Alla inlägg under februari 2019
Antal: 30-40 stycken
Ugn: 175 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
Drygt 1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
1 ägg
3 dl vetemjöl
Garnering:
1 ägg
Silverkulor (t.ex. Dr Oetker)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Blanda ihop alla ingredienserna till degen, men spara lite av vetemjölet till utbakningen.
Kavla degen tunt på mjölat bakbord.
Hästskor:
Ta fram två glas med olika diameter, ett större och ett mindre (t.ex. ett vinglas och ett snapsglas).
Stansa med det stora glaset ut runda kakor.
Lyft över dem på plåten.
När de ligger på plåten tar du det mindre glaset och stansar ut små kakor.
Då blir ca 1 cm breda ringar kvar på plåten.
Skär av ringarna i botten så har du format små hästskor.
Pensla kakorna med uppvispat ägg och tryck skosömmar längs tappskorna.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Hästar:
Stansa ut hästar med ett pepparkaksmått i form av en häst.
Pensla kakorna och dekorera dem gärna med silverkulor.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Antal: 8 portioner
Ugn: 175 grader, 10 minuter + 10 minuter + 30 minuter
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk florsocker
1 st ägg
Fyllning 1:
200 g rabarber
0,50 dl strösocker
2 msk vatten
Fyllning 2:
1,5 dl hasselnötter
2 st ägg
0,75 g strösocker
50 g smör rumsvarmt
2 msk vetemjöl
1 krm kardemumma
florsocker
Servera med:
vaniljsås
Gör så här:
Botten:
Arbeta ihop mjöl, smör, florsocker och ägg till en deg.
Tryck ut den i en pajform, 24 cm i diameter.
Ställ kallt i en timme.
Förgrädda den sedan i 10 minuter.
Fyllning 1:
Dela rabarbern på längden och lägg i en form.
Strö över socker och vatten och baka i ugn i 10 minuter.
Fyllning 2:
Mixa nötterna fint.
Vispa ihop ägg och socker och blanda i nötterna.
Vispa i smör, mjöl och kardemumma.
Häll fyllningen i pajskalet.
Lägg på rabarberbitarna och grädda i 30 minuter.
Sikta över florsocker och servera med vaniljsås.
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingreedienser:
2 st kiwifrukt
2 st sharonfrukt
1 st papaya mogen
20 st vindruvor ca
4 st fikon färska
5 msk mandelspån
2 msk pumpakärnor
3 msk rörsocker
1 tsk vaniljsocker
Servera med:
vaniljglass
kanel
Gör så här:
Skär kiwi, sharonfrukt och papaya i klyftor.
Dela och kärna ur druvorna.
Halvera fikonen.
Fördela frukten i 4 smorda ugnsfasta portionsformar.
Strö på mandelspån och pumpakärnor.
Blanda rörsocker och vanilj-socker och strö över.
Gratinera mitt i ugnen, ca 15 minuter.
Servera med kanelpudrad vaniljglass.
Ingredienser:
½ kg hallon, 1 liter
3/4 kg röda & svarta vinbär, 1½ liter
750 g socker, 9 dl
Gör så här:
Rensa hallonen, repa vinbären och varva bär och socker i syltgrytan.
Ställ den åt sidan ett par timmar och låt bären safta sig.
Koka långsamt upp bären, rör då och då och koka på svag värme ca ½ timme eller tills marmeladen klarar geléprovet.
Ta grytan från värmen, skumma och ös upp marmeladen i varma, väl rengjorda burkar.
Sätt på lock.
Antal: ca 15 stycken
Ugn: 175 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
125 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
½ dl florsocker
½ dl farinsocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
2 3/4 dl vetemjöl
1½ dl non stop
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop smöret med strö-, flor- och farinsocker.
Tillsätt ägget under kraftigt omrörning.
Blanda vaniljsocker, bikarbonat och vetemjöl.
Rör ner det i smörblandningen.
Tillsätt non stop och blanda väl.
Rulla degen till ca 15 bollar och lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Mängd: 4 dl
Ingredienser:
1 mogen mango
2 dl tranbärsjuice
1½ dl persikoyoghurt
Isbitar
Gör så här:
Hacka mangon grovt och lägg i en mixer tillsammans med tranbärsjuice och yoghurt.
Mixa tills allt är väl blandat och häll upp i glas.
Lägg i några isbitar och dekorera gärna med färska tranbär.
Antal: 20 stycken
Ugn: 200 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
200 g mandelmassa
0,5 msk rosenvatten
1 st äggvita
0,5 dl vetemjöl
röd hushållsfärg eventuellt några droppar
Garnera med:
sötmandlar
Gör så här:
Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida.
Blanda mandelmassa, rosenvatten, äggvita, mjöl och ev hushållsfärg.
Klicka ner smeten i små pappersformar och stick ner en hel mandel i varje kaka.
Grädda mitt i ugnen, 10–12 minuter.
Med en liten skvätt rosenvatten i smeten får kakan en helt ny och spännande smakdimension!
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
1 st burk konserverade päron 825 gram
Toscasmet:
50 g smör
50 g mandelspån
0,5 dl rörsocker
1 msk vetemjöl
1 msk vispgrädde
Servera med:
grädde lättvispad
Gör så här:
Låt päronen rinna av.
Lägg dem med den rundade sidan ner i en ugnsform.
Toscasmet:
Smält smöret.
Blanda ner mandel, rörsocker, mjöl och grädde, och sjud på svag värme ett par minuter.
Klicka smeten över päronen.
Gratinera i övre delen av ugnen tills päronen har fin färg, ca 12 minuter.
Klassiker som på mormors tid.
Servera de ljumma päronen med lättvispad grädde.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|