Direktlänk till inlägg 17 december 2015
Ingredienser:
2x75 cl äppelmust
1 påse glöggkryddor eller: 2 bitar kanelstång, 10 kryddnejlikor, 1 tsk kardemumma, 2-3 bitar pomerans, 1 stjärnanis (valfritt)
0,5 dl socker eller efter tycke
37 cl sprit calvados (äppelbrännvin) eller annat brännvin, vodka, rom eller konjak funkar också
Gör så här:
Häll upp äppelmusten i en kastrull och tillsätt kryddorna.
Sätt på lock eller täck över samt låt stå svalt i minst några timmar (iaf 6 timmar) helst över natten.
Men kan också stå flera dagar - då kallt - så det inte börjar jäsa eller nåt.
Tips är att ta undan några dl till alkoholfri äppelglögg och ha för de som vill ha utan alkohol.
Blanda i socker tills det löser sig och smaka av så mycket du vill ha.
Tillsätt spriten om du vill ha det i.
Servering:
värm upp glöggen och se till att du inte får med så många kryddor i glasen när du skopar upp den.
Här har jag räknat på 1,5 dl per portion (10 portioner på två flaskor ā 75 dl).
Servera äppelglöggen varm (ca 65 grader) som vanlig glögg med skållade mandlar, russin och pepparkakor.
Man kan servera direkt ur kastrulle eller använda en kanna eller liknande gryta för glögg.
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (ā 140 g)150 g feta...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|