Alla inlägg under augusti 2015
Antal: 1 glas
Ingredienser:
2 apelsiner
2 nävar vetegräs
1 näve ruccola
1 stjälk bladselleri
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skala apelsinen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.
Kör samtliga ingredienserna i juicepress.
Häll upp och servera.
Antal: 12 bitar
Ugn: 250 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
PUMPAMOS:
275 gram pumpa som Butternut
1 dl vatten till kokning av pumpa
DEG:
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
2 msk mjölk eller filmjölk
50 gram mjukt smör
1 ägg, Large
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpafrön
Gör så här:
PUMPAMOS:
Skär bort skal och tärna pumpan.
Koka den mjuk i en dl vatten under lock i ca 20 minuter.
Lägg över i ett smalt högt kärl för stavmixer och mixa till ett mos.
Eller mixa i matberedare.
Eller mosa sönder med en potatisstöt i en skål.
Sätt åt sidan att svalna.
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
Tillsätt mjölk, ägg och mjukt smör.
Blanda hastigt ihop med mjölet till en grynig massa.
Tillsätt pumpamoset och knåda hastigt ihop till en deg.
Justera eventuellt med lite mer mjöl så att du får en deg som precis lossar från kanterna.
Ställ övertäckt med plastfilm i kylen att vila en halvtimme.
Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
STORA SCONES SOM KAKA:
Baka två runda kakor med fyra delar scones på varje.
Dela degen i tre bitar.
Platta ut dem till 15 cm breda och 2 cm höga rundlar med lite mjöl under och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.
Skär ett kryss halvvägs ner i degen på varje rundel till fyra tårtbitar.
Stick lite hål med en gaffel här och där.
RUNDA SCONES PORTIONSVIS:
Baka scones styckvis genom att dela degen till 12 bitar som du sedan formar runda med utstickare eller för hand till runda scones ca 5 cm diameter och 2 cm höga.
Placera på bakplåtspapper på en plåt.
Stick lite hål och nagga sconesen med en gaffel här och där.
I FORM:
Dela degen i 12 delar och placera och tryck ner i tillplattade degbollar i smorda muffinsformar av metall eller dubbla pappersformar.
Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter tills de fått fin färg.
Låt svalna på galler något innan servering.
Till servering så bryter du isär sconeskakorna.
Dela dem med en tandad kniv eller gaffel.
Servera pumpascones ljumma med marmelad, smör, ost och/eller annat gott pålägg.
Ingredienser:
1½ kg tomater
2 st citroner
2 st bitar färsk ingefära
2 kg syltsocker
Gör så här:
Tvätta tomaterna och skär bort flugfästet.
Skär dem i små bitar.
Riv skalet av citronerna och pressa i saften.
Skala och skär ingefäran i bitar.
Lägg allt i en rymlig gryta och koka på svag värme under lock i ca 15 min.
Rör ner socker och marmeladen stormkoka någon minut.
Koka en stund till utan lock om marmeladen önskas tjockare.
Ta grytan från värmen
Skumma väl och rör så allt blandas ordentligt.
Häll upp marmeladen på rena burkar, förslut och förvara kallt.
Måndag:
Kyckling, nudlar och wokgrönsaker
Tisdag:
Köttbullar med stuvade makaroner
Onsdag:
Ugnsfalukorv med potatismos
Torsdag:
Köttfärssås med spaghetti
Fredag:
Kött med ris och tzatziki
Lördag:
Hemmagjord pizza
Söndag:
Lasagne
Måndag:
Isterbandslåda
Tisdag:
Bruna bönor och fläsk
Onsdag:
Stekt torsk med stuvad spenat och potatis
Torsdag:
Stekt kassler med ananas och potatis
Fredag:
Grönsakssoppa och grillade ostmackor
Lördag:
Varm smörgåstårta
Söndag:
Stekt strömming och potatis
Måndag:
Biff med pommes
Tisdag:
Korvi i ugn med potatismos
Onsdag:
Makaroner och korv
Torsdag:
Ärtsoppa med pannkakor till efterrätt
Fredag:
Grillkorv och pommes
Lördag:
Blomkålsstuvning med bacon
Söndag:
Pasta med baconsås
Måndag:
Pannbiff, sås och potatis
Tisdag:
Korv med potatismos
Onsdag:
Köttbullar och makaroner
Torsdag:
Pasta- och köttfärsgratäng
Fredag:
Kycklingburgare, pommes och bearnaisesås
Lördag:
Tacos
Söndag:
Pulled pork, gräddfil och bbq-sås
Måndag:
Broccolisoppa med stekt bacon
Tisdag:
Sambalkotletter med ris och sallad
Onsdag:
Kycklingwok
Torsdag:
Biff med bambuskott, friterad kyckling med sötsursås och ris
Fredag:
Oxfilé, pommes och bearnaisesås
Lördag:
Tacopaj
Söndag:
Tonfisksallad
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|