Alla inlägg under februari 2019
Ingredienser:
2-3 kg fasta päron
Lag:
1½ liter vatten
1 kg strösocker, 12 dl
4-5 bitar ingefära
Gör så här:
Koka upp lagen, låt den koka några minuter och ställ åt sidan.
Skrapa skaften på päronen, skala dem och skär ett kryss där blomfnaset suttit.
Lägg päronen hela, eller delade och urkärnade, i lagen, koka upp och sjud frukten mjuk - under lock.
Tag upp med hålslev och lägg frukten i glasburk eller frysförpackning.
Slå över lagen och täck över.
Den som inte är säker på förvaringstemperaturen, rör ut 1 krm natriumbensoat/liter lag.
Päronen kan också läggas i konserveringsburkar och hermetiseras 20 minuter i 80 grader.
Antal: ca 60 stycken
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
1 dl florsocker
200 g smör, rumsvarmt
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
Garnering:
100 g mörk choklad
3-4 droppar pepparmyntsolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda florsocker, smör, samt potatis- och vetemjöl.
Rulla degen till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Gör en fördjupning i kakornas mitt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt dem kallna på plåten.
Smält chokladen över vattenbad eller mikrovågsugn.
Blanda i pepparmyntsoljan.
Fyll fördjupningen i kakan med mintchokladen.
Låt chokladen stelna.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
Dela köttet på längden och varje längd i fyra bitar.
Blanda alla kryddorna och krydda köttet runt om med blandningen.
Klappa in dem väl.
Grilla köttet runt om över grillkolen så att det får fin färg.
Lägg det vid sidan, inte över kolen, och grilla klart indirekt i ca 20 minuter tills innertemperaturen är 78°.
Stick eventuellt in grillpinnar.
Servera med potatissallad och sås.
Potatissallad:
Låt majsen rinna av och rosta den i torr stekpanna tills den fått lite färg.
Blanda den med potatisen i bitar.
Skala och skiva löken och blanda ner i potatisen tillsammans med tärnad fetaost och persilja.
Blanda ihop vinäger, olja, salt och peppar och blanda med salladen.
Yoghurtsås:
Hacka paprikan fint och blanda med yoghurt, hackad vitlök och persilja.
Smaka av med salt och peppar och strö över pumpakärnor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Skölj rucolan och slunga den torr.
Lax- och pepparrotskräm:
Strimla laxen.
Blanda lax, färskost, citronskal, timjan, pepparrot och dill.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela och bred ut på tunnbröden och lägg på rucolasallad.
Rulla ihop och dela rullarna på mitten.
Servera med ärtskott, paprikabitar och gurkstavar.
Mängd: 4 dl
Ingredienser:
3/4 dl rabarbersylt, 90 g
1½ dl vaniljsås
1 dl mellan- eller lättmjölk
Isbitar
Gör så här:
Lägg rabarbersylten i en mixer tillsammans med vaniljsås och mjölk, och mixa till en slät smoothie.
Häll upp i glas och lägg gärna i några isbitar.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 180 grader, 11-13 minuter
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl
Garnering:
Ca 20 sötmandlar
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Rör ihop smör, florsocker, vaniljsocker och potatismjöl i en bunke.
Tillsätt vetemjöl och blanda ihop allt till en något kladdig deg.
Spritsa ut degen med en stor stjärntyll till små kakor på en plåt med bakplåtspapper.
Det går även bra att forma runda bollar av degen och trycka till dem med en gaffel om du inte har någon sprits.
Lägg en sötmandel på varje kaka och tryck till lite lätt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 11-13 minuter.
Låt dem svalna på plåten.
Ingredienser:
½ kg smultron, 1 liter
50 cl brännvin special
1-2 dl florsocker
Gör så här:
Lägg bären i en lagom stor burk med tätt lock.
Slå över spriten, sätt på locket och ställ den övertäckt i rumstemperatur 10 dagar.
Sila "saften" genom melittafilter och blanda med socker efter smak.
Slå likören på flaska, tillslut väl och "glöm" flaskan på sval plats 3-4 månader, gärna mer.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Chimichurri:
Hacka paprika fint.
Skålla tomaterna och kärna ur dem.
Hacka tomatköttet fint.
Skala och hacka vitlök och lök.
Dela, kärna ur och hacka chilin.
Blanda allt det hackade med persilja, smulat lagerblad, oregano, vinäger, olja, salt och peppar.
Fyllning:
Dra skinnet av korvarna och mosa innehållet tillsammans med äggula.
Skär ett längsgående snitt i varje kycklingfilé och fyll med färsen.
Fäst ihop med tandpetare.
Pensla runt om med olja och krydda med salt och peppar.
Grilla kycklingen indirekt i ca 20 minuter tills den är klar.
Grilla majskolvarna i ca 5 minuter tills de fått fin färg.
Dela i bitar.
Skiva upp kycklingen och servera med chimichurri över och risonisallad och majs till.
Chimichurri är en kryddig sås som mest används till grillat och finns i många varianter.
Den här har tomat och paprika i sig.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|