Alla inlägg under juli 2015

Av Maria - 19 juli 2015 09:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1/2 tsk salt

1/2 tsk nymalen svartpeppar

1 tsk hackad färsk rosmarin

750 g från mitten av oxfilén

2 tsk olivolja

1 1/4 dl créme fraiche

2 msk riven pepparrot

2 tsk dijonsenap

2 msk smör

350 g skivad svamp

Salt

Nymalen svartpeppar

8 skivor knaprigt surdegsbröd, smörade

225 g riven fontinaost

1 paket späda ruccolablad


Gör så här:

Lägg salt, peppar och rosmarin i en mixer.

Kör tills allt är finmalet.

Skär filén i 4 bitar.

Lägg köttbitarna mellan plastfolie och banka försiktigt på dem tills de är cirka 6 mm tjocka.

Gnid in köttet med olivolja.

Strö över rosmarinblandningen och ställ åt sidan.

Blanda créme fraiche, pepparrot och senap i en skål och ställ åt sidan.

Smält smör i en stekpanna på medelhög värme.

Lägg i den skivade svampen, salta och peppra och stek i cirka 5 minuter tills svampen är mjuk och gyllenbrun.

Hetta upp grillen till medelhög värme (cirka 200 grader).

Olja in grillgallret och grilla köttet i 2-3 minuter på varje sida eller tills de är så genomstekt som du vill ha det.

Grilla brödet med den smörade sidan neråt i cirka 2 minuter tills det är knaprigt och har fått svarta grillränder.

Bred créme fraiche-blandningen på brödskivorna.

Fördela köttbitarna och svampen på 4 brödskivor, strö över ost och ruccola och lägg de resterande 4 brödskivorna ovanpå.

Av Maria - 18 juli 2015 18:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Bearnaisesmör:

125 g rumsvarmt smör

1 pressad vitlöksklyfta

2 tsk finhackad färsk dragon

1 msk citronsaft


650 g oxfilé

8 skivor prosciutto

4 potatisar, skalade och skurna i klyftor

400 g skogschampinjoner, hela

2 msk matolja

Salt

Nymalen svartpeppar


Gör så här:

Gör bearnaisesmöret genom att vispa ihop smör, vitlök, dragon och citronsaft i en skål med elvisp.

Lägg smöret på ett bakplåtspapper.

Forma till en rulle och ställ in i kylskåp tills smöret har stelnar.

Hetta upp grillen till medelhög värme (cirka 200 grader).

Skär oxfilén i 4 bitar.

Ta bort eventuell svål från prosciuttoskinkan.

Vira 2 skivor prosciutto runt varje köttbit och fäst med tandpetare.

Olja in grillgallret och grilla köttet i cirka 3-4 minuter på varje sida eller tills det är så genomstekt som du vill ha det.

Täck över och ställ åt sidan.

Koka under tiden potatisen tills den knappt mjuknat, men inte mer än så.

Häll av vattnet och låt vila tills potatisarna är torra.

Blanda potis, svamp, olja, salt och peppar i en skål.

Olja in grillgallret igen och grilla blandningen gyllenbrun.

Servera oxfiléerna toppade med en eller två skivor bearnaisesmör tillsammans med potatisklyftorna och svampen.

Ta bort tandpetarna strax före servering.

Av Maria - 18 juli 2015 16:00

Ingredienser:

15 st fläderblommor stora, eller 30 små
2 l vatten
1,5 kg socker
3 st citroner stora
50 g citronsyra

 

Gör så här:

Skölj fläderblommorna i kallt vatten.
Rensa blomklasarna, klipp bort grova pinnar.
Lägg i en bunke och strö citronsyran över.
Koka upp socker och vatten i en kastrull.
Rör om tills sockret löst upp sig.
Skölj citronerna, skiva dem så tunt du kan och lägg tillsammans med fläderblommorna.
Häll det heta sockervattnet över fläderblommor och citronerna, och rör om försiktigt.
Låt svalna något och täck bunken med plastfilm.
Låt stå och dra någonstans svalt i 3-4 dygn, längre är ingen nackdel.
Sila av i silduk.
Om du vill använda natriumbensoat eller liknande konserveringsmedel tillsätter du det nu.
Följ i så fall instruktionerna för det konserveringsmedel du använder.
Om du fryser in saften står den sig bra ändå.
Häll upp saften på väl rengjorda flaskor och förvara svalt.
Av Maria - 18 juli 2015 16:00

Antal: 8 portioner

Ugn: 150 grader, ca 10 minuter + 55-60 minuter


Ingredienser:

Botten:

12 st digestivekex
80 g smör
3 msk socker
 
Fyllning:
300 g färskost naturell
1 burk kondenserad mjölk
5 st ägg
250 g jordgubbar färska
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Krossa kexen, blanda med socker.
Smält smöret och häll ner det i smulorna. Rör om ordentligt och tryck ut i en 24cm stor form.
Förgrädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Ta ut och låt botten svalna.
Rensa, skölj och mosa de färska jordgubbarna och blanda den med färskost, kondenserad mjölk och ägg i en bunke. Vispa så att allting blandas ordentligt eller använd stavmixer.
Häll blandningen i formen ovanpå den nu svala bottnen.
Grädda mitt i ugnen i cirka 55 minuter - 60 minuter.
Låt svalna i formen innan du lossar den från kanterna med en vass kniv.
Blir allra godast om man kan vänta till dagen efter, då hinner smakerna utvecklas ordentligt.
Av Maria - 18 juli 2015 14:30

Libbsticka är en flerårig flockblommig växt som kan bli 1-3 meter hög. Blommarna är gulgröna och sitter i dilliknande blomflockar. Stjälkarna är kraftiga och ihåliga. Bladen, som används som krydda, är djupt flikiga och ganska stora. Arten härstammar från Persien (Iran) och det var sannolikt romarna som förde den till Europa. Den har förvildadats i Sydeuropa och finns även i Sydsverige. Förekommer ymnigt i italienska Ligurien. Frö, blad, stjälk och rot kan användas.

  • Smak: Stark mustig arom med sötblommiga toner, påminnande om selleri. Den kallas därför ibland för selleriört. Kan upplevas lite tvålig som koriander.
  • Alternativ vara: Färsk seller och sellerifrön.
  • Försäljning/säsong: Sommarhalvåret av egen skörd. Libbsticka är svår att hitta i handeln.
  • Förvaring: Färsk i trädgårdslandet. Blad kan frysas. Frön kan torkas och förvaras i burk torrt och mörkt.

Odla: Det finns färdiga plantor att köpa. Libsticka trivs i lite fuktig men dränerad matjord på solig plats eller i halvskugga. Libbsticka växer som ogräs i täppan varför krukodling är lämplig. Den blir snabbt manhög, skär ner örten när den blir för stor vilket kan ske flera gånger per säsong. Mogna frön samlas in och torkas. Läs mer > Odla libbsticka.


ANVÄNDNING

Smaken är mycket kraftig och skall därför användas sparsamt. Smaken bevaras även under kokning. Späda färska, frysta eller torkade blad och frön kan användas. Färska hackade blad passar i sallader och grönsaksrätter. Det är gott att blanda hackad dill och gräslök med hackad libbsticka och använda som pynt på soppor, smörgåsar, sill o.d Man kan blanchera (hastigt koka) och äta stälkarna. Även roten kan ätas rå eller kokt. Blad kan också tillsättas i drinkar. Frökryddan passar bäst till kraftfulla rätter - köttgrytor, soppor, stuvningar. Kan tillsättas i vegetariska rätter med ris, samt i bröd.

Av Maria - 18 juli 2015 11:00

Antal: 13 stycken

Ugn: 200-225 grader, ca 12  minuter


Ingredienser:

2 st ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker


Gör så här:

Vispa ägg och socker pösigt.

Smält smör i en liten kastrull och slå sedan i mjölken och låt det hela koka upp.

Rör hastigt ner den heta smörmjölken i äggsmeten.

Häll i mjölet som först blandats med bakpulver och vaniljsocker.

Rör ihop smeten och häll den i små veckade pappersformar.

Grädda genast i nedre delen av ugnen i 200-225 grader i ca 12 minuter.

Av Maria - 17 juli 2015 16:00

Ugn: 175 grader, 8-10 minuter + ca 50 minuter


Ingredienser:

Skal:

12 st digestivekex
80 g smör
 
Fyllning:
300 g färskost naturell, typ philadelphia
397 g kondenserad mjölk sötad med chokladsmak
4 st ägg
175 g jordgubbar rensade, snoppade
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Krossa kexen i matberedare.
Smält smöret och blanda med kex.
Täck botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med bakpapper.
För mer knäckig botten, blanda i 2 msk socker i kexsmulorna också.
Grädda kakbotten mitt i ugnen ca 8-10 min.
Sänk ugnstemperaturen till 150°.
Rör färskosten mjuk med elvisp.
Tillsätt den kondenserade mjölken.
Om du inte har kondenserad mjölk med chokladsmak kan du smaksätta den själv med ett par  matskedar kakao.
Vispa i äggen, ett i taget.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 50 min.
Låt kakan svalna i formen innan den lossas så går inte kanterna sönder lika mycket.
Garnera med jordgubbar och/eller hyvlad choklad.
För att få jämna fina skivor kan du skära jordgubbarna med äggskäraren.
Av Maria - 17 juli 2015 15:45

Ingredienser:

500 g vattenmelonskal
0,5 citron
1 lime
2 km kardemumma, mald
1 msk honung, flytande
1 dl syltsocker

 

Gör så här:

Skär bort det gröna ytterskalet men spara så mycket du kan av det vita innerskalet.
Se även till att spara en del av det röda köttet, så att du får ungefär lika mycket kött som vitt innerskal. Försök att undvika att få med några melonkärnor.
Finhacka melonskalet, lägg bitarna i en kastrull och häll i vatten så att det precis täcker melonbitarna. Koka upp och låt sjuda i 30 minuter.
Riv skalet på hela limen och halva citronen och skrapa ner det i kastrullen tillsammans med kardemumma, honung, 2 teskedar pressad lime och 2 teskedar pressad citron.
Låt sjuda i 20 minuter.
Om det behövs, använd en stavmixer för att få bort alla melonbitar.
Häll ner syltsocker och låt sjuda i 5 minuter under omrörning.
Häll upp i glasburk och förvara kallt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards