Alla inlägg under juli 2015
Antal: 4 portioner
Jäsning: ca 8 timmar
Ugn: 250 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
Börja med att göra degen dagen innan (eller på morgonen samma dag):
Blanda ut jästen i vattnet i en bunke.
Tillsätt olja, salt och grahamsmjöl, rör om ordentligt.
Tillsätt vetemjölet och rör om, degen ska vara klibbig men hålla ihop, tillsätt ev mer mjöl för att få en bra konsistens.
Ställ in i kylen minst 8 timmar eller över natten.
Sätt ugnen på 250 grader.
Tillsätt ev mer mjöl för att baka ut degen till 4-6 bröd.
Degen kan vara lite lös och du kan då ”klicka ut” degen på ett bakplåtspapper för att sedan grädda i ugnen ca 10 min.
Gör burgarna:
Mosa bönorna och riv löken.
Blanda ihop bönor, lök, potatismjöl, salt, peppar och timjan till en smet.
Forma till 4-6 biffar och låt stå.
Tips!
Upplever du att smeten blir för lös kan du blanda ner lite havregryn i smeten.
Använd en potatisskalare eller osthyvel för att skära zucchinin i tunna skivor.
Pressa över citron och massera lite snabbt.
Ställ åt sidan.
Skala och skiva rödlöken i tunna skivor.
Stek i smör eller olja på medelvärme tills löken mjuknar.
Tillsätt lite socker och stek ytterligare ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Mixa löken med crème fraiche i en blender eller stavmixer till en slät röra.
Ställ åt sidan.
Stek burgarna i lite olja tills de är gyllene på båda sidorna.
Servera dem i bröden tillsammans med rödlökssåsen, zucchini och lite smulad fetaost.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
4 stora lökar (à 300 g)
Vatten
Salt
4-5 potatisar
2-3 msk margarin
1 dl mjölk
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm vitpeppar
2 dl crème fraiche
1 msk senap
½ tsk salt
1 dl hackad persilja
1 dl riven lagrad ost
Gör så här:
Skala lökarna, koka dem i lättsaltat vatten 30 minuter.
Tag upp dem och låt rinna av och svalna.
Skala potatisen, koka den mjuk.
Pressa genom potatispress eller mosa den fin.
Blanda potatis, mjölk och vitlök.
Smaka av med peppar.
Dela lökarna mitt itu.
Tag ur de innersta skikten och spara de 2-3 yttre.
Fyll lökarna.
Skär de inre lökskikten i grova bitar.
Fräs dem lätt i matfett.
Tillsätt crème fraiche, senap, salt och halva mängden persilja.
Häll blandningen i en ugnssäker form.
Ställ i lökarna och strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter.
Strö över resten av persiljan.
Ingredienser:
1 st ägg
2 msk havrekli
2 msk kesella
Gör så här:
Blanda allt i en skål och smaksätt med lite salt eller sötningsmedel.
Häll några droppar olivolja i en stekpanna och stek galetten i 2-3 minuter på varje sida.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär palsternackan i små kuber.
Lägg på en plåt och blanda med olja, rökt paprikapulver, vitlökspulver och salt.
Baka i ugnen i ca 20-25 minuter.
Palsternackan ska få ganska mycket färg, men inte bli bränd.
Gör under tiden kantarellsåsen.
Koka upp vattnet till pastan och lägg i pastan när vattnet kokar.
Skär kantarellerna i bitar.
Hacka vitlöken fint.
Fräs vitlök i olja.
Lägg i kantarellerna och låt fräsa med.
Krydda med svartpeppar.
Stek kantarell och vitlök till ev vatten åker ut ur svampen (men behåll vattnet).
Slå på creme fraiche.
Smula i buljongtärningen.
Låt puttra i ca 5-10 minuter.
Späd ev med mer vatten till önskad konsistens.
Servera såsen med den nykokta pasta, riven ost och "palsternackebaconet".
Vegansk variant:
Använd havre fraiche och vegansk ost eller näringsjäst.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader 10-15 minuter
Ingredienser:
2 palsternackor
1 paket djupfryst broccoli (250 g)
1 gul lök
1 liter färsk blandsvamp eller 2 burkar svamp (à 200 g)
2 msk margarin
1 msk vetemjöl
2 dl svampspad, mjölk eller grädde
½ tsk örtsalt
½ dl riven ost
(½ dl sherry eller portvin)
Gör så här:
Skala palsternackorna och skiva dem i ½ cm tjocka skivor.
Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten, ca 4 minuter.
Koka broccolin enligt förpackningens anvisning, fast enbart 4 minuter.
Skala och hacka löken.
Fräs lök och svamp i 1 msk margarin tills all vätska kokat in.
Tillsätt resten av fettet och fräs några minuter.
Strö över mjölet och rör om.
Späd lite i sänder under omrörning med svampspad, mjölk eller grädde.
Koka stuvningen på svag värme 10-15 minuter.
Smaksätt med salt och ev. sherry eller portvin.
Häll stuvningen över grönsakerna i en ugnssäker form.
Strö över osten.
Gratinera i 225 grader 10-15 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ca 500 g fläskfilé
1½ msk margarin
½-1 tsk salt
Svartpeppar
Sås:
2 gula lökar
1½ msk margarin
1 syrligt äpple
1 grön paprika
1-1½ tsk curry
½-1 tsk paprikapulver
1 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
1 krm ingefära
2 dl vatten
1 buljongtärning
Gör så här:
Skär fläskfilén i ca 2 cm tjocka skivor.
Sås:
Skala och hacka löken.
Skölj och skär äpplet i tärningar.
Skölj, kärna ur och hacka paprikan.
Fräs löken i margarin i en gryta tills löken börjar bli mjuk utan att ta färg.
Blanda ner äpple- och paprikahack.
Strö över curry, paprikapulver och mjöl och rör om.
Tillsätt tomatpuré, ingefära och späd med buljong.
Koka på svag värme under lock ca 5 minuter.
Platta ev ut filéskivorna lite med knuten hand.
Stek skivorna i margarin ca 3 minuter på varje sida.
Salta och peppra efter stekningen.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
2 palsternackor (ca 200 g)
2 morötter (ca 200 g)
1 bit rotselleri (ca 150 g)
1 stor purjolök (ca 150 g)
250 g keso - färskost
3 ägg
½ tsk salt
2 dl riven ost
Gör så här:
Skala och skiva rotsakerna.
Skölj och skiva purjolöken.
Koka rotsakerna i lättsaltat vatten i ca 2 minuter.
Lägg i purjolöken och koka ytterligare ca 3 minuter.
Lägg allt i en ugnssäker form.
Blanda keson med ägg, salt och den rivna osten.
Häll blandningen över rotsakerna i formen.
Gratinera i 225 graders ugnsvärme ca 25 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Köttbullar:
500 g nötfärs
½ dl Mjölk
½ dl Ströbröd
2 msk Tomatpuré
1 krm Sambal oelek
1 klyfta Vitlök
2 tsk Paprikapulver
1 tsk Spiskummin
1 tsk Malen koriander
½ tsk Salt
2 krm Svartpeppar
Tillbehör:
3 dl Couscous
Tomatsås:
1 st Gul lök
2 msk Olja
2 st Vitlöksklyftor
2 msk Tomatpuré
2 dl Vatten
1 dl Pizzasås
1 bit Köttbuljong
Haricots verts-sallad:
125 g haricots verts
200 g små kvisttomater
½ finhackad rödlök
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
Gör så här:
Blanda nötfärs med mjölk, ströbröd, tomatpuré, sambal oelek och vitlöksklyfta (pressad).
Tillsätt paprikapulver, spiskummin, malen koriander, salt och svartpeppar.
Låt stå.
Koka 3 dl couscous enligt anvisning på förpackningen
Finhacka gul lök.
Fräs löken i lite olja i en gryta.
Tillsätt vitlöksklyftor (pressade), tomatpuré, vatten, pizzasås och köttbuljongtärning.
Låt såsen koka upp.
Forma färsen till 12 stora köttbullar och lägg ner i såsen.
Låt allt puttra under lock på svag värme 12-15 min.
Värm haricots verts enligt anvisning på förpackningen.
Dela små kvisttomater i halvor och finhacka rödlök.
Lägg i en skål.
Tillsätt olja och vitlöksklyfta (pressad).
Blanda med varma haricots verts
Servera marockanska köttbullar i tomatsås med couscous och haricots verts-sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|