätt in i ugnen igen.
Öppna gärna luckan då och då för att lufta dem.
Stäng av ugnen och låt svalna ca 2 timmar i ugnen.
Innan servering kan du strö över lite flingsalt om du vill det.
Förvaras i lufttät burk eller påse.
Mängd: ca 7½ dl
Ingredienser:
1½ liter små, jämnstora karljohanssvampar (ca 800 g)
1½ liter vitvinsvinäger
5 dl vatten
1½ tsk salt
2 lagerblad
2 msk + 2½ dl olivolja
1 tsk hela svartpepparkorn
Gör så här:
Rensa svampen.
Blanda vinäger, vatten och salt i en kastrull och koka upp.
Lägg i svampen och koka 15-20 minuter.
Ta upp svampen med hålslev och låt den rinna av på hushållspapper.
Lägg lagerblad i vinägern och låt koka ca 1 minut.
Ta upp bladen, torka av dem med hushållspapper och bryt dem i mindre bitar.
Häll 2 msk olja i en väl rengjord glasburk.
Varva svamp, olja, lagerblad och pepparkorn i burken.
Fyll på olja så att den täcker svampen ordentligt.
Förslut och låt stå i kylen ca 2 månader.
I Italien älskar man porcini, karljohanssvamp.
Lägg in svampen som italienarna gör och njut av den med lufttorkade skinka, stekt kött och fågel.
Det dröjer ca 2 månader innan svampen är färdig att ätas, men sedan håller den ca 6 månader.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 st ägg
2 msk socker
1 tsk salt
1 dl vatten
2½ dl vetemjöl
4½ dl mjölk
1 msk margarin
Gör så här:
Vispa äggen, socker, salt och vatten i en bunke med hjälp av en visp.
Blanda sedan i mjölet och mjölken.
Smält margarinet i en stekpanna och häll i smeten.
Vispa bort mjölklumparna.
Fyll 1/2 - 2/3 dl smet och häll i stekpannan.
Vänd på pannkakan när undersidan blivit gyllenbrun.
Smält margarin i stekpannan varannan pannkaka.
Servera nygräddade tillsammans med tillbehör såsom sylt, socker, glass, nutella, bär eller äppelmos.
Mängd: 2 dl marinad
Ingredienser:
1 dl vegetabilisk matolja
6 msk sweet chilisås
2 msk kinesisk soja
1 msk finriven ingefära
1 msk sesamolja
0,5 dl sesamfrön
Gör så här:
Skala och riv ingefära fint.
Blanda ingredienserna till marinaden i en skål eller en plastpåse (gärna dubbel om den spricker) tillsammans med det du vill marinera.
Banka gärna ut ex. kycklingfiléer och tjocka köttbitar lite med en köttklubba eller dela den i mindre bitar (om du vill trä på spett sedan).
Hel kyckling kan du dela i mindre delar eller marinera i bitar.
Gör gärna dubbelsats om du vill ha marinaden som sås till också.
Då kan du ta undan halva marinaden i en skål och servera till som sås.
OBS - ta EJ marinad som rå kyckling legat i och servera.
Torka bort söt marinad (som annars lätt bränns på speciellt grill) och salta samt peppra.
PÅ GRILLEN:
Grilla några minuter på varje sida så att det får färg och sänk sedan värmen eller slå in i folie och låt steka klart på låg värme.
I UGN:
Sätt ugnen på 200 grader.
Fördela det du vill laga på grillgaller med en ugnsplåt under fylld med någon cm vatten.
Eller lägg dem i valfri ugnsform eller ugnsfast panna.
Stek i tills det har fin färg och är genomstekt.
Kolla så att det du lagar är genomstekt:
skär ett snitt mot mitten och se så köttet är tillagat eller använd en temperatur med en stektermometer.
Garnera och strö över sesamfrön ca fem minuter innan det är klart eller vid servering.
Sesamfröna blir godast om de får rostas med lite eller så kan du rosta dem i en stekpanna och garnera med vid servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
75 g rumsvarmt smör
5 hackade marinerade soltorkade tomater
1 dl hackad basilika eller 2 tsk torkad
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
1 krm vitpeppar
Ev. ett ark smörpapper
Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt.
Hacka tomater, basilika och pressa vitlök.
Blanda allt i en bunke.
Nu kan du använda smöret men godast blir det om det får stå några timmar.
Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper.
Forma en rulle och lägg i kylen.
Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
Mängd: 4 dl
Ingredienser:
1 liter naturell yoghurt
0,5 tsk salt
FÖRSLAG SMAKSÄTTNING:
1 klyfta vitlök
1 msk Provensalsk kryddblandning, herbes de Provence - Provencale
Gör så här:
Häll yoghurt i ett kaffefilter (fyll upp lite i taget tills filen är slut) och låt stå och rinna av i minst 4 timmar eller över natten.
Lägg ostmassan i en skål och blanda ner salt med en gaffel.
Rör i smaksättning som pressad vitlök och Provensalsk kryddblandning eller den smak du vill.
Du kan även låta färskosten vara utan smak som naturell färskost.
Lägg i en burk eller skål och förvara i kylen.
Färskosten håller sig minst någon vecka i kylen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|