Alla inlägg under juli 2015
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 dl hackad persilja
3 klyftor vitlök
2 tsk chiliflakes
1 msk limesaft
0,75 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 röd paprika
3 vanliga medelstora tomater
Gör så här:
Skölj och finhacka persilja.
Lägg i en skål.
Skala och finhacka vitlök.
Lägg med vitlöken.
Blanda i pressad limesaft, chiliflakes, salt och vinäger.
Om du vill kan du köra lite med stavmixern.
Låt stå och dra i 20 minuter.
Du kan också använda en del eller hela chimichurrin till att marinera med.
Skölj paprikan och skär den i kinder.
Grilla kinderna på grillen eller i grillpanna.
Skär i små tärningar och tillsätt i chimichurrin.
Gör tomatconcasse av tomaterna:
skålla dem först genom att koka upp en liter vatten i en kastrull.
Skär ett kryss i tomaterna på motsatt sida från blomfästet.
Skär bort blomfästet.
Skålla tomaterna i någon minut i kokande vatten tills skalet börjar lossna.
Skölj i kallt vatten och dra av skalet.
Dela tomaterna i klyftor och skär bort kärnorna.
Skär tomatköttet i små tärningar.
Tillsätt till chimichurrin.
Servera chimichurrin i en skål eller glasburk.
Håller sig några dagar i kylen och blir bara godare.
Mynta är ett gemensamt namn på många arter och hybrider i flera släkten inom familj kransblommiga växter (ananas-, äppel-, apelsin- krusmynta etc), alla med samma karaktär. Vanligen avses dock släktet Mentha, som omfattar cirka 25 arter. Mynta har använts i århundranden, som magmedel, antiseptikum och aptitretare. Krusmynta var antagligen antikens mynta som både Dioskorides och Plinius berättar om runt år 70. Mynta växer fritt i tempererade och subtropiska områden.
Pepparmynta (Mentha piperita) är den vanligast förekommande arten i matlagning. Det är en hybrid mellan vattenmynta och grönmynta. Örten, som kan bli 8 dm hög, har en stark och karakteristisk smak och doft av mint.
Grönmynta (Mentha spicata) även kallat spearmint, innehåller mindre mentol och får sin fräscha "tuggummismak" av ämnet R-karvon. Den har också en lätt parfymerad citronarom. Hit räknad bl.a krusmynta.
Odla: Pepparmyntan är lättodlad och sprider sig lätt. Man kan odla den både inomhus och utomhus. Planteras i soligt eller halvskuggigt läge genom stickling eller med rotutlöpare, lämpligtvis i en nedgrävd hink utan botten för att begränsa spridningen. Trivs i lätt fuktig, väldränerad och näringsrik jord. Växten bör plockas ofta. När växten börjar blomma och på dagtid, har bladen sin mest utvecklade arom. Bladen torkas på varm, mörk och luftig plats. Bladen kan också frysas.
SÅ ANVÄNDS MYNTA
Bladen används färska eller torkade. Mynta är en klassisk krydda till lammkött och då gärna i form av mintgelé eller chutney. Anka förknippas också med denna speciella krydda, som även används till grönsaker, pilaffris, såser, allehanda desserter och karameller, eller som svalkande mintte gärna tillsammans med citronmeliss. Tillika en likörkrydda.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
6 dl pistaschnötter
1 tsk havssalt
1 msk lönnsirap
½ tsk malen kanel
Gör så här:
Häll ner nötterna i en matberedare och kör på hög hastighet i 10 minuter.
Häll sedan ner resten av ingredienserna och kör i ytterligare 10 minuter.
Pausa emellanåt och passa på att skrapa ner innehållet från blandarskålens sidor.
Häll upp i en ren burk med tättslutande lock och förvara i kylskåp ca 3 veckor.
Pistaschsmör är jättegott tillsammans med söta röror och sylt.
Ett tips är att bre det på pannkakor tillsammans med lite kokossirap och kokosflingor.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
1 dl vatten
4 dl havremjölk Ikaffe, mandelmjölk eller baristamjölk
1 tsk grönt matcha-the pulver
1 tsk honung eller agavesirap (valfritt)
1/2 krm vaniljpulver, 1/4 krm mald vanilj från kvarn eller 1 liten droppe vaniljextrakt (valfritt)
Gör så här:
Mät upp vatten och matcha-the pulver i en kastrull.
Vispa ut klumpar.
Vispa ihop samt värm tills det sjuder.
Tillsätt och rör i mjölken.
Värm tills det sjuder samt vispa så det skummar.
Söta upp latten om du vill med lite honung eller sirap samt tillsätt vanilj om du önskar det.
Häll upp i glas eller koppar samt servera varm.
Kan garneras genom att du pudrar över lite matcha-the pulver på toppen.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader
Ingredienser:
ca 50 g rumsvarmt smör
2 msk pepparrotsvisp
1 pressad vitlöksklyfta
Salt
Nymalen svartpeppar
600 g fryst pommes frites
3 kvistar rosmarin
4 entrecôter ã 300 g
Olivolja till pensling
Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Blanda smör, pepparrotsvisp, vitlök, salt och peppar i en skål.
Stjälp upp på ett bakplåtspapper och forma till en rulle.
Ställ in i kylskåp tills smöret har stelnat.
Lägg pommes frites på en bakplåt och strö över rosmarin, salt och peppar.
Blanda med lätt hand.
Tillaga enligt anvisningarna på förpackningen.
Hetta upp grillen till medelhög värme (ca 200 grader).
Pensla köttbitarna med olja, salta och peppra.
Olja in grillgallret och grilla i cirka 3 minuter på varje sida beroende på hur tjocka köttbitarna är eller tills de är så genomstekta som du vill ha dem.
Servera köttet varmt med pepparrotssmör och pommes frites.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl hackad persilja
3 klyftor vitlök
2 tsk chiliflakes
1 msk limesaft
0,5 tsk salt
0,75 dl olivolja eller annan matolja
2 msk rödvinsvinäger
Gör så här:
Skölj och finhacka persilja.
Lägg i en skål.
Skala och finhacka vitlök.
Lägg med vitlöken.
Blanda i pressad limesaft, chiliflakes, salt och vinäger.
Om du vill kan du köra lite med stavmixern, matberedare eller mortla i en stor stenmortel.
Låt stå och dra i 20 minuter.
Du kan också använda en del eller hela chimichurrin till att marinera med.
Servera chimichurrin i en skål.
Mejram "bergets prydnad" är en kransblommig ett- eller flerårig växt, 2-6 dm hög och med ovala mörkgröna till gråaktiga blad, vilka används som krydda. Örten härstammar från Nordafrika och Mellanöstern och är släkt med Oregano. Det finns många olika sorter, varav krukmejram är den kommersiellt vanliga.
Mejram, som innehåller en starkt sötdoftande aromatisk olja, har historiskt använts som krydda, till brudkransar och har påträffats i antika gravar. I Egypten ingick mejram i balsameringsoljan. Örten var helig och helgad åt guden Osiris. Ett avkok lär lindra magen och motverka illamående.
Odling: Mejram som odlas i Sverige är ettårig och blir c:a 30 centimeter hög och får små, oansenliga vita blommor. Bladen är små och rundade. Växten bör förkultiveras inomhus då den är mycket frostkänslig. Planteras i soligt, varmt och vindskyddat läge i lätt och mullrik jord. Den kan också odlas i kruka. Mejram är lätta att torka och behåller smaken väl. Bäst är att skörda strax innan blomningen. Man skördar genom att klippa av hela plantan och hänga den upp och ner i knippen till tork. När det blivit torrt repar man av bladen.
ANVÄNDNING
Mejram kan användas färsk eller torkad. Används som krydda till bl.a kött, korv, lever, i grönsaksgrytor och soppor (karaktäristisk i ärtsoppa) och är oumbärlig till pizza. Mejram ingår ofta i bouquet garni (fransk kryddbukett). Den är vanlig ihop med olja och vinäger. Mejram används även som möbelpolityr och i öl.
Alternativ: Oregano, timjan.
Säsong: Odlad i kruka säljs året om.
Förvaring: Knippe svalt eller i vattenglas, hållbar någon vecka. Torkad förvaras torrt och mörkt.
Antal: 1 bröd
Ugn: 170 grader, 70-90 minuter
Ingredienser:
4 dl Turkisk eller Grekisk Yoghurt tex Lindahls
2 dl havregryn
5 dl siktad dinkelmjöl
1 dl linfrön
1 dl russin
2 tsk bikarbonat
1 tsk havssalt
1 rivet äpple
3 msk honung
Smör eller olivolja till formen
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser.
Rör ner yoghurt, honung och rivet äpple.
Blanda nog till en jämn smet.
Häll smeten i en smord kakform och släta till med en sked eller slickepott.
Grädda brödet längst ner i ugnen vid 170 grader i ca 70-90 min.
Sänk gärna temperaturen till 150 grader efter halva tiden.
Låt vila i fem minuter innan kakan tages ur formen.
Låt svalna under en bakduk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|