Alla inlägg under april 2016

Av Maria - 3 april 2016 14:23

Antal: 12 stycken

Ugn: 250 grader, 12-15 minuter


Ingredienser:

8 dl vetemjöl

½ tsk salt

1 tsk socker

1 msk bakpulver

100 g margarin eller smör

4 dl mjölk


Gör så här:
Blanda vetemjöl, salt, socker och bakpulver i en skål eller matberedare.

Finfördela matfettet i mjölet.

Tillsätt mjölken.

Arbeta snabbt ihop till en lös deg.

Klicka ut den i smorda muffinsformar ar aluminiumfolie.


Grädda muffinsen i nedre delen av ugnen i 250 grader, 12-15 minuter.

Låt muffinsen stå kvar i sina formar några minuter.

Stjälp sedan upp dem på galler.

Vänd och låt dem svalna under bakduk.


Servera dem lätt ljumma med smör och marmelad till kaffe eller te som brytbröd.


Förvaring:

Bör ätas nygräddade.

I brödburk och plastpåse 1 dag.

Bör inte frysas in.

Av Maria - 3 april 2016 10:15

Antal: ca 30 stycken

Ugn: 180 grader, 15-18 minuter


Ingredienser:

125 g smör,rumsvarmt

1 ½ dl strösocker

1 ½ dl brunt farinsocker

1 ägg

1 msk vaniljsocker

½ tsk bikarbonat

1 nypa salt

3 dl mjöl

ca 1 dl M & M chokladlinser eller nonstop


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

Blanda ihop smör, socker, farinsocker, ägg, vaniljsocker, bikarbonat och salt.

Tillsätt mjölet och rör snabbt ihop allt till en deg.

Tillsätt sist chokladlinserna, men knåda inte degen för länge för då kan godisarna färga av sig.

Dela degen i två delar om du vill ha stora snittar eller fyra om du vill ha mindre kakor.

Rulla dem till längder, ca 40 cm och lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper för de flyter ut ordentligt.

Lägg gärna några extra M & M-linser på ytan.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 15–18 min.

Något kortare gräddningstid om du gör fyra längder.

Skär längderna i sneda snitt direkt när kakorna kommer ut från ugnen.

Låt dem kallna och stelna på plåten.

Av Maria - 3 april 2016 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 kilo tomater

1-2 spansk peppar

1 grön gurka

3 vitlöksklyftor

1 gul lök

3-4 msk olivolja

saften av 2-3 lime

2 tsk salt

vatten

torrt vitt vin


Garnering:

Finhackad paprika


Gör så här:

Lägg ner tomaterna i kokande vatten tills skalet spricker.

Skala dem.

Skrapa bort kärnorna ur pepparfrukterna.

Lägg alla ingredienserna, utom vatten och vin, i en matberedare.

Kör tills alltsammans är finfördelat.

Späd soppan med lika delar vatten och vin, till önskad tjocklek.

Servera soppan iskall med finhackad paprika som garnering.

Av Maria - 3 april 2016 08:45


Antal: 2 kakor

Jäsning: Dubbel storlek + ca 30 minuter

Ugn: 225-250 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl mjölk eller vatten

50 g smör eller margarin

1 tsk salt

1 msk krossad fänkål

½ msk krossad anis

7 dl rågsikt (420 g)

ca 4 dl vetemjöl (ca 240 g)


Gör så här:

Smula jästen i degbunke.

Smält fettet, slå på vätskan och värm till 37 grader = fingervarmt.

Slå detta över jästen i degbunken och rör om.

Tillsätt salt, fänkål och anis.

Arbeta in mjölet.

Täck över degen och låt jäsa till dubbel storlek.


Ta upp degen och arbeta ihop den.

Baka ut till 2 ovala kakor, ungefär lika långa som plåten.

Pricka kakorna.

Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.


Pensla med ljummet vatten och strö över lite rågsikt.

Grädda kakorna i 225-250 grader i 15-20 minuter.

Skär dem sedan i bitar.





Av Maria - 2 april 2016 19:15

2003 (Onsdag)

Matkalendern: Korv med pepparrot


2008 (Onsdag)

Matkalendern: Köttfärsfylld tortilla


Av Maria - 2 april 2016 10:15

Antal: 10 personer


Ingredienser:

1 kilo laxfilé med skinn
4 msk strösocker
2 msk salt
1 tsk rosépeppar, krossad
1 tsk grönpeppar, krossad
2 msk hackad färsk rosmarin
1 apelsin, rivet skal


Gör så här:

Skär laxen i två bitar.
Frys laxen i minst 1 dygn före eller efter gravningen.
Blanda socker, salt och kryddor.
Gnid försiktigt in blandningen i laxen och strö över rosmarin och rivet apelsinskal. 
Lägg laxen i en plastpåse eller i en form och täck med plastfolie.
Låt laxen stå framme i rumstemperatur ca 1 timme tills sockret börjar smälta.
Sätt in laxen i kylen och låt stå ca 2 dygn, vänd den efter halva tiden. 
Skär laxen i tunna skivor.
Servera med kokt potatis, kokt vit sparris och örtsås.

Av Maria - 2 april 2016 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 liter vatten

3 msk grönsaksfond

1 st gul lök

1 msk smör

2 dl arborioris

1.5 dl vitt matlagningsvin

100 g grönkål

250 g champinjoner smör till stekning

1 st vitlöksklyfta

2 krm ingsalt

2 krm vitpeppar

olja till stekning

salt

svartpeppar

1 st citron

100 g lagrad hårdost


Gör så här:

Koka upp vatten och fond, håll sedan varmt.

Hacka löken fint, stek den i smör till den är genomskinlig, rör i riset och låt det steka med i ett par minuter utan att det tar färg.

Häll i matlagningsvin och låt det ånga av.

Skopa i ett par skopor av buljongen och låt det koka in, fortsätt sedan mata på med buljong tills risotton är klar.

Rör om då och då.
Koka upp vatten och förväll strimlad grönkål snabbt, använd bara fina gröna blad och det yttersta av grönkålen.

Skölj i kallt vatten.
Ansa och hacka svampen.

Stek den i en torr stekpanna.

Rör i en klick smör när svampen vätskat av sig.

Krydda med pressad vitlök, salt och peppar.
Rör i svampblandningen och grönkålen i den färdiga risotton.

Smaka av med salt, peppar och pressad citron.

Riv i ost.
Servera med mer ost.

Av Maria - 2 april 2016 09:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

900 g fast potatis

1 msk olja

Salt

Peppar


Tartarsås:

½ kruka persilja

2 msk hackade cornichoner

2 dl smetana


Rödspätta:

½ dl vetemjöl

½ tsk salt

800 g rödspätta

2 msk smör


Tillbehör:

1 citron

2 hjärtsallat


Gör så här:

Tina rödspättan

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär potatisen i klyftor.

Blanda den med olja, salt och peppar på en plåt.

Sätt in mitt i ugnen ca 30 minuter.


Tartarsås:

Hacka persilja och cornichoner och vänd ner i smetanan.

Smaka av med salt och peppar.


Rödspätta:

Blanda mjöl med salt på ett fat.

Vänd spättorna i smör i stekpanna på medelvärme tills de blir gyllenbruna.


Skär citronen i klyftor och plocka isär salladen.

Servera spättan med potatis, tartarsås, citronklyftor och hjärtsallad.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards