Alla inlägg under augusti 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
9 dl vatten
3 dl rågmjöl
0,75 tsk salt
Gör så här:
Koka upp vatten och salt i en kastrull.
Vispa ner rågmjölet lite i taget.
Låt koka på låg värme under lock i ca 10 minuter.
Rör 2-3 gånger i gröten samt före servering.
Smaka av gröten med ev. mer salt.
Vidare kan man också ha i en klick smör.
Servera rågmjölsgröten med valfria tillbehör.
Förslagsvis mjölk och sirap; mjölk och rårörda lingon; sylt; kanel och socker eller färska bär.
Antal: 15 stycken
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
2 st ägg
0.75 dl flytande honung
1 dl neutral matolja
4½ dl lättsockrat äppelmos
4½ dl grahamsmjöl (eller hälften grahamsmjöl, hälften vetemjöl)
5 dl vetekli (kan bytas ut mot grahamsmjöl)
3 tsk bakpulver
0.75 dl torkade blåbär (eller t.ex torkade tranbär)
½ dl nötter och frön (t.ex. valnötter och pumpakärnor)
Gör så här:
Vispa äggen i en bunke.
Tillsätt honung, olja och äppelmos.
Blanda de övriga ingredienserna vispa i dem i bunken.
Blir smeten alltför torr, tillsätt lite vatten.
Klicka ut smeten i muffinsformar.
Grädda dem i ca 15 minuter i 200 graders värme.
Mängd: ca 5 dl
Ingredienser:
250 g svamp, tex skogschampinjoner
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk hackad timjan
1 lagerblad
½ dl torrt vitt vin
½ tsk kinesisk soja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Ansa och hacka svampen.
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs svamp och lök i olja tills det mesta av vätskan kokat in.
Tillsätt timjan och lagerblad och häll på vinet.
Låt puttra utan lock tills nästan all vätska kokat in, ca 20 minuter.
Mixa purén slät med mixerstav och krydda med soja, salt och peppar.
Låt purén kallna innan den fryses in.
Purén passar utmärkt i soppor och såser när man vill ha en kraftigare svampsmak.
Även i pastarätter eller risotto är det gott att röra ner lite svamppuré.
Frys purén i istärningsfack och lägg sedan över i en burk med lock så är det enkelt att dosera.
Purén håller ca 6 månader.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
500 gram kycklingfiléer
1 msk rapsolja
Salt
Peppar
Sås:
1 st gul lök, finhackad
1 msk rapsolja
1 tsk gurkmeja
3 dl hönsbuljong
1 dl matlagningsgrädde
2 st syrliga äpplen, tärnade
11 msk äpplemos
1 msk maizena
Salt
Peppar
Persilja, hackad
Till servering:
Potatisklyftor med grillade grönsaker
Gör så här:
Bryn kycklingfiléerna i oljan i stekpannan, salta och peppra.
Efterstek i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter, tills innertemperaturen är 70 grader.
Ställ åt sidan och håll varmt.
Fräs löken i olja, tillsätt gurkmeja, kycklingbuljong och grädde.
Låt såsen koka cirka 5 min.
Tillsätt äppeltärningarna och äppelmos och låt koka i ytterligare ett par minuter.
Red av till lagom konsistens med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten.
Salta och peppra och rör om till sist ner persiljan.
Smaka!
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 stor gul lök eller två små
3 msk matolja som ex. solros eller majsolja
4 msk tomatpuré
1 msk senapsfrön, svarta eller gula
1 dl vatten
2 msk socker
2 msk vit balsamvinäger
1 krm chilipeppar (från kryddburk)
1 krm chiliflakes
2 krm salt
Gör så här:
Skala och hacka löken fint.
Fräs löken i olja några minuter utan att den tar färg.
Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
Tillsätt vatten, senapsfrön, sirap, vinäger, chilipeppar, chiliflakes och salt.
Koka lökrelishen i 5 minuter eller gärna längre.
Smaka av med chili, vinäger och salt.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
15 blad ramslök
120 gram smör, rumsvarmt
0,5 tsk flingsalt
2 tsk citronskal
1 tsk citronsaft
Gör så här:
Ta fram smöret så det blir rumsvarmt.
Man kan ev. mikra det mjukt dock utan att det smälter.
Skölj och finhacka ramslöken.
Lägg i en skål med smöret.
Skölj och riv skal av citron samt dela och pressa ur lite av saften.
Blanda ramslök, citronskal, citronsaft och salt med det mjuka smöret.
Smaka av smöret med salt.
Lägg smöret på plastfilm eller smörpapper.
Eller både och.
Forma och rulla ihop till en rulle ca 3,5 cm diameter.
Vrid ihop ändarna.
Lägg i kylen att stelna i minst en halvtimme.
Förvaras i kylen men kan också frysas in.
Vid servering så tar du fram smöret och skär det i ca 1,5-2 cm tjocka skivor.
Lägg upp på assiett eller fat.
Låt gärna smöret smälta lite direkt på den varma maten.
Mängd: 1,4 liter
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
7 dl havregryn
3 dl rågflingor
0,5 dl olja, ex. solrosolja
1 dl honung
1 tsk vaniljsocker
1 msk sirap
1 tsk kanel
1 dl grovhackade nötter som hasselnötter och/eller mandel
1 dl russin
1 dl torkad hackad frukt som äpple, aprikos, dadlar, fikon, katrinplommon eller exotisk frukt (valfritt)
0,5 dl pumpafrön och/eller solrosfrön (valfritt)
3 msk vetekli (valfritt)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
Lägg honung och olja i en stor kastrull och smält den med vaniljsockret samt sirap.
Blanda i havregryn och rågflingor och blanda ihop väl.
Mosa ihop lite också.
Blanda i kanel, nötter, frön eller andra ingredienser du vill ha i.
Allt utom torkad frukt och russin som du väntar med.
Bred ut flingblandningen i en långpanna och rosta flingorna i ca en halvtimme.
Ta ut och vänd runt några gånger.
Flingorna ska bli jämnt rostade.
Ta ut långpannan och låt svalna helt.
Vänd runt några gånger när de svalnar.
Hacka eller tärna torkad frukt.
När frukostflingorna har svalnat helt blandar du i hackad torkad frukt samt russin och häller upp frukostflingorna på rena burkar med lock eller i en eller två plastpåsar som du försluter.
Dina rostade frukostflingor är nu redo att njutas med fil, yoghurt eller mjölk.
De håller sig godast lufttät burk ca 2 veckor men håller längre - speciellt om det ej är nötter med.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 st rejäla kanelbullar
2 st ägg
1½ dl mjölk
1½ dl vetemjöl
Gör så här:
Skär kanelbullarna i skivor.
Vispa ihop ägg, mjöl och mjölk.
Lägg ner kanelbulleskivorna så de blir riktigt blöta.
Stek gyllene i smör och strö över strösocker.
Servera med lite sylt eller äppelmos.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|