Direktlänk till inlägg 6 december 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 burk inläggningssill på 420 gram
0,5 dl ättiksprit 12%
1 dl socker
1,5 dl vatten
0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
2 tsk grovt krossad kryddpeppar
1 lagerblad
5 kryddnejlikor
1 röd eller gul lök
Gör så här:
Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull.
Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
Rör om så att sockret löser sig.
Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
Häll av och skölj sillen.
Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
Skala samt hacka eller strimla löken.
Varva sill och lök i en eller två glasburkar och häll över lagen.
Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
Löksillen håller flera veckor om den förvaras svalt.
Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt. Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|