Alla inlägg under augusti 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 apelsin
1 grapefrukt
1 citron
0,5 dl olivolja
0,5 dl hackad färsk koriander, bladpersilja eller basilika
1 msk vit eller röd vinäger
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Skala citrusfrukterna med en kniv.
Ett tips är att skära av botten och toppen först.
Sedan skär man av skalet lite i taget hela vägen runt om frukten.
Du kan tärna hela fruktköttet om du vill eller göra extra lyxigt och skära ut bara klyftornas fruktkött utan frukthinnan (skär snitt längs med frukthinnorna så får du ut klyftor).
Skär sedan citrusfrukten i grova bitar.
Häll över och spara saften i en skål.
Tillsätt citrusfrukten.
Blanda i olivolja samt hackad koriander, persilja eller basilika.
Smaka av citrussalsan med salt, vinäger och svartpeppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
75 gram smör
3 msk finhackad hackad bladpersilja
1 dl hackad basilika
3 msk hackad gräslök
1 msk citronsaft
1 tsk worcestersås
1 krm vitpeppar
Ev. salt
Ev. ett ark smörpapper
Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt.
Hacka persilja, basilika och gräslök.
Blanda allt i en bunke.
Nu kan du använda smöret men godast blir det om det får stå några timmar.
Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper.
Forma en rulle och lägg i kylen.
Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
Antal: 16 frallor
Jäsning: 30 minuter + 1 timme
Ugn: 250 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
12 gram torrjäst, 1 paket
1 kg vetemjöl
1 msk socker
2 tsk salt
3 msk olivolja
5 dl vatten
PENSLA MED:
ca 0,5 dl vatten
TOPPING:
ca 2 dl solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön, havregryn eller rågflingor
Gör så här:
Mät upp och blanda vetemjöl med torrjäst, socker och salt i en stor degbunke.
Rör runt.
Tillsätt olivolja.
Tillsätt vatten som ska vara fingervarmt 37 grader om du vill baka och jäsa direkt eller kallt om du vill kalljäsa degen i kylskåpet över natten.
Rör runt och knåda ihop till en deg.
Knåda ihop det på mjölat bakbord i 15 minuter.
Eller i maskin:
Kör 3 minuter långsamt och sedan 6 minuter på snabbare hastighet.
Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie på ett varmt ställe i 30 minuter.
Lägg upp degen på mjölat bakbord och dela den i hälften och sedan i 8 bitar vardera - totalt 18 frallor.
Forma degen till runda frallor genom att förslagsvis snurra och trycka dem med kupad hand så de blir runda bullar.
Pensla frallorna med vatten och doppa dem efter hand upp och ner i en skål med frön eller flingor som ex. solrosfrön eller flingor.
Placera frallorna på plåtar med bakplåtspapper - förslagsvis på två plåtar med 2x4 bullar.
Låt jäsa övertäckta i en timme.
Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
Sätt in en plåt längst ner i ugnen.
Sätt in frallorna i ugnen och sänk till 220 grader vanlig ugn.
Häll en dl vatten på plåten i nedre delen av ugnen och stäng luckan.
Grädda i 15 minuter eller tills frallorna har fin färg.
Kolla mot slutet så de gräddas jämnt annars ta ut och vänd och byt plats på plåtarna en gång.
Ta ut frallorna och låt svalna på galler utan bakduk för frasig yta eller med bakduk för mjukare yta.
Frallorna kan frysas när de svalnat.
Ta sedan fram och värm direkt från frysen i ca 15 minuter på 175 grader.
Eller frys dem i halvor och lägg direkt i rosten.
Mängd: ca 1 dl
Ingredienser:
30 g torkad svamp, tex trattkantareller
1 dl flingsalt
Gör så här:
Mixa svamp och salt tillsammans i en matberedare tills det är finfördelat.
Häll saltet i en burk med lock och förvara det torrt.
Svampsaltet är gott och förhöjer svampsmaken i olika slags svamprätter.
Det passar även att använda som vanligt salt på till exempel grillad fisk och kyckling eller grillat kött.
Saltet håller ca 1 år.
Ingredienser:
1 kg tomater, gärna blandade färger
2 st röda chilifrukter
1 st kanelstång
1 kg syltsocker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Skålla, skala och skär tomaterna i tärningar.
Skölj, kärna ur och strimla chilin.
Blanda allt utom vaniljsockret i en tjockbottnad kastrull och koka under omrörning i 7-8 minuter.
Ta grytan från plattan och skumma noga.
Tillsätt vaniljsocker.
Häll upp marmeladen i väl rengjorda burkar, gärna direkt från diskmaskinen.
Förslut och låt svalna.
Förvara svalt.
Delikat till rostat bröd eller krämiga ostar.
Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
4 liter hallon (ca 2 kg)
11 dl strösocker (ca 1 kg)
2 krm natriumbensoat
2 msk riven färsk ingefära
Gör så här:
Rensa hallonen och varva dem med sockret i en gryta.
Låt sylten koka upp under försiktig omrörning.
Låt sjuda ca 15 minuter.
Skumma väl under tiden.
Ta grytan från värmen och tillsätt natriumbensoaten utrört i lite kallt vatten.
Blanda i ingefäran.
Häll sylten i varma väl rengjorda burkar och sätt på lock.
Låt sylten kallna i kylen.
Hallon och ingefära är en god smakkombination.
Sylten håller ca 6 månader.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
600 gram auberginer
0,5 dl olivolja
4 vitlöksklyftor
0,5 dl citronsaft
0,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 tsk socker
0,5 dl hackad bladpersilja till garnering
4 msk olivolja till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj och dela äggplantorna (man kan också rosta dem hela om du sticker hål i skalet).
Lägg dem på ett ugnsbleck med snittytan uppåt och rosta dem i cirka 40 minuter.
Skala vitlöksklyftorna och lägg in med auberginen efter en halvtimme.
Ta ut, låt svalna och pilla bort det svarta skalet.
Lägg hela innandömet till auberginen samt vitlöksklyftorna i en matmixer eller skål.
Mixa eller mosa ev. med stavmixer eller för hand.
Tillsätt under tiden olivolja och smaka av med salt, peppar och citronsaft samt ev. lite socker.
Lägg upp melitzanosalsan och servera i skål eller på fat.
Du kan garnera med lite ringlad olivolja och grovhackad persilja.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
75 gram smör
1 klyfta pressad vitlök
3 msk finhackad hackad persilja
1 msk citronsaft
1 tsk worcestershiresås
1 krm vitpeppar
0,5 krm salt
Ev. ett ark smörpapper
Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt.
Ett tips är att skiva smöret och lägga upp det längs bunkens kanter.
Eller mikra det mycket försiktigt - smöret ska ej smälta.
Skala och pressa vitlök i en bunke.
Hacka persiljan och tillsätt den.
Rör smöret och tillsätt citronsaft, worcestershiresås, vitpeppar samt salt i en bunke.
Vitlökssmöret kan serveras direkt men godast blir det om det får stå några timmar i kylen.
Ett tips är att rulla in smöret i smörpapper och kyla det.
Lägg upp smöret på ett smörpapper.
Forma en rulle och lägg i kylen.
Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
Du kan också forma smöret till bollar eller valfri form.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|