Alla inlägg under juni 2015
Måndag:
Pasta med bacon, tomat och parmesan
Tisdag:
Fattiga riddare med créme fraiche, rom och rödlök
Onsdag:
Torsdag:
Fredag:
Burgare med cheddar- och jalapeñokräm
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Apricote glaced kyckling, potatismos, gurka, tomat och paprika
Tisdag:
Fisktaco med het dressing, mangosalsa och tillbehör
Onsdag:
Kebabgryta, pasta, majs, paprika och gurka
Torsdag:
Ärtsoppa med pannkakor
Fredag:
Zucchinibiffar, ugnsrostade grönsaker
Lördag:
Oxfilé, hasselbackspotatis, whiskeysås och sallad
Söndag:
Thaimat och nudlar
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Dill är en ettårig växt tillhörande familj flockblomstriga växter. Den härstammar från Orienten och Medelhavsområdet. Det svenska namnet tros komma från det fornnordiska eller anglosaxiska ordet "dylle" som betyder vagga till sömns. Mycken skrock är förknippat med dill, som förr ansågs hålla onda andar borta och motverkade förhäxning. Om man hängde en dillknippa över sin dörr skulle den skydda mot trolldom. De gamla romarna förknippade dill med vitalitet. Dill har sedan urminnes tid använts som krydd- och medicinalväxt. Extrakt av torkade och pulvriserade dillfrön används inom folkmedicinen mot bl.a matsmältningsbesvär och har även ansetts öka mjölkutsöndringen hos ammande kvinnor. Dill är en självklar krydda i Norden, Polen och Ryssland, men används sparsamt i sydligare länder. Både blad, stjälkar och frön används som smaksättare.
Krondill är en högväxt ört upp till en meter hög som växer vilt i Sverige. Stjälkarna är oftast mörkt gröna och förgrenade. Varje skott avslutas med en något kupig, vacker flock av gulgröna blommor - dillkronan. Färska blad och torkade frön används som krydda. Krondill förekommer sällan i handeln, men brukar uppenbara sig i butikerna i samband med kräftsäsongen.
Dillkronor är oersättliga som smaksättare av kokta sötvattenskräftor. Ett ständigt problem för kräftkokaren är att krondillen blommar sent, ofta för sent för kräftpremiären den 8:e augusti. Säsongens första kräftor saknar ofta rätt dillsmak. Kräftor är alltid bäst i september pga detta men också för att kräftorna då är som mest välmatade.
Bladdill är en låg växt som inte bildar blommor. Den odlas kommersiellt och säljs färsk vanligtvis i knippen, eller fryst i form av finhackade blad. Dillblad fungerar inte speciellt bra torkad.
Odling: Dill är svårodlat. Den tycker inte om tung jord, tål inte torka och utsätts lätt för insekter och sjukdomar. Man kan odla bladdill, som blommar sent, eller krondill. Dill sås på friland, bladdill i omgångar och skördas då hela sommaren. Läs mer i Odla dill.
SÅ ANVÄNDS DILL
Dill är en unik och användbar krydda. Vippor är utmärkta till allehanda garnering. En oumbärlig krydda vid gravning av lax, i gravlaxsås, i sötsur dillsås, till kokta kräftor (krondill) och kräftströmming, samt till nyskördad, kokt primörpotatis lagom till midsommar. Den passar väl i sallader liksom till fisk och skaldjur i allmänhet, i såser, stuvningar och gratänger. Dillfrön passar t.ex till rotsaker och inläggningar. Dillkvistar och frön kan användas som snapskrydda.
Ansa: Dill bör inte sköljas. Dillvipporna som skall användas till garnering bör nypas loss från stjälken nerifrån för bästa resultat. Stjälkarna är användbara till annan smaksättning.
Tillagning: Dillkvistar tappar snabbt smak vid uppvärmning och bör därför tillsättas sent vid tillagning. Stjälkar och frön fungerar bäst vid kokning.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g färsk spaghetti
2 paket bacon (klippt i 2 cm bitar)
4 ägg
1 dl vispgrädde
2 dl riven parmesanost
½ tsk salt
2 krm nymalen Tellicherry svartpeppar
Till servering:
70 g ruccola
4 äggulor
Gör så här:
Ugn: 225 grader, 10 minuter + 10-15 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2 msk vatten
(det går minst lika bra med färdig smördeg, det har vi oftast i just denna!)
Fyllning:
5-8 feferoni, hackade
½ grillad kyckling
1 gul lök, hackad
ca 10 färska champinjoner, skivade
smör att steka i
150 g Philadelphiaost
½ burk Chunky Salsa
3 dl riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform, alternativt bred ut den färdiga smördegen. Förgrädda ca 10 min.
Rensa kycklingen och skär den i mindre bitar.
Bryn kyckling, lök och champinjoner.
Tillsätt salsa och Philadelphiaost och låt puttra i hop en stund.
Hacka feferonin och strö ut i botten av pajskalet.
Häll över kycklingblandningen och toppa med den rivna osten.
Gratinera 10-15 min eller tills osten smält.
Servera med en god blandad sallad och guacamole.
Antal: 12 stycken
Jäsning: 30 minuter + 1 timme
Ugn: 225 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
Smula jästen i en bunke och smält smöret.
Häll i mjölken i smöret och värm det fingervarmt.
Lös upp jästen med smörmjölken.
Rör ner salt och socker.
Tillsätt mjölet under knådning.
Knåda degen i maskin i ca 15 minuter.
Jäs degen i 30 minuter, till dubbel storlek.
Kavla ut degen, rektangulär, och bred på det rumsvarma smöret och lemoncurd.
Blanda socker och vaniljsocker, strö över.
Pudra blåbären med lite potatismjöl och lägg dem på och rulla sedan ihop degen.
Dela, med vass kniv, 25-30 bitar och lägg dem i pappersformar eller direkt i smord muffinsplåt.
Låt bullarna jäsa igen i ca 1 timme.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på en blandning av pärlsocker och flagad mandel.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 10-15 minuter beroende på hur stora de är.
Håll koll för det går fort på slutet.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|