Alla inlägg under augusti 2015

Av Maria - 28 augusti 2015 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1½ kg melon, gärna olika sorter

1 vaniljstång

1 msk pressad citron

1 tsk flytande honung


Tillbehör:

75 g nötter, gärna olika sorter

Turkisk yoghurt


Gör så här:
Skala och kärna ur melonen.

Skär fruktköttet i bitar eller ta ut dem med ett kuljärn.

Lägg dem i en skål.

Skär  vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

Blanda ner fröna i melonsalladen och tillsätt citronsaft och honung.

Låt salladen dra ca 30 minuter.

Grovhacka nötterna.

Servera dem till melonsalladen och yoghurt.


Vackrast blir denna sallad med melon i olika färger.

Salladen går utmärkt att förbereda kvällen före.

Av Maria - 28 augusti 2015 14:00

Antal: ca 2 dl


Ingredienser:

200 g salta, rostade cashewnötter

2 msk kokosfett eller rapsolja

Ev några droppar vatten


Gör så här:

Mixa nötterna till fina smulor.

Smält kokosfettet i en kastrull och tillsätt det medan mixern är igång.

Mixa till en krämig konsistens.

Stanna maskinen några gånger och skrapa ner smeten med en slickepott.

Tillsätt lite vatten om det verkar torrt.


Kokosfettet kan bytas ut mot en neutral rapsolja om man vill.

Använd osaltade cashewnötter om du vill få ett ännu mer neutralt pålägg.

Av Maria - 28 augusti 2015 13:45

Antal: 12 stycken


Ingredienser:

1 ägg, stor storlek
2,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 dl socker
1 dl mjölk
30 gram smör att steka i
0,5 dl strösocker till servering
2 tsk kanel (valfritt) till servering
Förslag på tillbehör: 3 dl grädde att vispa
5 dl sylt ex. Drottningsylt


Gör så här:

Blanda vetemjölk, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
Tillsätt ägg och hälften av mjölken.

Rör ut klumpar.

Tillsätt resten av mjölken och rör till en jämn smet.
Värm ett plättlägg eller stekpanna.
Tillsätt någon tsk smör och smält det.

Stek och grädda några krabbelurer i taget.

Räkna ca 2-3 minuter på varje sida tills de fått fin färg.

Lägg över på en tallrik.
Sprid ut socker på en tallrik.

Gillar du kanel så blandar du det i sockret.
Vänd krabbelurerna i sockret och servera dem med önskade tillbehör.

Ex. vispad grädde, färska bär och sylt.

Av Maria - 28 augusti 2015 10:00

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

1 dl vispgrädde
2 dl hallon
½ tsk äkta vaniljpulver eller innanmätet från en vaniljstång


Gör så här:

Mosa hallonen till puré.

Enkelt i mixer eller matberedare.

Blanda hallonpurén med grädde och vanilj.

Vispa med elvisp till önskad konsistens och häll upp i glas.

Av Maria - 27 augusti 2015 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

75 gram smör
1 dl hackad dill
3 msk hackad gräslök
0,5 klyfta pressad vitlök
1 msk citronsaft
1 krm vitpeppar
1 krm salt


Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt.

Ett tips är att skiva smöret och lägga upp det längs bunkens kanter.

Eller mikra det mycket försiktigt - smöret ska ej smälta.
Hacka dill och gräslök.

Lägg i en bunke med smöret.
Skala och pressa vitlök samt tillsätt till smöret.
Rör smöret och tillsätt citronsaft, vitpeppar samt salt i en bunke.
Dillsmöret kan serveras direkt men godast blir dillsmöret om det får stå några timmar i kylen.

Ett tips är att rulla in smöret i smörpapper och kyla det.

Lägg upp smöret på ett smörpapper.

Forma en rulle och lägg i kylen.

Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.

Du kan också forma smöret till bollar eller valfri form.

Av Maria - 27 augusti 2015 14:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 6 minuter


Ingredienser:

4 portioner ris


Fiskkakor:
1 dl rostad lök

½ dl ströbröd

½ ask krasse

ca 500 g laxfilé

1 tsk salt

1 krm cayennepeppar

1 msk olja


Sås:

1 citron

½ ask krasse

1½ dl gräddfil

Salt

Peppar


½ (ca 200 g) blomkål


Gör så här:
Tina laxen.

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.


Fiskkakor:

Krossa löken lite mellan händerna och blanda med ströbrödet och häll upp på en tallrik.

Klipp krassen och blanda ner.

Skär laxen i bitar och lägg lax och salt i mixern.

Mixa hastigt till en jämn smet, den behöver inte bli helt slät.

Blanda ner cayennepepparn.

Klicka ut smeten i lagom stora biffar på lök- och ströbrödsblandningen, vänd dem så att de paneras.

Stek fiskkakorna i oljan i en varm stekpanna till de får färg.

Lägg dem i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen ca 6 minuter.


Sås:

Skölj och riv skalet av citronen och blanda med klippt krasse och gräddfil.

Smaka av med salt och peppar.

Skär citronen i klyftor.


Plocka blomkålen i små fina buketter.

Servera fiskkakorna med krassesås, blomkål och ris.

Av Maria - 27 augusti 2015 14:00

Antal: 1 glas


Ingredienser:

1 apelsin

2 stjälkar bladselleri

1 näve spenat

½ huvud romansallat

100 g jordgubbar


Gör så här:
Skölj samtliga ingredienser.

Skala apelsinen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.

Skär ingredienserna i mindre bitar och kör i juicepress.

Häll upp i glas och servera.

Av Maria - 27 augusti 2015 13:45

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

4 skivor bröd
2 ägg
1 dl mjölk
1 krm salt
0,5 tsk vaniljsocker (valfritt)
2 krm malen kanel (valfritt)
2 msk smör att steka i


Gör så här:

Blanda ägg, mjölk, vaniljsocker och salt samt ev. kanel.
Värm en stekpanna med smör.
Doppa och vänd brödet i äggblandningen och stek de fattiga riddarna gyllenbruna på båda sidor.
Pudra socker och kanel över de fattiga riddarna redan i pannan om du önskar.
Servera fattiga riddare med socker (ev. sikta florsocker över) och ev. kanel; eller sirap och smör eller sylt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards