Alla inlägg under januari 2018
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 gram aubergine
1 tsk salt
1 dl olivolja
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
2 stjälkar blekselleri
2 dl passerade eller krossade tomater
2 dl kalamataoliver eller gröna oliver (valfritt)
1 dl kapris (valfritt)
5 blad färsk basilika eller någon tsk torkad basilika
0,5 dl hackad bladpersilja
1 tsk socker
0,5 dl röd- eller vitvinsvinäger
2 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar
Gör så här:
Skölj och skär auberginen i 2x2 cm tärningar.
Lägg i en bunke och blanda med saltet.
Låt stå i 20 minuter medan du förbereder övrigt.
Skala och hacka löken.
Skala och finhacka vitlöken.
Skölj och strimla blekselleri.
Skölj bort saltet från auberginebitarna i ett durkslag.
Värm upp olivolja i en stor kastrull, gryta eller stor panna.
Fräs auberginebitarna i olivoljan så att de får färg några minuter.
Rör om då och då.
Tillsätt lök, vitlök samt selleri och fräs några minuter till under omrörning.
Tillsätt tomat, kapris, oliver, basilika, bladpersilja, socker och vinäger.
Låt caponatan småkoka i 15 minuter.
Smaka av med salt, peppar, socker och vinäger innan servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg fast potatis, vinterpotatis, delikatesspotatis eller färskpotatis
1-2 klyftor vitlök
4 msk olivolja
4 msk smör
4 krm torkad timjan eller 2 tsk färsk plockad timjan
2 krm torkad rosmarin eller 1 tsk färsk plockad grovhackad rosmarin
2 krm salt
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Skala potatisarna om du använder stor potatis med fult skal.
Potatis som delitesspotatis eller färskpotatis med finare skal behövs bara skrubbas och sköljas.
Skiva dem tunnt och lägg i ett durkslag eller bunke.
Skivad potatis är lätt att göra till många med en köksmandolin eller i matberedare.
Skölj potatisskivorna i vatten så att stärkelsen går bort.
Du kan skölja i ex. durkslag eller stor bunke.
Låt potatisen rinna av i ett durkslag.
Torka med lite hushållspapper.
Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
Ta fram en ugnsform ca 25x30 cm med höga kanter.
Eller en stor gjutjärnspanna eller panna som tål ugn.
Värm en stekpanna och bryn några potatisskivor i taget i 0,5 msk smör och 0,5 msk olivolja.
Lägg efterhand över i ugnsform, gjutjärnspanna eller panna som tål ugn.
Tillsätt och vänd runt salt, peppar, pressad vitlök, rosmarin och timjan.
Sätt in potatisen i ugnen och stek klart i ca 25 minuter eller tills de är mjuka och goda att äta.
Din råstekta potatis med vitlök är klar att servera.
Smaka av gärna av med lite vanligt salt eller flingsalt samt svartpeppar innan servering.
Kan garneras med färsk timjan och rosmarin.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
1 huvud blomkål
8 späda knippmorötter
8 knipplökar eller en stor purjolök
2 msk smör eller olivolja
1 krm salt
0,5 krm vit- eller svartpeppar
Gör så här:
Rensa och skär blomkål i små buketter.
Skär av blasten ca 1 cm från skaftet.
Skala dem och skölj dem.
Dela stora morötter längs med samt gärna snett över i totalt fyra delar.
Rensa knipplöken och skär bort rotfästet längst ner.
Skölj dem.
Skär bort blasten ca 5 cm upp från löken.
Spara blasten och slanta den.
Dela stora lökar i två delar.
Koka upp en stor kastrull med 1 dl vatten, tillsätt smör eller olivolja och salt.
Lägg i blomkålen, morötterna och lökarna.
Vänta med den hackade lökblasten.
Koka primörerna på medelvärme under lock i ca 4-5 minuter.
Du kan också använda mikron.
Tillsätt lökblasten och koka på i någon minut till.
Lägg upp grönsakerna på fat och smaka av med lite mer salt och peppar.
Mängd: 7 kg
Ingredienser:
1,5 kg benfritt fläskkött, magert
3,5 kg benfritt oxkött, nötkött
1 kg späck
1 kg kokt kall potatis
1,5 liter kallt vatten eller fläskspad eller ljus köttbuljong eller blandat
1,5 msk salt
1,5 msk nitritsalt (valfritt)
2 msk strösocker
1,5 msk malen vitpeppar
1,5 msk malen kryddpeppar
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk riven muskot
16 meter fjälster, korvskinn av kroktarmar av nöt eller svintarm
Gör så här:
Lägg helst fjälstret i blöt i kylen över natten - så blir det extra smidigt och mjukt.
Skär kött och späck i bitar. Mal i en köttkvarn.
Välj förslagsvis en hålskiva med storlek 4-5 mm.
Skala och koka potatis och låt svalna.
Mosa potatisen och blanda alla ingredienser i en stor bunke.
Tillsätt först en liter kallt vatten och/eller buljong och späd så att färsen är lagom mjuk att trycka genom korvhornet.
Är färsen för fast så kan du spä den med lite mer kallt vatten.
Skölj och trä på det första korvskinnet på korvhornet.
Se till att ha lite vatten i en bunke bredvid och fukta korvskinnet och korven då och då så skinnet inte torkar och spricker.
Använd en köttkvarn med korvhorn och fyll korvskinnen.
Lägg korven på en bricka efter hand.
När du fyllt hela fjälstret med korvsmet nästan hela vägen så trycker och formar du ut lagom stora korvar ca 15 cm långa.
Knyt en knut på fjälstret i varje korvända.
Nu är korvarna klara att kokas eller sjudas i en kastrull i 15 minuter med 2 lagerblad och ca 5 vitpepparkorn.
Pricka hål i skinnet lite här och var så de ej spricker.
Korvarna kan också grillas, ugnsstekas eller bara stekas såklart - skär då ett snitt och kolla så de är genomstekta.
Köttkorvar och fläskkorvar är färskvara och ska kokas inom någon dag eller dagar.
Förvara i kylen.
Korvarna kan också gnidas in i en blandning av 4 msk salt och 4 msk socker och då håller de något längre.
Korven kan också frysas rå eller kokt.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 25 minuter
Ingredienser:
4 paprikor
400 g köttfärs
1 ägg
½ dl matgrädde
1 tsk spiskummin
2 msk torkad mynta
2 pressade vitlöksklyftor
Salt
Peppar
2 dl riven lagrad ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela och kärna ur paprikorna.
Förväll dem i 5 minuter i kokande lättsaltat vatten.
Låt dem rinna av.
Blanda resten av ingredienserna, utom osten, i en bunke.
Fyll paprikorna med smeten och ställ dem tätt i en ugnsform.
Strö ost över och gratinera i ca 25 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|