Alla inlägg under juni 2015
Antal: 12-16 bitar på buffébordet
Ingredienser:
Botten:
200 g kavring
75 g smör eller margarin
Fyllning:
3 gelatinblad
2 burkar matjessill à 200 g
1 rödlök
250 g kesella 10%
3 dl gräddfil
1 msk sillspad
Svartpeppar
1 dl finskuren gräslök
Gör så här:
Botten:
Finhacka eller mixa brödet.
Smält matfettet och blanda med brödet.
Täck botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med brödblandningen.
Platta till och låt stå i kylen ca 15 minuter.
Fyllning:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Låt sillen rinna av och spara spadet.
Skala löken.
Finhacka lök och sill.
Blanda lök, sill, kesella, gräddfil, sillspad och 1 krm malen peppar.
Ta upp gelatinet och smält det i en kastrull på svag värme.
Rör ner lite av sillblandningen i det smälta gelatinet, rör sen ner det i resten av sillblandningen.
Häll det i formen.
Låt stå i kylen minst 3 timmar för att stelna.
Lägg silltårtan på ett fat och garnera med gräslök.
Ingredienser:
Mängd: ca 4 dl sylt
Ingredienser:
20 torkade dadlar i mindre bitar
2 dl blåbär
2 dl strösocker
2 dl vatten
Gör så här:
Skär dadlarna i mindre bitar.
Lägg allt i en kastrull och koka upp.
Låt koka i ca 10 minuter tills allt är mjukt.
Tillsätt lite mer vatten ifall det behövs.
Häll upp sylten i steriliserad burk, sylten håller i några veckor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1½ fetaost
½ gurka
2 dl turkisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor
½ tsk citron (saften)
salt
svartpeppar
Gör så här:
Riv gurkan grovt och låt den rinna ur, pressa gärna.
Lägg i bunke och pressa ned vitlök, smula fetaosten över.
Blanda i yoghurt och citron, smaka av med salt och peppar.
Antal: 3-4 portioner
Ingredienser:
1 kruka färsk basilika
75 g saltade solrosfrön
125 g parmesanost
4 klyftor vitlök
2 msk sweet chilisås
1 citron, skal och saft
Örtsalt och svartpeppar
2½ dl olivolja
Gör så här:
Mixa allt utom oljan.
Tillsätt oljan lite i taget.
Smaka av.
Klarar två veckor i kylskåp.
Antal: ca 75 stycken
Ugn: 175 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
225 g smör
1½ dl socker
2 st äggulor
5 dl vetemjöl ev lite mer, känn på degen
½ krm bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Rör smör och socker till en jämn massa.
Tillsätt äggulor, kakao och mjöl, arbeta ihop till en deg (degen ska kännas mjuk och nästan kladdig, inte kompakt som vanlig kakdeg).
Fyll kakspritsen med deg, sätt i valt munstycke.
Spritsa kakorna ganska tätt på en plåt UTAN bakplåtspapper (de fäster inte på bakplåtspapper).
Gör en fördjupning i mitten av varje kaka och fyll den med hallonsylt.
Grädda mitt i ugnen 10-15 min.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
Ca 1 kg lax
½ tsk salt
140 g grönmögelost
4 bakplåtspapper
Gör så här:
Rensa och skär laxen i skinn- och benfria filéer.
Strö över salt.
Fördela osten på den ena filén och lägg den andra ovanpå.
Skär i 4 bitar.
Lägg varje bit mitt på ett smort bakplåtspapper.
Rulla ihop papperskanterna hårt till ett paket.
Lägg den på en plåt och tillaga mitt i 200 graders varm ugn, 10-12 minuter.
Skär ett hål i papperet och garnera med dill och citron.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl russin eller korinter
4-5 dl vatten
1½ msk margarin
2 msk vetemjöl
4 dl korint- eller russinspad
1 buljongtärning
½-1 msk ättikssprit
½-1 msk socker
Ev äkta soja eller salt
Gör så här:
Koka russin eller korinter mjuka i vatten, tag vara på spadet och mät upp det.
Smält fettet i en kastrull.
Rör ner mjölet.
Späd lite i sänder med det heta spadet.
Rör om och koka upp mellan varje spädning.
Tillsätt smulad buljongtärning och koka såsen 3-5 minuter.
Lägg i russen eller korinter och smaka av med ättika, socker och ev lite soja eller salt.
Såsen ska ha sötsur smak.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|