Alla inlägg under juli 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1/2 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk hackad färsk rosmarin
750 g från mitten av oxfilén
2 tsk olivolja
1 1/4 dl créme fraiche
2 msk riven pepparrot
2 tsk dijonsenap
2 msk smör
350 g skivad svamp
Salt
Nymalen svartpeppar
8 skivor knaprigt surdegsbröd, smörade
225 g riven fontinaost
1 paket späda ruccolablad
Gör så här:
Lägg salt, peppar och rosmarin i en mixer.
Kör tills allt är finmalet.
Skär filén i 4 bitar.
Lägg köttbitarna mellan plastfolie och banka försiktigt på dem tills de är cirka 6 mm tjocka.
Gnid in köttet med olivolja.
Strö över rosmarinblandningen och ställ åt sidan.
Blanda créme fraiche, pepparrot och senap i en skål och ställ åt sidan.
Smält smör i en stekpanna på medelhög värme.
Lägg i den skivade svampen, salta och peppra och stek i cirka 5 minuter tills svampen är mjuk och gyllenbrun.
Hetta upp grillen till medelhög värme (cirka 200 grader).
Olja in grillgallret och grilla köttet i 2-3 minuter på varje sida eller tills de är så genomstekt som du vill ha det.
Grilla brödet med den smörade sidan neråt i cirka 2 minuter tills det är knaprigt och har fått svarta grillränder.
Bred créme fraiche-blandningen på brödskivorna.
Fördela köttbitarna och svampen på 4 brödskivor, strö över ost och ruccola och lägg de resterande 4 brödskivorna ovanpå.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Bearnaisesmör:
125 g rumsvarmt smör
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk finhackad färsk dragon
1 msk citronsaft
650 g oxfilé
8 skivor prosciutto
4 potatisar, skalade och skurna i klyftor
400 g skogschampinjoner, hela
2 msk matolja
Salt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
Gör bearnaisesmöret genom att vispa ihop smör, vitlök, dragon och citronsaft i en skål med elvisp.
Lägg smöret på ett bakplåtspapper.
Forma till en rulle och ställ in i kylskåp tills smöret har stelnar.
Hetta upp grillen till medelhög värme (cirka 200 grader).
Skär oxfilén i 4 bitar.
Ta bort eventuell svål från prosciuttoskinkan.
Vira 2 skivor prosciutto runt varje köttbit och fäst med tandpetare.
Olja in grillgallret och grilla köttet i cirka 3-4 minuter på varje sida eller tills det är så genomstekt som du vill ha det.
Täck över och ställ åt sidan.
Koka under tiden potatisen tills den knappt mjuknat, men inte mer än så.
Häll av vattnet och låt vila tills potatisarna är torra.
Blanda potis, svamp, olja, salt och peppar i en skål.
Olja in grillgallret igen och grilla blandningen gyllenbrun.
Servera oxfiléerna toppade med en eller två skivor bearnaisesmör tillsammans med potatisklyftorna och svampen.
Ta bort tandpetarna strax före servering.
Ingredienser:
15 st fläderblommor stora, eller 30 små
2 l vatten
1,5 kg socker
3 st citroner stora
50 g citronsyra
Gör så här:
Antal: 8 portioner
Ugn: 150 grader, ca 10 minuter + 55-60 minuter
Ingredienser:
Botten:
Libbsticka är en flerårig flockblommig växt som kan bli 1-3 meter hög. Blommarna är gulgröna och sitter i dilliknande blomflockar. Stjälkarna är kraftiga och ihåliga. Bladen, som används som krydda, är djupt flikiga och ganska stora. Arten härstammar från Persien (Iran) och det var sannolikt romarna som förde den till Europa. Den har förvildadats i Sydeuropa och finns även i Sydsverige. Förekommer ymnigt i italienska Ligurien. Frö, blad, stjälk och rot kan användas.
Odla: Det finns färdiga plantor att köpa. Libsticka trivs i lite fuktig men dränerad matjord på solig plats eller i halvskugga. Libbsticka växer som ogräs i täppan varför krukodling är lämplig. Den blir snabbt manhög, skär ner örten när den blir för stor vilket kan ske flera gånger per säsong. Mogna frön samlas in och torkas. Läs mer > Odla libbsticka.
ANVÄNDNING
Smaken är mycket kraftig och skall därför användas sparsamt. Smaken bevaras även under kokning. Späda färska, frysta eller torkade blad och frön kan användas. Färska hackade blad passar i sallader och grönsaksrätter. Det är gott att blanda hackad dill och gräslök med hackad libbsticka och använda som pynt på soppor, smörgåsar, sill o.d Man kan blanchera (hastigt koka) och äta stälkarna. Även roten kan ätas rå eller kokt. Blad kan också tillsättas i drinkar. Frökryddan passar bäst till kraftfulla rätter - köttgrytor, soppor, stuvningar. Kan tillsättas i vegetariska rätter med ris, samt i bröd.
Antal: 13 stycken
Ugn: 200-225 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
2 st ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smör i en liten kastrull och slå sedan i mjölken och låt det hela koka upp.
Rör hastigt ner den heta smörmjölken i äggsmeten.
Häll i mjölet som först blandats med bakpulver och vaniljsocker.
Rör ihop smeten och häll den i små veckade pappersformar.
Grädda genast i nedre delen av ugnen i 200-225 grader i ca 12 minuter.
Ugn: 175 grader, 8-10 minuter + ca 50 minuter
Ingredienser:
Skal:
Ingredienser:
500 g vattenmelonskal
0,5 citron
1 lime
2 km kardemumma, mald
1 msk honung, flytande
1 dl syltsocker
Gör så här:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|