Alla inlägg under januari 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl kokosflingor
2 1/2 dl kokoskräm
2 ägg
Smör att steka i
3 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
Ett par färska jordgubbar eller andra färska bär
Gör så här:
Kör kokosflingorna i en mixer så att det blir finfördelat.
Tillsätt kokoskrämen och kör någon minut till.
Häll över smeten i en skål och blanda ner äggen.
Stek kokosplättarna i smör på medelstark värme, ett par minuter på varje sida.
Värm 1 dl av grädden i en kastrull och lägg ner chokladen hackad i mindre bitar.
Rör runt så att chokladen smälter.
Vispa resten av grädden.
Varva kokosplättarna med grädde och häll över chokladsåsen.
Dekorera med färska bär.
Måndag:
Fiskrulader i god sås:
Lägg ca 500 g spättafiléer på en skärbräda. Krydda med salt och peppar, fördela 2 msk dill och 2 msk fint hackad tomat på filéerna. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Lägg fisken i en panna och häll på 4 dl fiskbuljong. Låt puttra under lock drygt 4-5 minuter. Fräs 2 msk smör och 1 paket saffran i en kastrull, rör ner 1 msk vetemjöl och tillsätt fiskbuljongen från fiskkoket och 1 dl matlagningsgrädde. Servera med ris och en fräsch tomatsallad.
Tisdag:
Januarigryta på högrev:
Skär 1 1/4 kg högrev i bitar och lossa det från benen. Skala och skär 2 gula lökar och 150 g rotselleri i bitar. Bryn allt i en gjutjärnsgryta. Tillsätt 5 dl buljong, 1 tsk salt, 1 tsk timjan och 1 krm grovmalen svartpeppar. Koka under lock på svag värme i nästan 1 timme. Tillsätt 200 g skivade brynta champinjoner, 2 gula lökar i klyftor och 1 burk hela tomater. Koka ytterligare 30 minuter innan du tar upp benet från grytan. Red av med 2 msk vetemjöl utrört i 1½ dl kaffegrädde. Smaka av med salt och peppar.
Onsdag:
Tomat- och dillströmming:
Beräkna 4-5 strömmingsfiléer/person. Lägg en klick kaviar på varje filé. Rulla ihop och lägg i en form. Blanda ca 2½ dl mjölk med 1½ msk tomatpuré och 3 msk hackad dill. Häll blandningen över fisken. Sätt in strömmingen i 200 grader varm ugn ca 20 minuter. Servera därefter med potatismos och rårivna morötter.
Torsdag:
Tortilla - öppen omelett:
Hacka 1 gul lök och skär 3 kokta potatisar i små tärningar. Strimla ca 100 g skinka. Vispa samman 6 ägg och 2 msk vatten. Fräs lök, potatis och skinka i 2 msk flytande margarin. Krydda med 1 tsk timjan (torkad), 1 nypa chilipeppar och salt. Slå äggsmeten i pannan och rör om sakta. Äggsmeten skall vara lite krämig, låt den inte stelna för mycket. Servera med sallad och bröd.
Fredag:
Kycklingspett med ris och mango:
Skär 3 kycklingfiléer i bitar och trä dem på spett. Pensla med en blandning av 1 msk soja, 2 msk olja och citronpeppar. Låt stå en stund. Fräs 1 gul i 2 msk olja och 1 msk curry. Fyll på med 4 portioner ris och grönsaksbuljong. Låt puttra tills riset är klart. Grilla kycklingspetten i 250 graders varm ugn ca 10 minuter, vänd dem efter halva tiden. Servera med chutney och grönsallad.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Korv tunnbrödsrulle:
Stek eller koka en smakrik korv.
Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd.
Lägg på korven och ev. senap.
Rulla ihop tunnbrödet.
Avrunda med en frukt.
Tisdag:
Broccolisoppa:
Hacka 1 gul lök, skiva 1 purjolök och fräs dem i lite smör.
Tillsätt 4 grovt rivna potatisar och 250 g tinade (eller färska) broccolibuketter.
Häll över 1 liter grönsaksbuljong.
Koka soppan i knappt 10 minuter.
Krydda med salt och salvia.
Strö över 2 msk riven parmesanost.
Servera med bröd.
Onsdag:
Lövbiff Mexicana:
Skiva 1 grön paprika och 1 gul lök.
Lägg löken i kallt vatten så den sig "krispig".
Stek biffarna i het panna, salta och peppra.
Lägg upp dem på varma tallrikar och toppa varje biff med paprika, lök och 1 msk chilisås.
Strö över parmesanost.
Servera med stekt potatis och tomatsallad.
Torsdag:
Kryddkyckling:
Fräs 4 strimlade kycklingfiléer i lite olja.
Tillsätt ½ tsk ingefära, ½ tsk kanel, 1 krm kryddnejlikor, ½ dl kinesisk soja, 1 msk vinäger, 1 msk honung, 2 msk mango chutney och 2½ dl hönsbuljong.
Red såsen med 1 msk potatismjöl utrört i 2 msk vatten.
Bjud ris till.
Fredag:
Rösti med salami och lök:
Skala och riv 8 potatisar och 2 gula lökar grovt.
Lägg ner i en bunke.
Tillsätt 8 skivor strimlad salami, 1 tsk oregano, salt och peppar.
Stek alltsammans (det blir en tjock kaka) i en panna i lite olja, ca 10 minuter på varje sida.
Servera med sallad och bröd.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Lunch:
Fil, flingor, sylt, smör, bröd och sardiner.
Middag:
Spaghetti carbonara, salladsassiette med avokado, valnötskärnor och senapsdressing.
Gorgonzola och päron
Tisdag:
Lunch:
Skinksallad, bröd och smör.
Middag:
Olivspäckad färsterrin, kokt potatis, broccoli.
Hjortronäpplen i folie, lösvispad grädde.
Onsdag:
Stekt blodpudding, vitkålssallad med lingonsylt.
Apelsinsoppa med skorpor:
Rör ut 1½ msk potatismjöl med 7 dl vatten, koka upp, sjud någon minut. Tag kastrullen från värmen och vispa i saften av 3 apelsiner. Smaksätt med socker.
Torsdag:
Plättar med sylt.
Fredag:
Vegetarisk lasagne, sallad.
Färdigköpt sorbet och rån.
Lördag:
Lunch:
Stekt ägg på brödskivor, stekt bacon, tomat.
Middag:
Stora lammköttbullar, ris, brysselkål, gelé.
Strutar med bär och vispgrädde.
Söndag:
Lunch:
Omelett med sparris, smör och bröd.
Middag:
Kokt torsk, skirat smör, potatis, pepparrot.
Måndag
Frukost: Bacon- och ostomelett
Lunch: Matig sallad
Middag: Fylld paprika med lammfärs
Tisdag
Frukost: Kesella frukost
Lunch: Fisksoppa med aioli
Middag: Asiatisk fläskgryta
Onsdag
Frukost: Mandelgröt
Lunch: Skinka med sallad och nötter
Middag: Korv med blomkålsmos
Torsdag
Frukost: Snabb morgonsmoothie
Lunch: Mandelvåffla med laxröra
Middag: Kyckling med basilikasås
Fredag
Frukost: Nypongröt med mandelmjölk
Lunch: Kalkonsoppa med tomatmajonnäs
Middag: Hamburgare
Lördag
Frukost: Sillfrukost
Lunch: Ljummen tomat- och mozzarellasallad med stekt aubergine och pestodressing
Middag: Entrecôte med sparrissås
Söndag
Frukost: Omelett med bacon och fetaost
Lunch: Varmrökt lax med romsås
Middag: Köttgryta med kålrot och morot
Måndag:
Mustiga soppan:
Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök.
Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål.
Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.
Tisdag:
Småländska potatisbullar:
Blanda 800 g kokt pressad kall potatis med 2 msk smält smör, 1 ägg, salt och peppar.
Forma bullar och stek guldgula i lite smör.
Servera med lingon och stekt fläsk.
Onsdag:
Halstrad färsbiff:
Blanda 600 g nötfärs med 1 tsk salt, ½ tsk svartpeppar och 1 tsk timjan.
Späd med 2 msk vatten.
Forma 8 biffar och stek i lite olja.
Servera med klyftpotatis och tomatsallad.
Torsdag:
Vintergryta:
Bryn 250 g köttfärs i en gryta, tillsätt 400 g strimlad vitkål, 2 skalade rivna äpplen, 2 msk soja och 1 msk senap, låt puttra ca 20 minuter.
Smaka av med salt, peppar, 1 tsk timjan och 2 msk tomatketchup.
Fredag:
Lördag:
Fiskgratäng hollandaise:
Lägg 400 g tinad eller färsk torskfilé i en smord form.
Sätt in formen i 225 graders varm ugn ca 15 minuter.
Rör ut en påse hollandaisesås med vatten och tillsätt lite smör.
Gör en sats potatismos.
Ta ut fiskformen och lägg potatismos runt fisken.
Häll över hollandaisesåsen.
Sätt in formen i ugnen ytterligare 5 minuter.
Strö över dill.
Söndag:
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter + ca 30 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2½ msk vatten
Fyllning:
3 ägg
3 dl vispgrädde
3 dl riven lagrad grevéost, drygt 100 g
2 krm salt
½ krm svartpeppar
½ krm riven muskot
Gör så här:
Hacka samman mjöl och smör med en kniv på bakbordet eller i en skål.
Tillsätt vattnet.
Arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt den ligga kallt ca 30 minuter.
Kavla ut degen och klä en pajform med den.
Nagga botten med en gaffel.
Förgrädda i 200 grader ca 15 minuter.
Vispa ägg och grädde, tillsätt osten, smaksätt med salt och kryddor och häll fyllningen i pajskalet.
Grädda tills fyllningen känns fast i mitten, ca 30 minuter.
Servera som ensamrätt med sallad eller bjud bräckt skinka eller bara tunna skivor rökt skinka till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|