Alla inlägg under juni 2015

Av Maria - 11 juni 2015 17:15

Antal: 12-16 bitar på buffébordet


Ingredienser:
Botten:

200 g kavring

75 g smör eller margarin


Fyllning:

3 gelatinblad

2 burkar matjessill à 200 g

1 rödlök

250 g kesella 10%

3 dl gräddfil

1 msk sillspad

Svartpeppar

1 dl finskuren gräslök


Gör så här:

Botten:
Finhacka eller mixa brödet.

Smält matfettet och blanda med brödet.

Täck botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med brödblandningen.

Platta till och låt stå i kylen ca 15 minuter.


Fyllning:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.

Låt sillen rinna av och spara spadet.

Skala löken.

Finhacka lök och sill.

Blanda lök, sill, kesella, gräddfil, sillspad och 1 krm malen peppar.

Ta upp gelatinet och smält det i en kastrull på svag värme.

Rör ner lite av sillblandningen i det smälta gelatinet, rör sen ner det i resten av sillblandningen.

Häll det i formen.

Låt stå i kylen minst 3 timmar för att stelna.

Lägg silltårtan på ett fat och garnera med gräslök.

Av Maria - 11 juni 2015 10:45

Ingredienser:

5 kvist timjan
1 tsk kardemummakärnor
2 dl kaffe (starkt)
 
Gör så här:
Dela timjankvistarna och lägg dem i en mortel tillsammans med kardemumman.
Mortla timjan och kardemumma och lägg sedan över det i en skål.
Blanda i kaffet.
Salta din råvara och lägg den i marinaden ca 30 minuter före grillning.
Vänd råvaran ett par gånger under marineringen.
Av Maria - 11 juni 2015 10:45

Mängd: ca 4 dl sylt


Ingredienser:

20 torkade dadlar i mindre bitar

2 dl blåbär

2 dl strösocker

2 dl vatten


Gör så här:

Skär dadlarna i mindre bitar.

Lägg allt i en kastrull och koka upp.

Låt koka i ca 10 minuter tills allt är mjukt.

Tillsätt lite mer vatten ifall det behövs.

Häll upp sylten i steriliserad burk, sylten håller i några veckor.

Av Maria - 11 juni 2015 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1½ fetaost
½ gurka
2 dl turkisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor
½ tsk citron (saften)
salt
svartpeppar

 

Gör så här:

Riv gurkan grovt och låt den rinna ur, pressa gärna.

Lägg i bunke och pressa ned vitlök, smula fetaosten över.

Blanda i yoghurt och citron, smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 10 juni 2015 18:45

Antal: 3-4 portioner


Ingredienser:
1 kruka färsk basilika

75 g saltade solrosfrön

125 g parmesanost

4 klyftor vitlök

2 msk sweet chilisås

1 citron, skal och saft

Örtsalt och svartpeppar

2½ dl olivolja


Gör så här:

Mixa allt utom oljan.

Tillsätt oljan lite i taget.

Smaka av.

Klarar två veckor i kylskåp.

Av Maria - 10 juni 2015 13:00

Antal: ca 75 stycken

Ugn: 175 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:

225 g smör
1½ dl socker
2 st äggulor
5 dl vetemjöl ev lite mer, känn på degen
½ krm bakpulver


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
Rör smör och socker till en jämn massa.

Tillsätt äggulor, kakao och mjöl, arbeta ihop till en deg (degen ska kännas mjuk och nästan kladdig, inte kompakt som vanlig kakdeg).

Fyll kakspritsen med deg, sätt i valt munstycke.

Spritsa kakorna ganska tätt på en plåt UTAN bakplåtspapper (de fäster inte på bakplåtspapper).

Gör en fördjupning i mitten av varje kaka och fyll den med hallonsylt.

Grädda mitt i ugnen 10-15 min.

Av Maria - 10 juni 2015 11:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

Ca 1 kg lax

½ tsk salt

140 g grönmögelost

4 bakplåtspapper


Gör så här:
Rensa och skär laxen i skinn- och benfria filéer.

Strö över salt.

Fördela osten på den ena filén och lägg den andra ovanpå.

Skär i 4 bitar.

Lägg varje bit mitt på ett smort bakplåtspapper.

Rulla ihop papperskanterna hårt till ett paket.

Lägg den på en plåt och tillaga mitt i 200 graders varm ugn, 10-12 minuter.

Skär ett hål i papperet och garnera med dill och citron.

Av Maria - 10 juni 2015 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1 dl russin eller korinter

4-5 dl vatten

1½ msk margarin

2 msk vetemjöl

4 dl korint- eller russinspad

1 buljongtärning

½-1 msk ättikssprit

½-1 msk socker

Ev äkta soja eller salt


Gör så här:
Koka russin eller korinter mjuka i vatten, tag vara på spadet och mät upp det.

Smält fettet i en kastrull.

Rör ner mjölet.

Späd lite i sänder med det heta spadet.

Rör om och koka upp mellan varje spädning.

Tillsätt smulad buljongtärning och koka såsen 3-5 minuter.

Lägg i russen eller korinter och smaka av med ättika, socker och ev lite soja eller salt.

Såsen ska ha sötsur smak.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards