Alla inlägg under april 2016
Antal: 12 stycken
Ugn: 250 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
8 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk socker
1 msk bakpulver
100 g margarin eller smör
4 dl mjölk
Gör så här:
Blanda vetemjöl, salt, socker och bakpulver i en skål eller matberedare.
Finfördela matfettet i mjölet.
Tillsätt mjölken.
Arbeta snabbt ihop till en lös deg.
Klicka ut den i smorda muffinsformar ar aluminiumfolie.
Grädda muffinsen i nedre delen av ugnen i 250 grader, 12-15 minuter.
Låt muffinsen stå kvar i sina formar några minuter.
Stjälp sedan upp dem på galler.
Vänd och låt dem svalna under bakduk.
Servera dem lätt ljumma med smör och marmelad till kaffe eller te som brytbröd.
Förvaring:
Bör ätas nygräddade.
I brödburk och plastpåse 1 dag.
Bör inte frysas in.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 180 grader, 15-18 minuter
Ingredienser:
125 g smör,rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl brunt farinsocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
1 nypa salt
3 dl mjöl
ca 1 dl M & M chokladlinser eller nonstop
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda ihop smör, socker, farinsocker, ägg, vaniljsocker, bikarbonat och salt.
Tillsätt mjölet och rör snabbt ihop allt till en deg.
Tillsätt sist chokladlinserna, men knåda inte degen för länge för då kan godisarna färga av sig.
Dela degen i två delar om du vill ha stora snittar eller fyra om du vill ha mindre kakor.
Rulla dem till längder, ca 40 cm och lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper för de flyter ut ordentligt.
Lägg gärna några extra M & M-linser på ytan.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 15–18 min.
Något kortare gräddningstid om du gör fyra längder.
Skär längderna i sneda snitt direkt när kakorna kommer ut från ugnen.
Låt dem kallna och stelna på plåten.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kilo tomater
1-2 spansk peppar
1 grön gurka
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
3-4 msk olivolja
saften av 2-3 lime
2 tsk salt
vatten
torrt vitt vin
Garnering:
Finhackad paprika
Gör så här:
Lägg ner tomaterna i kokande vatten tills skalet spricker.
Skala dem.
Skrapa bort kärnorna ur pepparfrukterna.
Lägg alla ingredienserna, utom vatten och vin, i en matberedare.
Kör tills alltsammans är finfördelat.
Späd soppan med lika delar vatten och vin, till önskad tjocklek.
Servera soppan iskall med finhackad paprika som garnering.
Antal: 2 kakor
Jäsning: Dubbel storlek + ca 30 minuter
Ugn: 225-250 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk eller vatten
50 g smör eller margarin
1 tsk salt
1 msk krossad fänkål
½ msk krossad anis
7 dl rågsikt (420 g)
ca 4 dl vetemjöl (ca 240 g)
Gör så här:
Smula jästen i degbunke.
Smält fettet, slå på vätskan och värm till 37 grader = fingervarmt.
Slå detta över jästen i degbunken och rör om.
Tillsätt salt, fänkål och anis.
Arbeta in mjölet.
Täck över degen och låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen och arbeta ihop den.
Baka ut till 2 ovala kakor, ungefär lika långa som plåten.
Pricka kakorna.
Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.
Pensla med ljummet vatten och strö över lite rågsikt.
Grädda kakorna i 225-250 grader i 15-20 minuter.
Skär dem sedan i bitar.
2003 (Onsdag)
Matkalendern: Korv med pepparrot
2008 (Onsdag)
Matkalendern: Köttfärsfylld tortilla
Antal: 10 personer
Ingredienser:
1 kilo laxfilé med skinn
4 msk strösocker
2 msk salt
1 tsk rosépeppar, krossad
1 tsk grönpeppar, krossad
2 msk hackad färsk rosmarin
1 apelsin, rivet skal
Gör så här:
Skär laxen i två bitar.
Frys laxen i minst 1 dygn före eller efter gravningen.
Blanda socker, salt och kryddor.
Gnid försiktigt in blandningen i laxen och strö över rosmarin och rivet apelsinskal.
Lägg laxen i en plastpåse eller i en form och täck med plastfolie.
Låt laxen stå framme i rumstemperatur ca 1 timme tills sockret börjar smälta.
Sätt in laxen i kylen och låt stå ca 2 dygn, vänd den efter halva tiden.
Skär laxen i tunna skivor.
Servera med kokt potatis, kokt vit sparris och örtsås.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 liter vatten
3 msk grönsaksfond
1 st gul lök
1 msk smör
2 dl arborioris
1.5 dl vitt matlagningsvin
100 g grönkål
250 g champinjoner smör till stekning
1 st vitlöksklyfta
2 krm ingsalt
2 krm vitpeppar
olja till stekning
salt
svartpeppar
1 st citron
100 g lagrad hårdost
Gör så här:
Koka upp vatten och fond, håll sedan varmt.
Hacka löken fint, stek den i smör till den är genomskinlig, rör i riset och låt det steka med i ett par minuter utan att det tar färg.
Häll i matlagningsvin och låt det ånga av.
Skopa i ett par skopor av buljongen och låt det koka in, fortsätt sedan mata på med buljong tills risotton är klar.
Rör om då och då.
Koka upp vatten och förväll strimlad grönkål snabbt, använd bara fina gröna blad och det yttersta av grönkålen.
Skölj i kallt vatten.
Ansa och hacka svampen.
Stek den i en torr stekpanna.
Rör i en klick smör när svampen vätskat av sig.
Krydda med pressad vitlök, salt och peppar.
Rör i svampblandningen och grönkålen i den färdiga risotton.
Smaka av med salt, peppar och pressad citron.
Riv i ost.
Servera med mer ost.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
900 g fast potatis
1 msk olja
Salt
Peppar
Tartarsås:
½ kruka persilja
2 msk hackade cornichoner
2 dl smetana
Rödspätta:
½ dl vetemjöl
½ tsk salt
800 g rödspätta
2 msk smör
Tillbehör:
1 citron
2 hjärtsallat
Gör så här:
Tina rödspättan
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär potatisen i klyftor.
Blanda den med olja, salt och peppar på en plåt.
Sätt in mitt i ugnen ca 30 minuter.
Tartarsås:
Hacka persilja och cornichoner och vänd ner i smetanan.
Smaka av med salt och peppar.
Rödspätta:
Blanda mjöl med salt på ett fat.
Vänd spättorna i smör i stekpanna på medelvärme tills de blir gyllenbruna.
Skär citronen i klyftor och plocka isär salladen.
Servera spättan med potatis, tartarsås, citronklyftor och hjärtsallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|